home MASS MEDIA Delictul de opinie

Delictul de opinie

Share

Ca structura, delictul de opinie, infractional, din punctul de vedere al gruparii mafiote ce domina mediul de presa din Romania de astazi, poate imbraca o varietate de forme si de coagulari.

foto: ethiosun

fotoinfo: An opinion is a subjective statement or thought about an issue or topic, and is the result of emotion or interpretation of facts. An opinion may be supported by an argument, although people may draw opposing opinions from the same set of facts. Opinions rarely change without new arguments being presented. However, it can be reasoned that one opinion is better supported by the facts than another by analysing the supporting arguments (Wikipedia)

El se enunta, dupa parerea mea, astfel: o persoana publica exprima o opinie personala bazata pe propria sa expertiza asupra unei chestiuni de stringenta actualitate, pe care vectorii de opinie controlata ai Sistemului Ticalosit transmit insistent, din dorinta de a intoxica si dezinforma, un alt punct de vedere, complet sau partial diferit.

Sa zicem de exemplu ca, in urma cu mai bine de un an, as fi acceptat ultima invitatie pe care mi-a facut-o Realitatea TV, pentru a vorbi despre disponibilizarile de functionari publici in Stirile de la ora 9.00 dimineata. Stirile erau prezentate de Adriana Nedelea. Celalalt invitat era liderul sindical al functionarilor publici, Vasile Marica.

Dincolo de faptul ca m-as fi luat la gratiozitati cu Vasile (care, culmea, mi-a fost coleg de liceu si cu care ma cunosc), ar fi trebuit sa fac delict de opinie. Adica sa explic, cum am mai facut si altadata, inclusiv pe Realitatea si pe Money Channel, ca, dupa parerea mea, vina apartine cabinetelor Nastase si Tariceanu, care au expandat pletora functionarilor publici, in loc sa angajeze oameni pe competente si astfel incat fiecare sa aiba ceva de facut cand este la lucru, nu sa fie preocupat de locul unde sta pe biroul dedicat ceasca de cafea, zaharul si cafetiera.

Am refuzat pentru ca, de cand nu mai tratasem subiectul, deja lucrurile luasera o turnura absurda si stiam ca acela care facea ce trebuia sa fac eu intra sigur in conflict direct cu moderatorul si cu celalalt invitat. In asemenea situatii, cine doreste sa vorbeasca coerent nu mai transmite nimic.

Exista si aspectul schizofrenic al problemei, sesizat foarte bine de George Damian.

Daca directia de comentariu predilecta Realitatea TV si A3 este, intr-o anumita perioada in care Boc face disponibilizari din sistem, inspre infierarea proletara a premierului pentru acest fapt, cine are opinii contrare in studio este vinovat de delict de opinie.

Daca peste trei saptamani sau trei zile directia de bataie a furtunii de idei se schimba si Boc trebuie criticat, in mod schizofrenic, pentru ca, din contra, nu face disponibilizari, atunci cine exprima alt punct de vedere iarasi este la fel de vinovat pentru acelasi delict de opinie.

In principiu insa, oricine nu este vector de opinie autorizat, de genul teleastilor predilecti, pe care ii vedem pe sticla pana la refuz, si isi permite sa exprime opinii personale in chestiuni de interes national, este vinovat, in viziunea acestor oameni, pentru delict de opinie.

Uneori, chiar si daca spune aceleasi lucruri (in care crede sincer) ca si slugile mogulilor. Exista o exclusivitate pe care acesti falsi vectori de opinie ai societatii si-o aroga si pentru care chiar lupta cu cerbicie. Ea are legatura directa cu sistemul mafiot din care fac parte si pe care astfel il perpetueaza.

Delictul de opinie este cea mai parsiva vietate artificiala creata de acesti insi. Ea a luat nastere din spuma murdara a Revolutiei Romane, cand oameni de toate profesiunile, dupa 1989, s-au apucat sa faca presa.

Astfel de evolutii toxice sunt exact cele la care se referea Ion Iliescu exact in acea perioada, cand declara public: “Pe valurile schimbarilor sociale, gunoiul iese la suprafata”.

Corbilor de presa si magnatilor mafioti care s-au asociat ulterior acestora le-au trebuit ani de zile, pana spre anul 1996, pentru a induce noul establishment.

Intai, intra-redactie jurnalistii au aflat ca trebuie sa fie obiectivi, ca aceasta obiectivitate, care presupune echidistanta jucata, artificiala, este unul si acelasi lucru cu profesionalismul.

Desigur ca miza mare era confiscarea unei intregi familii de genuri publicistice: columistica, pamfletul, analiza, sinteza, eseul. Nevoia legitima si fireasca de obiectivitate s-a transformat in cenzura, mascata in act de corectie profesionala.

Corbii de presa s-au prevalat, in aceasta teza, de cantitatea intr-adevar jenant de mare de comentarii de presa, ce umplea inclusiv spatiile tipografice dedicate informatiei jurnalistice. Etapa a doua a implementarii noului establishment (evident, putred si monopolist) a fost segregarea intre jurnalisti.

Ca sa exprime redactional un punct de vedere, un jurnalist trebuia sa scrie editoriale sau comentarii care trebuiau sa fie “pe linia ziarului”. Ca sa exprime oficial, extraredactional, un punct de vedere personal, un jurnalist trebuia sa fie destul de influent in redactie, pentru a merge pe televiziunea X si a spune ce gandeste. Ce gandea el trebuia sa fie in vena a ce transmitea publicatia.

Astfel, atributul punctului de vedere exprimat public, cu buna-credinta, autoritate profesionala si responsabilitate a devenit exclusivitatea unui grup restrans de indivizi, controlati la randul lor de cercuri de interese de diferite tipuri: economice, politice, mafiote, infractionale.

Cine controla ce spunea gura vectorului de opinie avea o goarna mediatica pusa in functiune cu maxima eficienta, in functie de interesele sale obscure.

Asa se explica, de exemplu, comportamentul contradictoriu al unor jurnalisti care, mimand echidistanta, in functie de interesele ce-i animau din culise, manipulau in realitate opinia publica. Si aceasta pe bani grei, pe care ii primeau contra acestui pretios serviciu de lobby public.

Evident ca, atunci cand aparea un fluierator in biserica independent, care spunea ce gandeste, ori era trimis la plimbare imediat pentru delict de opinie, ori era batjocorit ritmic, in fiecare program de televiziune in care era invitat pentru a fi lapidat, precum Adreea Pora sau Mircea Marian, de exemplu.

Odata insa cu aparitia Internetului, delictul de opinie a devenit o banalitate. Oricine poate defecta acum astfel, daca are personalitate, iar diferenta o face originalitatea ideilor pe care le exprima.

Reactia la aceasta actiune este impecabila: vectorii de opinie ai presei mogulizate ii trateaza pe acesti vectori alternativi cu enervare si cu dispret, calificandu-i ca fiind “blogarasi”, “jurnalisti de Internet” s.a.m.d.

Dar lumea este ciudata si ceea ce este astazi tanar, furios si pare revolutionar maine se poate usca subit. Putini dintre vectorii de opinie alternativi din InternetNewMedia vor confirma si unii sunt deja racordati si ei la aceleasi interese mafiote. Important este, atunci cand faci, din punctul de vedere al vectorilor mogularzi, delict de opinie, ce transmiti.

Jurnalistul are datoria, chiar obligatia sa fie mereu, cu incapatanare si cu insistenta, cu capul in nori si cu picioarele pe pamant. Iar acesta, in viziunea mea, este cel mai important lucru. Ca si a fi banuit, repet: macar banuit de buna credinta. Restul ar putea fi cantitate neglijabila.

Share