Culmea tupeului, PSD dă lecții de gramatică USR

Share

După ce au înfundat România cu agramatismele şi barbarismele lor, cei din PSD acum au tupeul să le dea lecţii de limba română altora.

PSD a postat pe pagina să de Facebook un text agresiv la adresa USR, după ce deputatul Iiulian Bulai a folosit incorect un acord gramatical. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, este însă campion la greșeli gramaticale, alături de toată conducerea PSD.

„Nu poţi să începi să construieşti o ţară prin a fractura limba română. #JOSlabeledepeLIMBAROMANA #USR #CULTURA”, a transmis PSD. Bulai a scris “Planul de Reconstrucţie al României”

De notat că PSD astfel recunoaşte implicit că, după şapte ani în care chiar ei au devastat România, e nevoie să construieşti ţara.

Marcel Ciolacu, care i-a urmat Vioricăi Dăncilă, celebră pentru masacrarea limbii române, este și el campion la greșeli gramaticale.

La sfârșitul lunii martie, Ciolacu nu a reușit nici măcar să citească corect, de pe o foaie, un discurs politic, în Parlament. Ciolacu s-a poticnit de mai multe ori, primul cuvând greu de care s-a lovit fiind „exacerbare”.

După ce l-a pronunțat cu greu, Ciolacu s-a împiedicat rău de cuvântul „ireversibil”, pe care nu a fost în stare să îl citească în integralitate, auzindu-se astfel doar „versibil”.

În luna iunie, Ciolacu a declarat că „prevenţia o face Guvernul şi cu specialiştii”. Altă gafă – 11 iunie 2021:

Noi acționăm pompieristic, numai când se întâmplă o catastrofă, numai atunci intervenim. O să vă spun un lucru care nu-mi aduce voturi: s-au pitit toți în spatele lui Raed Arafat. Raed Arafat intervine când nu mai există altă soluție. Prevenția o face Guvernul și cu specialiștii.

Corect era “prevenţia o fac Guvernul şi cu specialiştii”.

25 septembrie 2020:

Domnul primar a spus cu amărăciune că este, la fel ca ceilalți primari (n.r.: cacofonie) de municipii reședință de județ, care a primit zero lei (n.r.: au primit, predicatul trebuia acordat cu subiectul aşa e pe la noi, pe la români), din fondul de rezervă al primului ministru.

Un fond de rezervă care ar trebui folosit la calamități, la situații de urgență, sub nici o formă pentru a face plăti către anumiți primari care au părăsit barca PSD.

Au ales calea cea mai josnică de a face politică, respectiv minciuna și plățile de bani directe, care, dacă le-ar fi făcut Sorin Grindeanu (corect era acuzativul, adică “pe care”, nu nominativul “care”), l-ar fi arestat după scaunul de prim-ministru (n.r.: “de pe” era corect, că procurorii nu i-ar fi spus lui Grindeanu: “Domnule prim-ministru, duceţi-vă după scaun, în spatele lui, să vă arestăm”).

10 aprilie 2021:

Este cel mai urât lucru în viață să te lauzi cu realizările altora. Acest lucru îl face acum Orban. De fapt administrațiile locale au primit câte 200 de măști, 100 de mănuși și 50 de combinizoane de la guvern.

Această eroare gramaticală este din categoria celor pe care lingviştii nici nu le bagă în seamă, decât atât cât să spună cum este corect: combinezoane.

Share