Efectele pozitive ale lecturii. Ce impact are cititul pentru dezvoltarea cognitivă și emoțională

Share

Într-o lume a vitezei și tehnologiei cititul poate părea dificil și consumator de timp, însă chiar și în aceste condiții atât editurile cât și autorii încă produc cărți care țin publicul cu sufletul la gură. Acest lucru se întâmplă pentru că spre deosebire de orice gadget, cartea are un efect pozitiv asupra dezvoltării umane. Află care sunt efectele pozitive pe care are lectura, dar și cum te poate ajuta cititul să te dezvolți din punct de vedere cognitiv și emoțional.

Lectura te ajută să îți îmbogățești imaginația

Imaginația este o abilitate pe care o poți exersa cu ușurință  atunci când citești, deoarece cuvintele au darul de a te transpune în lumi speciale, diferite de realitatea cotidiană. De asemenea, cu ajutorul lecturii poți pătrunde în povești de viață, reale sau ficționale, prin intermediul cărora poți vedea și alte perspective prin care poți vedea lumea. O cărțile bune, precum Apa proaspata pentru flori îți oferă o nouă viziune asupra experiențelor personale, iar acest lucru te ajută să vezi cum ai reacționa tu în anumite situații, găsind astfel cele mai bune soluții. 

Lectura te ajută să îți analizezi gândirea analitică 

O carte de acțiune, Acolo unde canta racii deja cunoscută și vândută în milioane de exemplare, îți poate oferi emoții și trăiri, ajutându-te să te transpui în lumea personajelor. De asemenea, o astfel de carte îți oferă astfel posibilitatea de a-ți exersa empatia și abilitățile sociale, dar și abilitatea de a vedea cum reacționezi în situații dificile. 

Lectura te ajută să îți îmbunătățești atenția și concentrarea

O carte bună se remarcă prin faptul că te ține captivat până la final. Unele cărți însă sunt mai dificile, atât din punct de vedere al stilului în care sunt scrise, cât și din punct de vedere al subiectului. În acest caz este nevoie să îți exersezi concentrarea și abilitatea de a rămâne conectat cu povestea și personajele pentru a duce cartea la bun sfârșit. Chiar dacă poate părea dificil, nu uita că lectura solicită destul de multă concentrare și atenție pe termen lung, ajutând la antrenarea și îmbunătățirea abilităților cognitive esențiale.

Lectura te ajută să îți îmbunătățești lexicul

Dacă vrei să îți îmbunătățești cunoștințele și să îți îmbunătățești vocabularul, lectura te poate ajuta și în acest sens. Tot ce trebuie să faci este să citești cât mai mult și să nu eviți acele titluri care par mai greoaie sau mai mari, din punct de vedere dimensional. Din contră, alege cărțile și în concordanță cu review-urile, deoarece cititorii de regulă pot indica acele titluri din care au avut cel mai mult de învățat.

Lectura are o multitudine de efecte asupra dezvoltării tale, atât la nivel emoțional, cât și cognitiv, deoarece într-o carte poți descoperi o multitudine de lucruri. De la povești de viață la situații ficționale cărțile îți aduc mai înainte de orice informații despre tine pe care tehnologia modernă nu ți le poate oferi.

Share