home CORUPTIE, POLITICA Dosarul Microsoft. Judecătorii confiscă 1.300.000 de dolari şi 100.000 de euro

Dosarul Microsoft. Judecătorii confiscă 1.300.000 de dolari şi 100.000 de euro

Share

Conplicate sunt căile Justiției și felul în care, în Dosarul Microsofft, unii mari corupți scapă încă de ispășirea păcatelor, numai pentru că au imunitate parlamentară.

Decizie inedită a Tribunalului Bucureşti. Judecătorii au confiscat, la solicitarea procurorilor DNA, sumele de 100.000 de euro şi 1.300.000 de dolari, aflate în conturile bancare deschise la Credit Suisse Austria, de societatea Kenton Enterprises LTD, implicată în afacerea licenţelor Microsoft, informează Ziare.com.

Este vorba de o societate care, potrivit DNA, ar fi fost controlată de afaceriştii Florin Pletea şi Dragoş Nicolaescu, denunţători în acest caz. Ancheta penală în cazul acestora a fost clasată, deoarece afaceriştii au denunţat la DNA faptele, anterior sesizării organelor de urmărire penală.

În acest caz, a fost trimis în judecată afaceristul Petru Berteanu, fost jurnalist, pentru complicitate la luare de mită. Procesul acestuia este în continuare în faza de cameră preliminară.

Este vorba despre dosarul care-l viza iniţial pe fostul şef al Senatulul, Călin Popescu Tăriceanu, legat de achiziţia unor licenţe Microsoft. Liderul ALDE a scăpat însă de acuzaţii, după ce plenul Senatului a respins, pe 3 iuni 2019, solicitarea DNA de ridicare a imunităţii parlamentare.

Ancheta în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu a fost disjunsă, după trimiterea în judecată a lui Berteanu. Revenind la banii confiscaţi de Tribunalul Bucureşti: DNA a solicitat, pe 26 mai 2020, confiscarea specială a acestora.

“Anterior, prin rechizitoriu, se dispusese instituirea de măsuri asiguratorii asupra conturilor bancare în vederea confiscării sumelor de 100.000 euro şi 1.300.000 USD. Banii respectivi ar reprezenta diferenţa rămasă în conturile bancare ale societăţilor controlate de două persoane fizice (martori) din comisionul remis de compania străină din domeniul IT, pentru a fi plătit funcţionarilor publici din România, în schimbul închirierii, de către statul român, a unor licenţe IT,” explică DNA.

Confiscarea specială a sumelor provenite din infracţiuni de corupţie a fost propusă având în vedere prevederile legale referitoare la existenţa unei cauze de nepedepsire, respectiv denunţarea faptelor de către două persoane mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la acestea, banii fiind daţi înaintea formulării denunţurilor. Faţă de aceste două persoane fizice, cercetate pentru dare de mită, s-a dispus clasarea, explică procurorii, într-o precizare din 12 august 2020.

Share