Donald Trump i-a furnizat lui Lavrov secrete de stat în pofida interdicţiei

Share

Donald Trump continuă să spargă tiparele tipice politicii unui stat democratic. New York Times dezvăluie că miercuri, el i-a dezvăluit lui Serghei Lavrov informaţii secrete. Ele fuseseră furnizate de Israel.

Spionajul american cercetează legăturile Echipei Trump cu Rusia

Washingtonul interzisese comunicarea lor. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a refuzat să comenteze informația. Luni, Washington Post a afirmat că Trump i-a transmis lui Serghei Lavrov informații cu grad înalt de secretizare. Acestea erau referitoare la gruparea Statul Islamic.

Ele fuseseră primite de la un partener al Statelor Unite care nu a autorizat Washingtonul să le comunice Moscovei. Trump i-a primit miercurea trecută în Biroul Oval pe Lavrov și pe ambasadorul rus la Washington, Serghei Kisliak. Întâlnirile acestora cu oficialii americani ridicaseră deja probleme de securitate.

Congresul american îl anchetează pe Donald Trump asupra celor discutate cu Lavrov şi Kisliak

Comisia pentru serviciile secrete a Senatului SUA a cerut Casei Albe informații legate de întâlnirea lui Trump cu cei doi reprezentanți ai diplomației ruse, a anunțat marți o purtătoare de cuvânt a senatorului Richard Burr, președintele comisiei.

Reuters adaugă că este de așteptat ca notele privind întâlnirea din 10 mai să fie cerute de anchetatorii din Congresul american. Purtătorul de cuvânt Sean Spicer a refuzat să răspundă la întrebarea dacă administrația prezidențială se va conforma unei astfel de solicitări.

Casa Albă a respins luni energic un articol apărut în publicația The Washington Post. Ziarul afirmă că Donald Trump a dezvăluit informații de înaltă clasificare șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov, denunțând o poveste “falsă”, relatează Agence France Presse.

Generalul H.R. McMaster, șeful Consiliului pentru Securitatea Națională, a dezmințit știrea din Washington Post. “Eram în încăpere, așa ceva nu s-a petrecut” la primirea lui Lavrov, a insistat el. Ulterior, Trump a declarat că președintele are dreptul să desecretizeze orice informații dorește.

Share