Curtea a făcut praf Constituția lui Băsescu

Share

Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit astăzi că unele propuneri de modificare a Constituției, formulate de președintele Traian Băsescu, încalcă drepturile fundamentale. Ei au decis că prevederile referitoare la eliminarea prezumţiei caracterului licit al averii, imunitatea parlamentară şi ministerială, dar și cele referitoare la componenţa Consiliului Superior al Magistraturii sunt neconstituționale.

romaniacurata

Avizul Curții este consultativ.

Președintele României a propus ca menţiunea “caracterul licit al dobândirii averii se prezumă”, prevăzută la articolul 44 (alin.8) să fie eliminată.

Judecătorii Curții Constituționale au stabilit însă o astfel de propunere contravine legii fundamentale, pentru că ”are ca efect suprimarea unei garanţii a dreptului de proprietate” și se încalcă astfel limitele revizuirii prevăzute de art.152 alin.(2).

Prin existenţa caracterului prezumat licit, averile dobândite ilegal nu pot fi confiscate, iar statul nu-şi poate recupera paguba.

Parlamentarii și miniștrii ;i-ar păstra imunitatea în fața justiției

Proiectul de revizuire a Constituţiei, trimis spre avizare de către Administraţia Prezidenţială Consiliului Legislativ, prevedea și restrângerea imunităţii parlamentare și ministeriale în fața justiției.

În prezent, senatorii şi deputaţii nu pot fi reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea plenului Camerei din care fac parte, după ascultarea obligatorie a lor. Președintele a propus eliminarea din viitoarea Constituție a acestor reglementări.

În noua formă, legea fundamentală ar fi prevăzut doar că “parlamentarii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului”… tot in EvZ

Share