Declic: Planurile serviciilor de informații pentru mai multă putere

Share

ONG-ul Declic a lansat o petiţie, prin care “le cerem (n.n.: liderilor PSD şi PNL) să renunțe de urgență la modificările abuzive din legile privind siguranța națională”.

“Semnezi și tu?” – este îndemul Declic. Mai jos, tot:

Planurile Serviciilor de informații pentru mai multă putere și imunitate în fața justiției îmi dau fiori pe șira spinării. Suntem în pericol să ne întoarcem pe vremea Securității. Iar reacția unor partide din coaliție mă îngrijorează și mai tare. Lideri din PSD și PNL zic că „e prematur” să se pronunțe [1]. Brusc, au fost loviți de secretomanie. Am lansat o petiție prin care le cerem să renunțe de urgență la modificările abuzive din legile privind siguranța națională. Semnezi și tu?

urmează linkul la punctul de semnare a petiţiei

Să-ți explic cum s-a ajuns aici, că poate nu a ajuns la tine informația. SRI, SIE, CSAT, MAI și MAPN au redactat mai multe proiecte de legi. Acestea fac parte dintr-un pachet de 10 legi pentru siguranță națională, care nu a fost făcut public în mod oficial de Guvern. Însă, o primă variantă a acestor proiecte s-a scurs în presă, pe filiera g4media.

Printre puterile sporite pe care și le doresc Serviciile se numără anchete și percheziții anunțate. Adică, dacă un procuror vrea să ancheteze un ofițer al serviciilor și să facă o percheziție la sediu, mai întâi dă niște telefoane. E obligat să-l anunțe pe șeful SRI și pe șefului CSAT (adică Președintele) că vine în vizită. Între timp, toate posibilele probe pot fi eliminate.

De asemenea, Președintele, în calitate de șef CSAT, primește mai multă putere asupra serviciilor. Acesta devine singurul care poate demite un șef SRI sau SIE. Din schemă dispare controlul Parlamentului. Un președinte cu o asemenea putere va putea să folosească serviciile în favoarea sa, fără să încalce legea. 

Altă dorință scandaloasă a Serviciilor este că vor ca Parlamentul și Curtea de Conturi să NU mai verifice cum au cheltuit fondurile pentru operațiuni. Adică banii publici cu care își finanțează activitatea operativă. Singurul care poate controla cheltuirea acestor fonduri este tot Președintele.

Dar cea mai clară dovadă că serviciile sunt nostalgice după vremea Securității este că vor să oblige cetățenii și firmele să dea informații. În numele „siguranței naționale”, colaboratorii trebuie să păstreze secretul operațiunii. Sună cunoscut, nu?

De asemenea, SRI și SIE vor să aibă propriile firme și asociații, pe care să nu le verifice nimeni. Deci și mai mulți bani dosiți de controale.

Știi care este partea cea mai gravă? Că lumea se pregătește de vacanță și puține voci din spațiul public vorbesc despre ce ne paște. Asta deși noul pachet de legi privind siguranța națională este un atac fățiș asupra libertăților civile și justiției.

Acum este de datoria noastră, a celor mai activi cetățeni, să tragem semnalul de alarmă. Am lansat o petiție nouă care va funcționa pe post de buton de panică. Le cerem Guvernului și Parlamentului să renunțe la modificările toxice din legile siguranței naționale.

E important să o semnăm în număr cât mai mare pentru ca partidele de coaliție să reacționeze la mesajul societății civile. E critic acest moment pentru că proiectele nu au intrat în procedură legislativă. Deci, dacă vor vedea că suntem mulți cei care ne împotrivim planurilor SRI și SIE, atunci vor da înapoi. Vor renunța la modificările scandaloase care amenință democrația. Semnezi și tu petiția ca să nu ne întoarcem pe vremea Securității?

apoi din nou link

Share