home MASS MEDIA De ce scriu despre jurnalişti africani

De ce scriu despre jurnalişti africani

Share

Mi s-a reproşat că plictisesc Evropa, civilizaţia noastră nemaipomenită, cosmopolită, seculară, milenară, cu ştiri despre jurnalişti ucişi sau terorizaţi prin cele bantustane. Cei ce spun acest lucru fac câteva erori de logică.

single-unsingle

Prima este că nu sunt deloc conştienţi că, aşa cum noi considerăm Africa, Orientul Apropiat sau Mijlociu o lume inferioară, subdezvoltată, sălbatică, în care este periculos să trăieşti, exact aceeaşi viziune (evident eronată) o au despre România occidentalii.

Pliantele turistice produse de americani sau de germani sunt pline de indicaţii, privind călătoriile în România, asemănătoare cu cele din pliantele produse în România despre călătorii în Africa sau Asia.

A doua eroare este că suntem mai aproape de haosul autorităţii, constatat în majoritatea statelor africane sau în unele ţări asiatice, decât ne imaginăm. Rubrica Revista pres(arilor) este plină de cazuri de agresiuni asupra jurnaliştilor care se pot produce mâine în România.

Foarte aproape de noi, în Ungaria vecină, în plină Uniune Europeană, libertatea presei a fost literalmente abolită de regimul Orban Viktor. Iar la noi sunt minţi unghiulare, precum cele ale lui Ioan Ghişe sau Silviu Prigoană, care vor să îngrădească libertatea presei.

Şi o fac foarte făţiş şi manifest, nu cu subtilitate, ceea ce denotă o stare de fapt în lumea politică şi în mediul public românesc care conţine toate ingredientele pentru a ne îngrijora.

A treia eroare este de rasism, o spun fără ezitare. Aserţiunea de obicei implicită, conform căreia “negrii” sau “galbenii” sunt inferiori “albilor”, este în măsură să mă irite în cel mai înalt grad, pentru că dovedeşte lipsă de cultură elementară.

Dacă discutăm despre “buzaţii” africani, este bine să ştim că civilizaţia egipteană, mai bine cunoscută pentru antichitatea ei glorioasă, este numai una dintre marile civilizaţii antíce. Ar fi bine pentru cei care spun asemenea prostii să se îndrepte spre extraordinara civilizaţie nubiană sau spre cea din Mali.

Dacă este vorba despre asiatici… trebuie încă odată să ne stăpânim respiraţia, ca să nu ameţim. Înainte de popoarele arabe, aici s-au născut primele civilizaţii umane cunoscute, sumerienii (care nici măcar nu aveau zei, ci un fel de fraţi mai mari, anunakii, pe care îi respectau enorm), apoi asiro-babilonienii.

Noi, cu civilizaţia noastră europeană carteziană, sunt nişte pigmei faţă de civilizaţiile acestea antíce, pe care le cunoaştem prea puţin. Cât despre cât de civilizat este un arab, indian sau un persan… invit pe orice curios să intre în casa unui astfel de om, să vadă cum va fi primit. Atunci va reconsidera civilizaţia acestor oameni pe care, din reflex de gândire, îi consideră inferiori.

Dincolo de toate aceste considerente importante, trebuie să ţinem cont că nimic nu ne fereşte de nenorociri, despotisme, dictaturi sau regimuri autoritare şi libertăţile pe care le-am câştigat (se pare că, asemeni grecilor, şi noi uităm că s-a plătit preţ de sânge) pot fi oricând pierdute “uite-aşa”, dacă nu suntem atenţi ce facem cu libertatea noastră.

Citeşte şi
Poliţia Constanța a solicitat unei publicații locale să dezvăluie identitatea unei surse, care le-a trimis
Federaţia FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă la nivel de sector cultură şi mass-media, conform sentinţei TMB
Deputatul PNL Ben-Oni Ardelean i-a făcut nesimțiți si tupeiști pe jurnaliștii care au vrut să
După trei ani de scădere, numărul violenţelor împotriva jurnaliştilor a crescut din nou în 2018.
Primăria liberalului Nicolae Robu a blocat toate conturile jurnalistului civic Mălin Bot şi ale membrilor
Patronul postului Realitatea TV, Cozmin Gușă, a declarat că Rareș Bogdan, realizatorul emisiunii ”Jocuri de
Corina Crețu și-a acuzat pe Facebook propriul partid, PSD, că direcționează către presă ”sume incredibile”
FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) a reacţionat dur la agresarea şi baterea jurnaliştilor în timpul
Apare în arenă politicianul frenetic Şerban Mihăilescu a.k.a. Micky Şpagă. Aceasta este o nouă stenogramă
În prima stenogramă, protagonist este Adrian Năstase. Aici se vede una dintre bolile pe care
Share