Cum te ajuta un test de cariera sa iti alegi tipul de cariera in care sa te simti confortabil

Share

Uneori se are impresia ca s-a facut o greseala in alegerea unei cariere, cand, de fapt, problema este alegerea tipului de cariera. Este suficient sa iti reconsideri vectorul de avansare si dezvoltare, iar sentimentul de munca va fi complet diferit.

Astazi, tot mai multe teste de inteligenta sunt oferite pentru a te ajuta sa afli ce cunosti si ce stii sa faci. Cel putin, nu ai cum sa stii ce abilitati ai fara un test de aptitudini profesionale.

Ca sa intelegi ce tip de cariera vrei sa imbratisezi, este necesar nu numai sa faci un test de cariera, da sa afli ce tipuri de cariere exista.

Ce este tipul de cariera

Fiecare persoana este diferita. Pentru unii dintre noi, munca este doar o sursa de venit, pentru ca principalele noastre valori si interese sunt familia, calatoriile si hobby-urile. Iar pentru unii oameni, munca este sensul si interesul principal al vietii. 

Astfel, cariera potrivita este un singur puzzle al celui mai potrivit stil si format de lucru, in care o persoana isi dezvolta cel mai bine potentialul si nu simte disconfort. Acesta va fi tipul de cariera. In cadrul aceleiasi profesii sunt posibile diferite tipuri de cariere. Sa vedem care sunt acestea:

  • Tipul de cariera corporatista

Acest tip de cariera este potrivit oamenilor practici si prudenti, gata de compromis, dar nu lipsiti de ambitie.

Principalele asteptari de la locul de munca: stabilitate, venituri, confort, prestigiu.

Frica de: riscuri si perspectivele vagi.

Astfel, nu este o coincidenta faptul ca stabilitatea se afla pe primul loc aici. Oamenii de acest tip o pretuiesc mai mult decat perspectivele luminoase, dar riscante. Si, de asemenea, le este greu sa tolereze presiunile grele si inegale. 

Oamenii de acest tip sunt dispusi sa se supuna unor reguli rigide si sa sacrifice un interes deosebit pentru munca de dragul unui salariu bun. In schimb, chiar si cea mai interesanta si creativa slujba din lume nu li se va potrivi daca nu este platita suficient. Isi pot schimba profesia visata in copilarie cu una mai bine platita si nu vor regreta.

  • Tipul de cariera statica

Cui se adreseaza: Persoanelor lipsite de ambitie, pentru care munca si banii nu sunt prioritare in viata.

Principalele asteptari de la locul de munca: stabilitate, claritate deplina a sarcinilor si functiilor, confort psihologic.

Ce sperie: sarcini neclare sau multitasking, volum mare de munca, responsabilitate.

cariere

Oamenii de acest tip se pot descurca bine cu sarcinile de rutina care le sunt incredintate, atata timp cat nu le arunca la nesfarsit sarcini noi si noi, nu le complica, nu le stabilesc obiective vagi, nu le cer initiativa si nu le suprasolicita. Meseriile care necesita un nivel ridicat de implicare sau de creativitate, care cer o luare de decizii responsabila, care nu permit sa uiti de ele nici macar in vacante si weekenduri, nu sunt potrivite pentru ei

  • Tipul de cariera profesionala

Adecvat pentru: persoane practice, dar si entuziaste, pentru care veniturile si confortul nu sunt singurele prioritati, ci si implinirea personala in munca pe care o iubesc.

Principalele asteptari de la locul de munca: crestere profesionala si autodezvoltare, continut interesant si important al muncii, dar cu conditia unor conditii confortabile si stabile, salariu bun.

Ce ii sperie: plictiseala, stagnarea, salariul mic.

Pentru aceste persoane, munca este mai mult decat o sursa de venit. La locul de munca, cu indatoriri plictisitoare si lipsa de dezvoltare profesionala, nici macar salariile mari nu ii salveaza de plictiseala si de sentimentul de nemultumire fata de viata.

  • Cariera de tip creativ

Potrivit pentru: oameni foarte entuziasti, pentru care vocatia este cea mai importanta.

Principalele asteptari de la locul de munca: o sarcina interesanta si importanta, o sansa de a se realiza, o sansa de a crea ceva nou, exceptional.

Ce ii sperie: Sarcinile de rutina, munca dupa instructiuni.

Acesta este un tip rar de oameni, gata cu ochii stralucitori sa munceasca “pentru o idee”, fara sa se gandeasca prea mult la bani si confort. Nu ca nu le pasa de partea materiala a vietii, dar nevoia de a face ceea ce le place este mai importanta.

  • Cariera de tip antreprenorial

Cui i se potriveste: Persoanelor active, ambitioase si indraznete.

Principalele asteptari de la munca: cresterea veniturilor si a statutului de viata, independenta, o oportunitate de a se dovedi pe sine, de a face ceva care va starni respect si admiratie.

Ceea ce ii sperie: rolul de simpla rotita in masinarie, rutina.

Oamenilor de acest tip le place sa dezvolte proiecte noi, nu le este teama sa isi asume responsabilitatea pentru decizii, sunt dispusi sa isi asume riscuri pentru perspective stralucitoare si sunt capabili sa munceasca din greu. Cu cat sarcina este mai grea, cu atat mai mare este entuziasmul. 

Cum stii ce tip de cariera ti se potriveste?

Una dintre modalitati este de a participa la testul online de orientare profesionala si de cariera. Acesta iti permite sa identifici inclinatia nu numai pentru anumite profesii, ci si pentru un anumit tip de cariera.

Tu ti-ai facut testul de cariera?

Share