home CULTURA, MASS MEDIA Cum mi-a fost consultatia la Psihologul Muzical

Cum mi-a fost consultatia la Psihologul Muzical

Share

Vineri spre sambata noapte am fost invitat de Andrei Partos, in emisiunea sa de pe Radio Romania Actualitati, Psihologul Muzical, ca sa vorbim despre muzica buna, Eurovision si, in general, sa ne cunoastem si sa ne imprietenim mai bine. Au fost in studio si simpaticele Dana Gont, de la B1 TV (inca, poate), ca si Alina Manole.

foto: Radio Romania Actualitati

Pentru mine insa (si probabil nu sunt singurul), aceasta intalnire cu Andrei a insemnat foarte mult si de aceea probabil ca am fost mai retinut. In formarea mea muzicala am avut mai multi maestri.

Unul dintre primii a fost Cornel Chiriac, omul datorita caruia am auzit pentru prima data, pe Europa Libera, o muzica ciudata, din care atunci nu intelegeam aproape nimic: cult rock-ul, cu subspeciile sale minunate.

Dupa asasinarea lui Chiriac, am crescut cu Andrei Voiculescu si Radu Teodor. Aproximativ in paralel, am avut un maestru de muzica simfonica in casa – pe tatal meu, un altul de vioara – pe primul meu profesor de vioara, Ionel Dranga, fostul concert-maistru al Filarmonicii din Focsani, iar apoi pe Mircea Iankevici – cel de-al treilea profesor de vioara.

Odata cu intrarea in statiunea tineretului Costinesti, am beneficiat de influenta lui Andrei Partos si, ulterior, a Motului Pittis. Tin minte si acum ca in vara anului 1985 eram pe plaja si voiam neaparat sa mai ascult odata, pe Radio Vacanta, o piesa al carei interpret nu il cunosteam, dar despre care stiam atat: ca se numeste probabil “Up On The Edge”.

Se termina intr-un saxofon senzual, care spunea aceeasi poveste, tipica probabil tuturor reprizelor pop lente: “‘cose I’m up on the edge of night…”. Credeam ca e Phil Collins’ Genesis, dar nu eram foarte sigur.

Am venit de pe plaja direct la Radio Vacanta, rugandu-l pe Andrei sa difuzeze aceasta piesa a trupei Genesis. Mi-a spus ca Genesis nu are asa ceva, despre ce piesa este deci vorba? Am insistat si s-a enervat. Ma treceau sudorile. Nu am aflat niciodata cine interpreteaza aceasta melodie frumoasa si nu am mai auzit-o niciodata.

Este foarte interesant cum functioneaza memoria afectiva a omului: trece edulcorata printr-o melodie disco, pe care o leaga, nostalgic, de studentie si de Costinesti si il proiecteaza, in timp, direct in relatia impersonala, metafizica, aproape imateriala cu mentorul a multe generatii de iubitori de muzica buna.

Am ramas cu respectul pentru unul dintre maestrii mei, in urma cantitatii respectabile de muzica buna pe care am absorbit-o pe plaja ani la rand, stand cu burta la soare (ori mai mult la umbra, ha-ha! pentru ca am un ten destul de sensibil) si rumegand, cand si cand, vesnica mea dilema nerezolvata, cu acel refren vag Genesis.

Sambata noaptea, pe post, as fi avut mult mai multe de spus, dar am preferat sa fiu mai retinut si sa-l las pe Andrei sa-si faca numarul, pentru ca era emisiunea sa si-mi facea placere sa-l ascult. Pe de alta parte, faptul ca era in dreapta mea mi-a adus sudoare destula din nou sub tricou, emotie multa si bucurie.

La un moment dat, de emotie, am uitat cum se numeste piesa pe care o prezentasem cateva minute inainte, “Non fatemi caso“, a trupei italiene Alusa Fallax. Dar ce mai conteaza aceasta?

Am preferat sa il ascult pe Andrei, sa ii urmaresc dezinvoltura, felul cum radea, cu dantura sa proeminenta la vedere, in permanenta atent la monitoare, sarind de pe scaun, din emisie si vorbind cu regia, revenind in emisie, facand antren, punand multa, foarte multa muzica buna de toate felurile (probabil mai important asa decat ideile mele fixe cu muzica mea progresiva), razand, glumind, raspunzand interactiv ascultatorilor intrati pe chat, ca si cum ar fi fost un pusti de 16 ani, cu mintea proaspata si verbul alert pe buze.

Asa voi face si de-acum incolo. In asemenea situatii, cand e “Friday night” in deschidere, cu Maywood si, eventual, sunt invitat, cu placere voi prefera intai sa ascult, apoi sa vorbesc. La multi ani, Andrei, tie si emisiunii tale! Si la multi ascultatori!

Share