home MASS MEDIA De ce a ajuns presa aici. În contra lui Ion Cristoiu

De ce a ajuns presa aici. În contra lui Ion Cristoiu

Share

Zilele trecute am vorbit cu vechi amic care lucrează în presa scrisă. Mi-a spus: “Nu ştiu cum scapă presa scrisă şi în anul 2013”. Cuvintele sale de un pesimism universal sunt complementare cu vorbele rostite de Ion Cristoiu aseară. Redau din memorie. Presa nu e de vină pentru criza teribilă în care se află în România. Românii sunt proşti. Ei au cerut marfă proastă.

Ion Cristoiu a fost, cum am mai spus, maestrul meu. Unul dintre ei. Dar, dacă ar fi încercat să mă înveţe asta, aş fi trecut mai departe. Românii nu sunt proşti, ei sunt mai deştepţi decât credem. Dacă le dă presa crap articles, nu mai cumpără. A, să uităm de acel public-ţintă care acceptă minciuni şi mizerii publicistice cu Iri şi Moni. Acest junk reader există peste tot. Lui i se adresează tabloidele, noi discutăm despre presă aici, nu despre fiţuici de gang.

Cititorul de presă are acea proprietate ciudată că, dacă îi dai mizerii, nu te citeşte pentru că nu te cumpără, în schimb, dacă îi dai presă adevărată, acceptă să fie format de tine. Rolul formativ al presei, nu voi înceta niciodată să cred în acest lucru, oricât mişto a făcut odată de mine pe această temă Sorin Roşca Stănescu.

Cititorul de presă fuge, dacă în paginile publicaţiei nu se foloseşte limba literară, se pune virgulă între subiect şi predicat pentru că autorul articolului uită să închidă apoziţia şi se pun ghilimele la fiecare cuvânt folosit la sensul figurativ. Nu ştie de ce o face, dar nu te mai citeşte. Din instinct. Din bun simţ.

Revenind, i-am spus vechiului meu amic pesimist că viitorul presei scrise depinde de originalitatea articolelor publicate, iar aceasta de investigaţia de presă în primul rând. Cu titluri sclipicioase sub care se află compilaţii de pe Mediafax evident că îţi scade tirajul.

Daţi căutare pe Google la articolele apărute despre condamnarea de ieri a lui Becali. Toate spun acelaşi lucru, în majoritate la fel. Parcă e telefonista jucată de Ileana Stana Ionescu acum 30 de ani: “teiubescteiubescteiubescdetreioriteiubesc”.

Care au fost primele cuvinte rostite de Gigi Becali după ce a aflat verdictul? Ce au făcut fraţii Becali aseară? Dar Gică Popescu, în afară de faptul că a stat în tribună cu faţa imobilă? Când discută UEFA cazul Stelei? De ce a fost numit Andrei Hrebenciuc? Şi nu voi da tot setul de 55 de întrebări care aşteaptă răspuns, ce pot deştepta interesul cititorilor şi vinde presa…

Aşa că, domnule Cristoiu, vă respect pentru ce am învăţat de la dumneavoastră, dar de data aceasta cred că greşiţi.

Share