Creştere economică pe consum. Guvernul sărbătoreşte. BNR avertizează: nu e bine!

Share

Comisia Europeană a anunţat recent o creştere economică record a României. Însă Banca Naţională avertizează că aceasta este o creştere bazată pe consum. Efectul ei s-ar putea vedea atunci când bula în care trăim va plesni.

Salarizarea bugetarilor, amânată sine die. Urmează staţia falimentul, cădere pe partea stângă

O creștere economică de 5,7% a fost înregistrată în primul trimestru al anului 2017.Aceasta ar fi o confirmare a faptului că măsurile luate de Guvern sunt cele corecte, afirmă premierul Sorin Grindeanu.

Adrian Vasilescu, consilierului lui Mugur Isărescu, a îndemnat la reținere. Oficialii BNR uită cu greu anii premergători crizei, explică jurnalistul Doru Cireaşă. Dintotdeauna, creșterea economică susținută nu a făcut decât să euforizeze oficialii români, aminteşte acesta.

Creştere economică pe consum. Ne aşteaptă un viitor exploziv

Pentru omul simplu, fără instrucţie economică, faptul că România are creştere economică este o veste bună. Sorin Grindeanu pe aceasta se bazează. Electoratul Stângii reacţionare este format preponderent din oameni mai simpli, fără studii superioare. Grindeanu spune acestor oameni ce vor aceştia să audă: că o duce bine cu actuala coaliţie.

Dar în acest timp deficitul de cont curent creşte. Aceasta înseamnă supraîncălzirea economiei. Economia este ca un aparat. Rezistă până la o anumită temperatură, când se defectează. Atunci încep problemele sistemice.

Am mai trecut prin asta în 2008 – 2009. În 2007, în SUA a apărut primul semnal al declanşării crizei subprimelor. Pe 31 august, într-un mail către gulerele albe, American Home Mortgage anunţa că e în incapacitate de plăţi. De aici a pornit totul. Pe plan extern.

Pe plan intern…

… cabinetele conduse de Călin Popescu Tăriceanu au continuat expandarea pomenilor oferite de Cabinetul Năstase. Pensiile au fost crescute. Salariile bugetarilor aşijderea. Am atras atenţia în mod repetat, public, că nu este bine. Că pensiile şi salariile nu trebuie mărite nesustenabil.

Cheltuielile bugetare eronate au continuat. În toamna anului 2008, au apărut primele semnale de criză exportată de SUA spre Europa. Practic, în România, s-au concertat două crize. Criza americană a subprimelor, exportată de SUA în Europa, şi criza bugetară internă, generată de Cabinetul Tăriceanu.

Azi, asistăm la un scenariu asemănător. Există, aşa cum mi-a declarat recent Cristian Sima, pieţe care sunt umflate la dimensiuni de sute de ori peste cele din 2008 – 2009. Este previzibil că criza care va veni când aceste pieţe vor cădea va fi mult mai mare.

Spre furtuna perfectă

Ea se va concerta cu criza bugetară internă, provocând o furtună perfectă. Cabinetul Grindeanu a împrumutat în câteva luni de guvernare 40% din suma împrumutată de România în 2009. Dar rolul acelui împrumut era diferit: buffer pentru o soluţie de avarie, după ce criza izbucnise.

Acum, este un rezervor din care se trag bani pentru pomeni. Aceasta este cu totul altceva. Pericolul este mult mai mare. Criza încă nu a venit şi ceea ce se întâmplă seamănă dramatic cu cazul Greciei. Ce se va întâmpla însă atunci?

Vânătoare de vrăjitoare

Deja în mediul public alde PSD a fost inseminată artificial ideea că Guvernul nu poate lucra din cauza lui Klaus Iohannis. La momentul căderii, goarnele Sistemului Corupt vor striga că Iohannis este vinovatul. Nu a lăsat Guvernul să lucreze, vezi, Doamne.

Datoare vândută , aşa vrea Cabinetul Grindeanu să fie România

Scenariul îl cunoaştem. Pe 4 iulie 2012, fostul preşedinte Băsescu a fost suspendat anticonstituţional. Politic. La fel se va întâmpla şi acum. Aceasta va fi una dintre bombele puturoase. Cealaltă va fi castrarea Justiţiei.

O posibilitate ar fi ca lucrurile acestea să se petreacă la finalul actualei sesiuni parlamentare. Un semn că se apropie momentul ar fi marketarea electorală agresivă a lui Liviu Dragnea. Care haleşte roşii cu televiziunile călare pe el, după o tehnică electorală de tip Israel.

E un singur lucru ce nu s-ar potrivi: nu pare că criza bugetară va începe până la finalul acestei sesiuni parlamentare. Ori poate că nu ştim noi tot şi situaţia e mult mai gravă.

Share