home MASS MEDIA EFJ denunţă presiunile asupra jurnaliştilor europeni

EFJ denunţă presiunile asupra jurnaliştilor europeni

Share

Adunarea generală a EFJ, de la Bucuresti, denunţă presiunile asupra jurnaliștilor europeni. În perioada 18-19 mai 2017, a avut loc la Bucureşti Adunarea Generală a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor. Foto: Mogens Blicher Bjerregard, preşedinte EFJ.

Georgică Severin, PDG la SRR. Era Miculescu e gata. Din lac în puţ

Evenimentul, desfasurat la PHOENICIA Grand Hotel si gazduit de FAIR-MEDIASIND, a avut ca temă principală de dezbatere “Jurnaliştii sub presiune”. Au fost fost prezenţi reprezentanţii a peste 320 000 de afiliaţi, precum şi reprezentantul Consiliului Europei, Patrick Penninckx.

EFJ: În România se fac presiuni politice asupra presei

Acesta a susținut in plenul Adunarii că România este una dintre țările unde se fac presiuni politice asupra presei.

Forumul celei mai mari organizaţii a jurnaliştilor europeni a adoptat mai multe moţiuni şi declaraţii menite să condamne şi să descurajeze presiunile politice asupra jurnaliştilor din mai multe tari ale continentului nostru. Un caz special, asupra caruia toti participantii au insistat, a fost acela al celor 152 de jurnalişti turci aflaţi în închisoare.

Având în vedere problemele cu care se confruntă jurnaliștii români, la propunerea FAIR – MediaSind, delegaţii prezenţi au votat cu unanimitate următoarea declaraţie:

EFJ cere deblocarea dialogului social în mass-media

Federaţia Europeană a jurnaliștilor susţine eforturile membrului afiliat din Romania, Federatia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind pentru:

Deblocarea dialogului social în mass-media, menţinerea actualului sector Cultură şi Mass-Media, negocierea unui contract colectiv de muncă pentru toţi angajaţii şi freelancerii acestui sector.
Modificarea în regim de urgenţă a Legii de organizare şi funcţionare a Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune pentru revenirea la statutul de instituţie publică, nu de stat, precum şi pentru depolitizarea conducerilor acestor instituţii.

Acordarea de facilităţi fiscale industriei de media identice cu cele din cele din uniunea europeană, precum şi măsuri pentru protecţia freelancerilor.

Protest la instituţiile europene, cu sprijinul EFJ

Reprezentanții FAIR MediaSind au solicitat sprijinul FEJ pentru a protesta la instituțiile europene. Aceasta împotriva intenției Guvernului român de a diviza sectorul Cultură și Mass-Media în mai multe sectoare. Intenţia va crea mari disfuncționalități și va bloca orice negociere colectivă pentru drepturile salariaților din acest domeniu.

Partener media al evenimentului a fost Agenţia Naţională de Presă Agerpres.

Departament Comunicare FAIR MediaSind București
22 mai 2017

Citește și:

Patrick Penninckx (Consiliul Europei): România este una dintre țările unde se fac presiuni politice asupra presei

Godinac (SRJ MediaSind): Radioul public și Televiziunea Română nu mai sunt instituții publice sunt instituții de stat

Avădani (CJI): În România, proprietarii celor mai importante trusturi de presă sunt în închisoare sau cercetați penal

Godinac (FRJ MediaSind): Government divides mass-media in seven sectors to prevent collective labour contract negotiation

Share