home CORUPTIE, POLITICA Dosar penal la Craiova, în cazul dezinfecţiei blocurilor cu Aldezin

Dosar penal la Craiova, în cazul dezinfecţiei blocurilor cu Aldezin

Share

Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a deschis un dosar penal în rem pentru abuz în serviciu, în cazul dezinfectării de către SC Salubritate SRL a circa 500 de scări de bloc din municipiu cu biocidul Aldezin.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, care a dat avizul, afirmă că este de uz veterinar.

„La data de 04.04.2020, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 Cod penal. Din conţinutul actului de sesizare s-a reţinut că în dată de 25.03.2020, funcţionari din cadrul Direcţiei de Sănătate Dolj au eliberat acordul de utilizare a biocidului Aldezin societăţii Salubritate Craiova SRL care a procedat la dezinfecţia a peste 500 de scări de bloc din municipiul Craiova, ulterior constatându-se că produsul folosit este un biocid cu efect bactericid. În prezent, în cauză cercetările se desfăşoară în rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor sesizate”, precizează Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova.

Circa 500 de scări de bloc din Craiova au fost dezinfectate, săptămâna trecută, de SC Salubritate Craiova SRL cu o substanţă de uz veterinar, folosită în baza unui acord primit de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj, iar acţiunea a fost sistata după ce tot DSP Dolj a amendat firma de salubritate, care este autorizată pentru desfăşurarea activităţilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, pentru că nu respecta aria de competenţă.

Potrivit SC Salubritate SRL, până la suspendarea activităţii, echipajele societăţii au efectuat dezinfecţia într-un număr de aproape 500 de scări de bloc din municipiul Craiova, situate în zona centrală şi în cartierul Craiovita Noua, iar în timpul intervenţiei, lucrătorii au constatat că, în cazul unor asociaţii din Craiovita Noua, dezinfecţia avusese deja loc şi fusese executată de către operatori privaţi care au folosit tot produsul Aldezin.

„Menţionăm că Aldezin, biocid cu efect bactericid, fungicid şi virulicid, cu aviz valabil până în anul 2024, a fost utilizat în această perioadă pentru dezinfecţia scărilor de bloc în mai multe unităţi administrativ-teritoriale din ţară, printre care se număra Bucureşti (în sectorul 2). Aldezin este un produs comercializat şi utilizat, sub alte denumiri, şi în ţări din Uniunea Europeană”, au precizat reprezentanţii SC Salubritate Craiova SRL.

Conducerea societăţii mai afirmă că activitatea de dezinfecţie a scărilor de bloc din municipiul Craiova a fost demarata pe 31 martie 2020, la solicitarea Primăriei municipiului Craiova, condusă de PSD, şi fost suspendată după ce inspectorul-sef din cadrul Serviciului Control al DSP Dolj a interzis folosirea produsului biocid Aldezin, utilizat de SC Salubritate Craiova SRL în procesul de dezinfecţie a scărilor de bloc din municipiul Craiova, iar în 03.04.2020, a sancţionat contravenţional operatorul cu o amendă între 5.000-10.000 lei pentru nerespectarea domeniului de utilizare şi ariei de aplicare a substanţei, expuse în avizul emis de Comisia Naţională pentru Produse Biocide.

„Precizăm faptul că, anterior demarării procesului de dezinfecţie a spaţiilor comune din condominii, SC Salubritate Craiova SRL, în calitate de operator autorizat pentru prestarea serviciului de dezinfecţie în municipiul Craiova, a solicitat în scris acordul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj pentru utilizarea acestui produs, acord pe care l-a primit în dată de 25.03.2020 prin adresă cu numărul 5649/25.03.2020. De altfel, în baza acestui răspuns, operatorul a procedat la achiziţia produsului, singurul disponibil identificat pe piaţă. Având în vedere dificultăţile întâmpinate în achiziţia de dezinfectanţi autorizaţi conformi, pe fondul lipsei stocurilor la toţi furnizorii contactaţi, SC Salubritate Craiova SRL nu poate estima în prezent dată la care poate fi reluată operaţiunea de dezinfecţie a scărilor de bloc din municipiu”, au mai informat reprezentanţii SC Salubritate Craiova SRL.

Conducerea DSP Dolj a demarat o anchetă internă privind modul în care medicul specialist a formulat răspunsul către SC Salubritate Craiova SRL, în condiţiile în care firma de salubritate este autorizată să desfăşoare activităţi de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare încă din anul 2010 şi cunoaşte modul de utilizare a biocidelor pentru acea competentă.

„În dată de 31.03.2020, Inspecţia Sanitară de Stat din Ministerul Sănătăţii a dispus la nivel naţional un control tematic la producătorii, deţinătorii de avize şi utilizatorii de produse biocide care desfăşoară activităţi de dezinfecţie în perioada 01.04 – 29.05. 2020. În cadrul acestei acţiuni tematice de control, în dată de 03.04.2020, inspectori din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Dolj au efectuat un control la SC Salubritate Craiova SRL şi au constatat că în cursul acţiunii de dezinfecţie a scărilor de bloc se foloseşte un biocid tip TP3, fără a se respecta aria şi indicaţia de utilizare precizate în avizul BIO emis de Comisia Naţională pentru Produse Biocide, ceea ce reprezintă contravenţie, conform legislaţiei în vigoare. Menţionăm că SC Salubritate Craiova SRL este autorizată pentru desfăşurarea activităţilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, cunoscând modul de utilizare a biocidelor pentru aria de competenţă. Ca urmare, s-a impus măsură sistării activităţii de dezinfecţie şi sancţionarea contravenţională a unităţii. Măsura s-a impus pentru a preveni producerea unor accidente în rândul populaţiei municipiului Craiova”, au precizat reprezentanţii DSP Dolj.

Campania de dezinfecţie cu o substanţă pentru coteţe a fost puternic susţinută de Lia Olguţa Vasilescu. Ea a avut numeroase postari pe Facebook în acest sens, şi a reacţionat violent când DSP a sistat operaţiunea.

Citeşte şi
Viorel Cataramă, dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Urziceni i-au deschis dosar penal lui Viorel Cataramă, după Read more

Marcel Vela este ameninţat de PSD cu un dosar penal

PSD neagă vehement informaţiile prezentate de Marcel Vela, conform cărora primarii PSD îi vor incita Read more

Sorina Pintea a redevenit directorul Spitalului Judeţean Baia Mare

Fostul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, în prezent sub control judiciar pentru luare de mită, Read more

Viorica Dăncilă îi ameninţă cu dosare penale pe pesedişti VIDEO

Premierul Viorica Dăncilă și ministrul Daniel Suciu, de la Dezvoltare, încearcă să-i momească pe parlamentarii Read more

Carmen Avram susţine că Rovana Plumb nu are dosar penal

Europarlamentarul PSD Carmen Avram il ataca violent pe Dacian Ciolos dupa ce acesta a anuntat Read more

Violeta Roşu, protestatara în scaun cu rotile, are dosar penal pentru… violenţe

Violeta Rosu, care pe 11 mai s-a aflat printre protestatarii anti-PSD din Galaţi, a primit Read more

Alina Bica a fost condamnată la 4 ani cu executare pentru favorizarea făptuitorului

Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, a fost condamnată definitiv de Înalta Curte de Casaţie Read more

Liviu Dragnea, amânare a sentinţei în Dosarul Bombonica pentru 21 iunie

Sentinţa în Dosarul DGASPC - Bombonica, al lui Liviu Dragnea, a fost amânată din nou Read more

Mitică Dragomir, trimis în judecată în Dosarul RCS & RDS

Fostul președinte LPF, Mitică Dragomir, alături de RCS&RDS și alte șase persoane, a fost trimis Read more

Elena Udrea, Dan Andronic, trimişi în judecată în dosarul Ioanei Băsescu

Elena Udrea, Ioana Băsescu și Dan Andronic au fost trimiși în judecată de procurorii DNA. Read more

Share