home MASS MEDIA, STIRI DESPRE JURNALISTI CULTURA URII Mircea Badea: “Dacă voi avea ocazia, o să le fac rău!”

CULTURA URII Mircea Badea: “Dacă voi avea ocazia, o să le fac rău!”

Share

“Sinteza Zilei”, ediţia din seara zilei de 31 martie 2013. Se discută, evident, despre Traian Băsescu. Despre posibilitatea ca Victor Ponta să o numească pe Codruţa Kovesi procuror-şef la DNA. La finalul emisiunii, Mihai Gâdea face o pasă către Mircea Badea, pentru teasing la “În Gura Presei”. Zi-le, Loredană:

O să fiu emoţional. Cu privire la propaganda băsistă. Eu îi urăsc pe aceşti oameni. Am ajuns, în România anului 2013, să urăsc nişte oameni până la dezumanizare.

Mă surprind gândindu-mă, fantasmând şi fiind sigur de comportamentul meu cu privire la, uite, următoarea situaţie.

Presupunem (se-ntâmplă atâtea în viaţa asta): dacă aş trece pe un drum de munte şi în stânga e-o prăpastie şi aşa, cu două degeţele, se mai ţine de-o frunzuliţă vreun propagandist de-ăsta abject, de-ăsta băsist, hidos, oribil, putred, viermănos – de-asta, Tapalagă, nu ştiu dacă aţi auzit, e un fel de homuncul, Sabin Orcan, aţi auzit de aşa ceva, ăsta, Turturică, de clipeşte nervos din ochişorii mici, înecaţi în grăsime, vrun Turcescu, vrun de-ăştia, ştii? să-l văd aşa, cu două degete, strigând: “Ajutor! Ajutor!”, prietene, nu numai că nu-l ajut, mă-ntorc cu spatele şi plec…

La unii. La alţii, îmi scot tacticos o pungă de seminţe, mă pun aşa şi bălăngăn din picioare pe margine şi mă uit, să văd cum cade. Înţelegi?

Îi urăsc atât de rău pe aceşti abjecţii, încât mă surprind şi mi se pare… de la mine aşa se vede, că-i perfect în regulă să simt asta de fiecare dată când mi se solicită – şi, crede-mă, mi se solicită triliarde de strigăte de ajutor să donez, să particip, să fac, să dreg… campanii umanitare.

Ştii care-i primul meu gând? “E băsist?”. Prietene, dacă-i băsist, nu dau. E, atât de rău îi urăsc pe ăştia şi nu ştiu cum e viaţa asta, e complicată rău, la vârsa respectabilă pe care am atins-o, mi-am dat seama că e impredictibilă viaţa.

Prietene, dacă o să am vreodată ocazia în această viaţă să le fac rău ăstora, o să le fac! Deci n-am nici cea mai mică oprelişte, de-alea, româneisme de-alea, de genul “Să-i lăsăm în plata Domnului”. Nu cred în plata Domnului.

Deci: dacă vreodată în această viaţă voi avea ocazia să le fac rău, o să le fac rău. Meticulos. Încet şi determinat. 

Share