home MASS MEDIA Cum vor patronii sa calareasca si mai abitir ziaristii

Cum vor patronii sa calareasca si mai abitir ziaristii

Share

O stire Mediafax poate lamuri multe lucruri care s-au petrecut in ultimele zile si ajuta la inca un pas inainte in despartirea apelor in mass-media romana. O voi cita aici integral, cu comentariile mele personale. In final, avem reactia liderului FRJ MediaSind, Cristi Godinac.

Patronatul Presei Române (PPR) şi Patronatul Presei din România – Romedia au cerut, miercuri, într-un comunicat comun, remis Agenţiei MEDIAFAX, urgentarea renegocierii Contractului Colectiv de Muncă (CCM) pentru ramura mass-media.

FOTOINFO: Aici bateau palma si se intelegeau. De la stanga la dreapta, partenerii semnarii Contractului Colectiv din Mass-Media: Godinac (MediaSind), Milut, Popescu,  Vasiliu (patronate). Si poza e tot mai mica. Si neclara.

Este foarte trist ca Romedia remite presei un comunicat impreuna cu PPR, care nici nu este organizatie reprezentativa pe Ramura Mass-Media. PPR nu are nici un drept sa ceara renegocierea vreunui contract colectiv de munca. Pe nici o ramura.

Cele două patronate consideră că actualele clauze ale CCM în mass-media sunt “imposibil de aplicat”, determinând închiderea de companii, scăderea numărului de angajaţi cu cărţi de muncă şi creşterea ratei şomajului în industria mass-media şi cer, în consecinţă, renegocierea CCM aflat în vigoare.

Ca sa vezi! Probabil ca “actualele clauze in mass-media sunt imposibil de aplicat” si de aceea patronii de presa, cu mici exceptii, nici nu le aplica. Este inexplicabil astfel de ce niste clauze imposibil de aplicat determina inchiderea de companii.

Nici la “Cotidianul”, nici la “Gardianul”, nici la “Ziua” nu s-a aplicat CCM din Mass-Media si nu din acest motiv au ajuns in insolventa aceste firme, ci din cauza incompetentei manageriale a celor care conduceau aceste publicatii si prevalentei aranjamentelor politice facute de patroni.

Una peste alta, suna cam asa: “Nu mai vrem sa respectam legea, pentru ca ne duce la faliment. Schimbati-o, sa fie mai laxa, ori poate daca puteti sa o anulati”. Eu zic sa scutim patronii din presa si de plata taxelor si impozitelor, ce Dumnezeu!

“Hărţuirea la care sunt supuse trusturile de presă prin controalele repetate ale Inspectoratului Teritorial de Muncă, în Bucureşti şi în ţară, şi interpretarea abuzivă a clauzelor Contractului Colectiv de Muncă la Nivel de Ramură Mass-media şi prin comunicatele de presă ale Mediasind cu privire la aplicabilitatea acestui contract, induc o anumită stare de teamă în industria mass-media şi generează o percepţie greşită cu privire la trusturile de presă, afectând imaginea şi stabilitatea acestora”, se spune în comunicatul celor două organizaţii patronale ale mass-media.

Asta este culmea culmilor! Patronatele se plang ca sunt hartuite de catre Inspectia Muncii. In realitate, Inspectia Muncii a controlat cum se respecta CCM si a ajuns la concluzia ca nu, nu este respectat.

Clauzele din CCM sunt interpretate abuziv? Nu, nu sunt interpretate nicicum. Pur si simplu nu sunt respectate. Perceptie gresita? Nici vorba, este perceptia corecta: patronatele din mass-media nu respecta CCM, subliniez inca odata.

PPR şi Romedia se declară îngrijorate faţă de “grava criză economică prin care trece, în prezent, industria mass-media “şi constată că “efectele acestei perioade extrem de dificile sunt resimţite prin închiderea mai multor publicaţii şi/sau puncte de lucru locale, ediţii/suplimente”.

Da, si atunci vor sa renegocieze contractul pe ramura, ca sa primeasca mai multe drepturi legale sa ii dea afara pe ziaristii angajati cum vrea muschii lor…

“Situaţia prezentă este accentuată şi de obligativitatea companiilor de presă de a aplica prevederile Contractului Colectiv de Muncă la Nivel de Ramură Mass-media, prevederi care îngreunează supravieţuirea şi menţinerea pe linia de plutire a majorităţii companiilor de presă”, se remarcă în comunicatul semnat de către preşedinta PPR, Cosmina Noaghea şi de către Teodor Vasiliu, preşedintele Romedia.

Cum s-ar zice, Noaghea si Vasiliu si-ar dori probabil sa nu mai fii obligat sa respecti CCM, daca esti companie de drept roman, editor de presa. O astfel de posibilitate sfideaza Legea Romana. Dar ce mai conteaza…

La rândul său, liderul Romedia, Teodor Vasiliu, consideră că folosirea numelui acestui patronat de către Mediasind în disputele publice ale sindicatului “este de natură să afecteze grav relaţiile sale cu Mediasind”.

Aceasta este o tampenie la fel de mare, ca si faptul ca eu m-as folosi, de exemplu, de numele lui Tibi Lovin, ori el de al meu, ori noi doi si altii ca noi de cel al lui Barack Obama.

“Considerăm că aceste campanii publice purtate împotriva trusturilor de presă afectează credibilitatea presei şi echilibrul economic al societăţilor de presă, care sunt puse astfel în situaţia de a intra sub tirul unor controale interminabile din partea instituţiilor statului. Milităm pentru negociere, dialog social şi pentru colaborare între sindicate, patronate şi oganizaţii profesionale în interesul tuturor păriţilor”, spune Vasiliu, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Credibilitatea presei si echilibrul economic al societatilor care editeaza presa sunt grav afectate de ilegalitatea in care se scalda aceste firme. Din acest motiv au controale din partea institutiilor statului. Patronatele si-ar dori poate ca in Romania sa poata sa faca bors cu legea romana, precum procedau Berezovski, Gusinski si Abramovici in Rusia lui Eltin. Totusi, suntem in Romania, Uniunea Europeana.

Cristi Godinac, presedinte FRJ MediaSind: “Fiind vorba despre o problema atat de grava, o problema care ii afecteaza pe toti jurnalistii, nu o sa fac prea multe declaratii acum. Ceea ce pot sa anunt este ca maine dimineata am convocat Comitetul Executiv MediaSind pentru a lua o decizie si a hotari strategia care trebuie urmata, in urma acestui atac din partea patronatelor de presa.”


Share