home MASS MEDIA, SPORT, STIRI DESPRE TELEVIZIUNI Doua minute. Licitatia pentru Liga I

Doua minute. Licitatia pentru Liga I

Share

O sală comună şi mitocăniile obişnuite. Pe jos se tîrîie cabluri. La mese, aşezate ca la şedinţa cu părinţii, stau angajatii Ligii si in fata lor cîţiva oameni, de la care Liga Profesionistă de Fotbal vrea peste 100 de milioane de euro pe trei ani de zile. Dumitru Dragomir rîde.

foto: StiuScorul

“Hai, tată, să începem!”, zice şeful Ligii. E “fără două sau fără trei”, îi şopteşte cineva. Mitică vorbeşte tare, vorbeşte despre “ciocane”, iar angajaţii Ligii il insotesc glumind gros şi, tocmai în aceste două minute de dinainte de începerea licitaţiei drepturilor TV, colegul meu Dan Udrea găseşte explicaţia deznodămîntului.

Se simte atîta derizoriu în aer, atîta improvizaţie, încît tot ce trebuie să facă un ziarist e să surprindă autenticul, dialogurile, mimica şi costumaţia personajelor. Nu e nevoie de nimic mai mult. Reportajul din Gazeta de miine spune tot.

Cînd porneşte licitaţia, bîlbîită, se vede limpede că televiziunile şi cabliştii refuză să mai finanţeze fotbalul românesc cu propriile credite şi pierderi. Vreme de trei ani au pierdut bani grei. Oamenii le-au fost umiliti la meciuri. Au filmat meciurile de pe acoperisuri de tabla.

Cinci pachete licitate ca unul singur. Preţ de pornire: 22 milioane de euro! (GSP)

Ligii nu i-a păsat. “Treaba lor!”. Cu “treaba lor!” nu faci afaceri. Cu plus la tine si minus etern la celalat nu se naste o piata, nu se dezvolta o industrie, ci doar supravietuieste o smecherie.

Acum, RCS, Romtelecom şi Antena cumpără doar trei meciuri pe etapă. Restul rămîn în aer. Ziaristul îl surprinde pe Dragomir sprijinit cu greu pe scările care merg spre biroul său.

Lipsesc mai bine de 50 de milioane de euro din ceea ce spera să vîndă azi. Şi totul s-a decis în cele două minute derizorii descrise în reportaj, minute devenite simbolul, sinteza şi spuma celor douăzeci de ani de golăneală.

sursa: Tolo

Share