Dosarul Rodipet a fost clasat, 16 ani după

Share

Dosarul Rodipet a fost clasat de către procurorii DIICOT, după 16 ani de la deschiderea anchetei.

Dosarul fusese deschis contra omului de afaceri libanez Hassan Awdi, care acum se pregătește să ceară noi despăgubiri din partea României, de sute de milioane de euro, pe rolul instanțelor internaționale.

Libanezul a obținut în anul 2015 despăgubiri de peste 30 de milioane de euro, de la statul român, pentru privatizarea eșuată a Rodipet, cu privire la care ancheta stătea din 2006 în fișetele DIICOT.

Magistrații de la Curtea Internațională de Arbitraj pentru Disputele în Investiții (n.r. – International Center for Settlement of Investment Disputes, ICSID) i-au dat dreptate lui Awdi și au considerat că statul român nu și-a respectat angajamentele față de investitorul libanez, în ceea ce privește afacerea Rodipet.

Ca model de business, Rodipet și CFR Mesagerie erau fețe ale aceleiași monede: rețeaua de difuzare a presei urma să fie alimentată cu ajutorul celei de-a doua entități.

Hassan Awdi susține că s-a înțeles cu statul să preia cele două companii și să investească în ele, dar cu anumite concesii: costuri mici de distribuție în privința CFR Mesagerie și concesionarea terenurilor de sub imobilele Rodipet, pe 49 de ani.

Libanezul susține că a preluat ambele companii de la stat perfect legal, dar că autoritățile l-au păcălit, iar firmele de insolvență l-au furat, conform Ziare.com.

Share