Wikileakes: Japonia a fost avertizata in privinta sigurantei centralelor nucleare

Share

Japonia a fost avertizata de Agentia Internationala pentru Energie Atomica, in urma cu mai mult de doi ani ca centralele sale nucleare sunt instabile si nu sunt capabile sa reziste la cutremure puternice.

foto: Uranium Stocks

fotoinfo: Aceasta este imaginea clasica de luat mintile necunoscatorilor si credulilor: un cer albastru-azuriu si niste cosuri inalte de fum eliberand abur alb, ecologic. Dincolo de aceste “carlige” pentru opinia publica, realitatea este alta

Un oficial al AIEA a declarat, in decembrie 2008 ca masurile de siguranta nu au fost corect implementate si ca seismele puternice ar reprezenta o “problema serioasa” pentru centralele nucleare.

Guvernul japonez a promis sa consolideze masurile de siguranta la toate centralele, insa se pare ca acum, va trebui sa se confrunte cu intrebari ce vizeaza ineficienta masurilor intreprinse.

Executivul a raspuns avertismentelor prin construirea unui centru de urgenta la fabrica Fukushima, proiectat sa reziste doar magnitudinii de 7.0. Cutremurul devastator de vineri a avut o magnitudine 9.0.

Avertismentele cu privire la siguranta centralelor nucleare din Japonia, una dintre tarile cele mai active seismologic din lume, au fost ridicate in timpul unei reuniuni a G8 pentru siguranta nucleara si Grupul de Securitate din Tokyo, in anul 2008.

Un document obtinut de Wikileaks si citat de Daily Telegraph arata ca expertii si-au exprimat ingrijorarea ca indrumarile privind masurile de protectie a centralelor nucleare au fost actualizate doar de trei ori in ultimii 35 de ani.

“El (oficialul AIEA-n.r.) a explicat ca masurile de siguranta pentru seisme au fost revizuite doar de trei ori in ultimii 35 de ani si ca AIEA cere acum reexaminarea acestora. De asemenea, cutremurele recente, in unele cazuri, au depasit baza de proiectare pentru unele centrale nucleare. Aceasta este o problema grava”, se arata in document.

Documentul dezvaluie, de asemenea, modul in care guvernul japonez… citeste tot pe EurActiv

Share