home MASS MEDIA, STIRI DESPRE TELEVIZIUNI Cum zboara porcul pe ecranul Realitatea TV

Cum zboara porcul pe ecranul Realitatea TV

Share

Pe 4 iunie a.c., Realitatea TV m-a incantat cu o editie-eveniment, in care si-a demonstrat siesi ca porcul zboara.

Razvan Dumitrescu, pe de alta parte, conform scamatoriilor practicate de Dan Suciu, a fost vizitat de inspectorii ANAF la domiciliu la ordinul lui Traian Basescu, in urma comenzii primite de la seful statului de Fiscul Roman.

Astfel, Basescu s-a razbunat pentru ceea ce i-a facut Razvan Dumitrescu in campania electorala, cu filmul falsificat, din care ar fi trebuit sa reiasa ca Basescu il pocneste pe un copil.

Sa urmarim acest fascinant clip video din emisiunea amintita. Fascinant – prin felul in care Dan Suciu si cu Ionel Dancă baleteaza printre realitati alternative, acreditand false adevaruri aiuritoare.

Prima reactie pe care am avut-o, la vizionarea acestui fragment din emisiune, a fost tristetea. Sa ma explic. De-a lungul timpului, in ultimii ani si cu preponderenta in ultimul an, vedetele Realitatea TV si-au tocit cu spor credibilitatea.

Acum a venit randul altor oameni mai credibili, care inca nu au inotat, incopciati in costume de haine si tunsi corporate, in noroiul intoxicarii opiniei publice decat in mica masura, pe Money Channel – un post de televiziune mic, de specialitate.

Acum insa a venit randul lui Dan Suciu (un profesionist desavarsit si un om pe care il respect foarte mult) si lui Ionel Dancă, ambii EOD (editor of the day) la TMC, sa preia povara intoxicarii opiniei publice la Realitatea, in niste editii speciale… pfuuuu…

Iata partea a doua dintr-una dintre primele editii, din care, in cursul dialogului telefonic al celor doi EOD-i de la TMC cu Catalin Tolontan, rezulta fara putinta de tagada ca in acest moment celelalte trusturi media din Romania se uita la controlul ANAF de la Realitatea Media.

“Voi sunteti pionierii” – le spune Tolo celor doi. Pana acum a fost ce a fost (cu acceptarea de catre Fisc a drepturilor de autor ca modalitate de salarizare in presa – n.n.), de-acum incolo vom vedea ce va mai fi si cum va mai fi, explica Tolontan.

Evident, Dan are dreptate: era normal ca Fiscul sa fie consecvent – ce a decis in februarie 2009 sa ramana valabil si in 2010 – drepturile de autor pot fi modalitate de salarizare in presa.

Totusi, la fel de bine el nu are dreptate, in pofida abilitatii cu care invarte lucrurile (nimeni nu -l poate critica pentru lipsa de inteligenta, ba, din contra, eu am certitudinea ca este un tip extrem de inteligent).

Adevarata greseala a Fiscului a fost din 1996 si pana in prezent, cand a acceptat ca o ilegalitate sa devina regula in presa si sa fie folosita de patronii din mass-media pentru exploatarea la sange a jurnalistilor, ca si a celorlalte categorii de personal salarial din presa.

Vreau sa mai explic inca ceva. Legea romana nu functioneaza, pe jurisprudenta, ca in Marea Britanie, unde se creeaza cutume si de sute de ani procesele se judeca pe baza unor cutume, care sunt respectate, ca edificatoare de text legal.

Chiar daca (iarasi cu mare abilitate) Catalin a facut apel la acest argument (aparent valabil), in dialogul sau cu Suciu si Dancă. Deci decizia ANAF de acum un an nu poate sa se constituie intr-o regula, pe baza careia ANAF este obligata sa decida identic si acum.

In privinta drepturilor de autor, evident.

Share