home CORUPTIE, EVENIMENT, POLITICA Dosarul Microsoft 2. Florică, Al. Athanasiu, Hotăran la DNA

Dosarul Microsoft 2. Florică, Al. Athanasiu, Hotăran la DNA

Share

O serie de audieri în Dosarul Microsoft are loc la această oră, la DNA. Au fost deja puşi sub acuzare Siliviu Hotăran şi Ovidiu Artopolescu, foşti directori Microsoft România. Acum sunt audiaţi fostul ministru al Educaţiei Alexandru Athanasiu şi afaceristul Claudiu Florică. Nouă foşti miniştri se află în atenţia DNA.

UPDATE 16.42: Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de deputatul Eugen Bejinariu. Acesta a fost şeful Secretariatului General al Guvernului în anii 2003 – 2004. Este vorba despre infracțiunea de abuz în serviciu în formă continuată, cât a fost ministru, în Dosarul Microsoft 2.

UPDATE 15.59: Prejudiciul total cauzat bugetului de stat prin contractul și actele adiționale investigate în Dosarul Microsoft se ridică la aproape 67 de milioane de dolari,

UPDATE 15.06: În actele de cercetare, procurorii DNA au susţinut că afacerea Microsoft ar fi fost gândită de Claudiu Florică şi că politicienii ar fi fost cumpăraţi pentru a încheia şi derula contractual păgubos (Mediafax).

UPDATE 15.06: Alexandru Athanasiu – “Cei care au furat din banul public râd de fraieri ca mine”.

UPDATE 15.01: Claudiu Florică şi alţi doi împricinaţi, Silviu Hotăran şi Ovidiu Artopolescu, a fost puşi sub control judiciar.

UPDATE 14.53: Alexandru Athanasiu a fost pus sub învinuire în Dosarul Microsoft 2 pentru abuz în serviciu.

Silviu Hotăran, fost director Microsoft România, s-a prezentat luni la sediul DNA, unde a fost audiat de procurori în Dosarul Microsoft.

La ieșirea din sediul DNA, Hotăran a susținut că toată viața a trăit și a promovat valori bazate pe etică și moralitate.

Nu am dat șpagă, nu am luat șpagă niciodată, nu am conturi.

, a declarat Hotăran, care a fost audiat în Dosarul Microsoft 2.

Dosarul Microsoft 2. Fapte de corupţie

Silviu Hotăran a fost pus sub învinuire de procurorii DNA, fiind acuzat de fapte de corupție. La fel şi un alt fost director, Ovidiu Artopolescu. Procurorul-șef al DNA Laura Codruța Kovesi declara la începutul lui octombrie că Dosarul Microsoft 2 este în lucru.

S-au făcut peste 60 de percheziții domiciliare. S-au finalizat peste 120 de percheziții informatice asupra unor medii de stocare, în principal calculatoare și alte unități IT. Au fost audiate zeci de persoane. S-au ridicat documente de la instituțiile ce au deținut astfel de documente și care interesează cauza.

, arăta șefa DNA.

Claudiu Florică şi Alexandru Athanasiu, la DNA, pe urmele lui Artopolescu şi Hotăran. Athanasiu: Când am fost eu ministru, nu exista abuzul în serviciu!

Omul de afaceri Claudiu Florică s-a prezentat luni la DNA, pentru a fi audiat în dosarul Microsoft 2. Claudiu Florică este acuzat de procurorii DNA de complicitate la abuz în serviciu. În cursul dimineții, la DNA a mai venit fostul ministrul al Educației, Alexandru Athanasiu.

La intrarea în sediul DNA, el a afirmat că e nevinovat și că nu a luat niciodată șpagă:

Viața îți oferă multe surprize, dar când te știi absolut curat… Totuși e o diferență între mine și domnul Sandu, de două milioane jumătate de euro. Dar de mine nu s-a spus vreodată că m-am atins de vreun euro.

Domnul Severin a făcut o mare greșeală. A fost lacom, iar lăcomia se pedepsește. Eu n-am luat niciodată șpagă, iar când nu iei nici nu stai să întrebi care este mercurialul. În anul în care s-a adoptat hotărârea de guvern nu exista articolul care prevedea abuzul în serviciu.

Licenţe gratuite pentru şcoli

Sunt pregătit de orice, dar când ești nevinovat… Eu n-am semnat nici un contract, eu am semnat o hotărâre de guvern, în care se prevedea că se acordă gratuit licențe pentru computerele din școli.

Potrivit lui Athanasiu, ministerul a primit gratuit 110.000 de licențe ”pentru computerele din școala românească”.

Athanasiu o dă pe Bejenariu

Le-a dat gratuit Secretariatul General al Guvernului, domnul Bejenariu. Deci, ministerul nu are nici un prejudiciu, le-a primit gratuit. Prin contracte de comodat au fost răspândite în rețeaua școlară. Nu s-a invocat în referatul de acum doi ani, cel semnat de domnul Băsescu.

Nu s-a spus că licențele educaționale aveau un preț. Contractul-cadru din 2004 s-a spus că era cu 47% mai mult.

Despre licențele educaționale nu s-a spus prețul pentru că, vă spun eu, o licență era aproximativ 170 de dolari. Astăzi o licență educațională are cam același preț și ne gândim că prețurile au scăzut la produsele IT.

, a arătat Athanasiu.

“Lui Florică i-aş fi spus că-l va bate Dumnezeu”

Fostul ministru a explicat că Ministerul Educației nu a dat bani în acest caz, iar el nu a negociat cu nimeni.

Noi nu am avut nici un ban. De aceea, spun că Ministerul Educației nu a dat nici un ban și s-a găsit soluția ca suma necesară, de 19 milioane și ceva de dolari, plătiți în nouă rate, să fie plătită la un an de la achiziționare. În nouă rate, până în anul 2009.

(…) Dacă l-aș fi cunoscut după pe Florică (n.r. — Claudiu Florică — reprezentant al firmei Fujitsu Siemens Computers) i-aș fi spus vreo două cuvinte. Că îl va bate Dumnezeu. Nu e normal ca cineva care a profitat cel mai mult cu o mare măgărie în dauna bugetului României să fie liber și cu toți banii la el.

Asta este o înfrângere a ideii de dreptate. (…) Noi am semnat cu Steve Palmer, CEO Microsoft în februarie 2004, un memorandum de digitalizare și informatizare în școală.

A fost un program excepțional și regret că acum este tăvălit. Nu știu și nu pot să spun dacă cineva a luat sau a dat șpaga. Sunt jurist și fără probe… Memorandumul semnat spunea că trebuie făcut un recensământ al numărului de computere din școli, pentru a se ști exact numărul de licențe necesare.

, a adăugat fostul ministru.

Share