home MASS MEDIA Despre carnatari si jurnalisti

Despre carnatari si jurnalisti

Share

Ieri dupa-amiaza, in precedenta postare, am preluat un editorial extrem de dur (dar de o duritate justificata) al lui Ion Cristoiu, din care partea cea mai importanta mi se pare portiunea finala:

«Pentru folosirea presei ca instrument de şantaj e nevoie de ziarişti care să asculte comenzile patronului. Nu le-a fost prea greu cîrnăţarilor să găsească astfel de ziarişti. La fiecare trust de cîrnăţar, ei nu sunt dintre cei care trudesc de dimineaţă pînă seara pentru un salariu de nimic, ci dintre cei care conduc pe salarii fabuloase, fără a face altceva decît să impună redactorilor de rînd ordinele jegoase ale patronului. Trucul cîrnăţarului a fost simplu. A numit şefi dintre cei mai slabi ziarişti ai trustului. Şi aceştia, văzîndu-se cu şefii şi venituri infinit mai mari decît personalitatea lor beteagă, s-au transformat rapid în slugi obediente. Criza economică a redus drastic posibilitatea de a cheltui nebuneşte din bugetul statului. În aceste condiţii – şi pe fondul unui început de funcţionare normală a instituţiilor ordinii de drept – pentru cîrnăţari a înţărcat bălaia. Tăierea resurselor bugetare prin care-şi hrăneau megalomaniile în materie de presă i-a obligat să reducă drastic cheltuielile, să închidă variante print şi chiar să lichideze afacerea. Asta explică reducerea numărului de publicaţii, întîrzierea în plata salariilor şi achitarea facturilor. Pentru cîrnățari, presa începe să nu mai fie o afacere. Pentru că presa se așază, treptat-treptat, pe temeliile economiei de piață. Și cînd ziarele și televiziunile vor trăi doar din piață, cîrnățarii se vor duce să facă, în sfîrșit, ceea ce știu să facă cel mai bine: Cîrnați.»

Noutatea este acum că un vector major de opinie, din generatia sefilor de publicatie care au facut pârtie imediat dupa anul 1990, se pozitioneaza radical contra sicofantilor care au cumparat presa, pentru ca aceasta sa nu-i mai deranjeze, mituind constiinte si achizitionand la pret de Consignatia talente, condeiuri, profesionisti de succes.

specialitati-culinare

Ion Cristoiu se situeaza acum de cealalta parte a baricadei, dupa ce a scris pentru mai multi “carnatari”, fiind invitat permanent, pe Antena 3, al carnatarului Felix (om cu state vechi in celalalt regim, de pe vremea cand Fouad Sanbar inca mai traia). Insa de multe ori Cristoiu a dansat cu vorbele, avand comentarii politice nuantate, care l-au facut finalmente sa o rupa cu trustul Intact.

Faptul ca maestrul se pozitioneaza astfel acum, transmitand acest mesaj (ca acesti falsi patroni de presa angajeaza multe caractere slabe, destui oameni santajabili si indeobste tipi slabi profesional, pentru ca au nevoie de oameni manipulabili, pe care sa-i poate pilota printre carnati), e, din punctul meu de vedere, un lucru mult mai important decat ceea ce sustine in fapt.

Mesajul acestei portiuni de text este unul pe care nu ma opresc sa-l tot transmit, in diferite feluri, pe diferite tonuri, cu diferite argumente si in diferite contexte, de peste doi ani, pe acest website. Nu am pretentia absurda ca sunt primul care o face, ci cred ca sunt unul dintre primii ce a facut-o pe Internet in Romania.

Dar nici macar nu e meritul meu. Ideile acestea nu mi-au rasarit in cap intr-o buna dimineata, in timp ce ma dadeam jos din pat sa-mi beau cafeaua, meditand la soarta omenirii. Aceste idei sunt discutate de jurnalisti de multi ani.

Ironia face ca am avut primele discutii pe acest subiect pe cand eram la Sectia romana a BBC.

in-familie
fotoinfo: “Se montează cârnăţarul la maşina de tocat şi se pune câte un maţ de porc pe cârnăţar. Se umple ca în imagine”

Vazusem un e-mail de la Jill Trebilcock, Head of Information Security and Quality Assurance, din London Broadcasting House, care ne informa ca toate comunicatiile noastre sunt monitorizate, dar nu inregistrate (ce usurare, nu?).

Deci: carnatari exista si la BBC si sunt convins ca oameni cu tendinte carnataresti sunt peste tot, in toata presa de tip occidental.

Imi venea sa o sun pe doamna si sa-i zic: “Jill, mai bine du-te la film, bea o bere cu ghimbir cu sotul si asculta mai mult muzica grupului Smokie, decat sa te tranziteze grija ce fac eu pe e-mail sau ce vorbesc la telefon cu nevasta-mea”.

Ajunsesem inca de atunci la concluzia ca tendintele de transformare a jurnalistilor in sclavi umili nu sunt caracteristice Romaniei, nu sunt o tendinta locala, ci o chestiune generala si un trend extrem de periculos, care ameninta democratii mult mai vechi decat cea din Romania.

Jurnalistii, domnilor carnatari, stau de vorba intre ei. Nu pot fi opriti. Oricat de slabi profesional ii alegeti, ei invata cate ceva meserie pe parcurs si capata orgoliu profesional. Oricat de blembeleci ii credeti, in timp accepta in trepte sa faca porcarii, pana cand ating o limita dincolo de care spun: nu.

Se apropie ziua in care presa romana se va insanatosi. Eu cred ca e mai departe decat o vede, această zi, Ion Cristoiu. El e mai optimist, crede in economia de piata, eu sunt mai pesimist, pentru ca am viziunea jurnalistului economic asupra a ceea ce a devenit in lume economia de piata in ultimii 4-5 ani.

Dar, chiar si cu pretul jurnalismului eroic, presa de calitate va exista in continuare, fie si pe Internet, daca printul e cotropit de carnatari.

Nu mai stiu exact unde, citeam ca un jurnalist disident din Kenya, cred, dupa eliberare a fost intrebat ce credea el despre independenta presei din tara sa, pe cand era inchis in puscarie.

A raspuns asa: “Eu credeam ca presa controlata de mine este complet libera. In fiecare zi scriam in cap un ziar intreg de 12 pagini”. Important este ce crezi tu si ce ai tu in cap, evident, cu conditia sa nu fii văzduhist. Intr-o zi toate aceste lucruri se pot materializa.

Pentru ca aceia numiti de Cristoiu carnatari sa se intoarca, pe cat posibil, la meseria lor de baza: împinsul la maţ.

Citeşte şi
Piaţa de media valorează aproape 514 milioane de euro

Piaţa de media din România va creşte, în acest an, cu 5,5%, comparativ cu anul Read more

Ameninţări asupra presei. Poliţia Constanţa cere dezvăluirea sursei!

Poliţia Constanța a solicitat unei publicații locale să dezvăluie identitatea unei surse, care le-a trimis Read more

MediaSind atrage atenția Guvernului că angajaţii din cultură şi mass-media nu sunt salariați de mâna a doua

Federaţia FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă la nivel de sector cultură şi mass-media, conform sentinţei TMB Read more

Ben Oni Ardelean, din aripa PNL/USL, a sărit la gâtul jurnaliştilor

Deputatul PNL Ben-Oni Ardelean i-a făcut nesimțiți si tupeiști pe jurnaliștii care au vrut să Read more

Jurnalişti ucişi anul acesta, mai mulţi decât în anul 2017

După trei ani de scădere, numărul violenţelor împotriva jurnaliştilor a crescut din nou în 2018. Read more

Mălin Bot, ca şi toată familia acestuia, are toate conturile blocate

Primăria liberalului Nicolae Robu a blocat toate conturile jurnalistului civic Mălin Bot şi ale membrilor Read more

Cozmin Guşă îi cere lui Rareş Bogdan să-şi ceară scuze ca să intre pe post

Patronul postului Realitatea TV, Cozmin Gușă, a declarat că Rareș Bogdan, realizatorul emisiunii ”Jocuri de Read more

PSD mituieşte iar presa cu bani de la ministere, ca acum 15 ani

Corina Crețu și-a acuzat pe Facebook propriul partid, PSD, că direcționează către presă ”sume incredibile” Read more

FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) îşi informează afiliaţii despre ce s-a întâmplat în România

FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) a reacţionat dur la agresarea şi baterea jurnaliştilor în timpul Read more

Micky Şpagă iese la rampă împotriva televiziunilor (Stenograme PSD)

Apare în arenă politicianul frenetic Şerban Mihăilescu a.k.a. Micky Şpagă. Aceasta este o nouă stenogramă Read more

Share