home EVENIMENT CRJ cere Guvernului să retragă OUG şi să nu schimbe legislaţia penală

CRJ cere Guvernului să retragă OUG şi să nu schimbe legislaţia penală

Share

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) solicită Guvernului retragerea proiectelor de OUG privind grațierea și modificarea Codurilor penale și susține că aceste măsuri nu pot fi promovate “în secret” prin ordonanțe de urgență, fără o dezbatere publică.

Mai jos, comunicatul CRJ.

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) consideră că modificarea legislației penale și acordarea grațierii nu poate fi făcută prin intermediul ordonanțelor de urgență.

Măsurile propuse de Guvern nu justifică promovarea lor prin intermediul ordonanței de urgență. Nu ne aflăm în prezența unei situaţii extraordinare a cărei reglementare nu poate fi amânată. Nu sunt îndeplinite condițiile pe care Constituția le impune pentru adoptarea ordonanței de urgență.

CRJ: Măsurile trebuie promovate constituţional

Chiar dacă măsurile propuse ar fi oportune, ele trebuie promovate cu respectarea Constituției. Adică, prin intermediul unei legi adoptate în Parlament, în mod transparent și cu asigurarea posibilității unei dezbateri publice reale. Nu în secret, prin ordonanță de urgență.

Importanța acestor propuneri, precum și nivelul ridicat de interes public manifestat în cauză, exclud adoptarea lor într-o procedură de urgență, cu lipsa dezbaterilor.

Grațierea, amnistia sau redefinirea unor infracțiuni reprezintă instrumente legitime de politică penală. Ele pot avea efecte pozitive atunci când sunt promovate în mod transparent și cu bună-credință.

Alte măsuri de politică penală

În spațiul public aceste noțiuni au ajuns să fie asociate automat cu subminarea luptei împotriva corupției. În realitate, ele reprezintă o parte importantă a politicii penale a statului. Aceasta poate fi relaxată în anumite situații, scopul său neputând fi niciodată doar maximizarea represiunii.

Grațierea ar putea reprezenta o soluție la condiţiile degradante din penitenciarele românești, Dar, în măsura în care este gândită raţional şi cu bună-credinţă şi este coroborată cu alte măsuri de politică penală. Cu întărirea sistemului de probaţiune, dar şi construirea unor noi spaţii de detenţie.

În lipsa unor măsuri mixte, penitenciarele vor fi la fel de aglomerate în viitorul apropiat. CEDO va constata aceleaşi încălcări ale drepturilor omului.

Unele modificări trebuie făcute, dar altele

În egală măsură, este adevărat faptul că diferite norme din Codul Penal și Codul de Procedură Penală trebuie modificate. Fie în scopul punerii lor în acord cu deciziile Curții Constituționale, fie pentru sporirea clarității textelor legale.

Cu toate acestea, modul în care Guvernul a ales să promoveze măsurile menționate, precum și conținutul unora dintre acestea (de exemplu, grațierea pedepselor cu suspendare, care nu corespunde scopului declarat de decongestionare a penitenciarelor) afectează legitimitatea acestor propuneri și nu permit adoptarea lor în forma actuală.

În plus, modul de acțiune al Guvernului va contribui la consolidarea percepției publice negative asupra grațierii și amnistiei, întărind ideea că aceste măsuri sunt inerent viciate, indiferent de conținut sau de context.

Pe cale de consecință, solicităm Guvernului retragerea celor două proiecte de ordonanță de urgență. Supunerea lor spre dezbatere în cadrul procedurii parlamentare, cu asigurarea transparenței și a posibilității exprimării punctelor de vedere de către toți actorii interesați.

Director Executiv
Georgiana Iorgulescu
Centrul de Resurse Juridice

Citeşte şi
Viorica Dăncilă a adoptat o coafură schimbată la ședința PSD de miercuri. Fosta șefă a
DNA, DIICOT, Parchetul General vor avea noi procurori şefi, respectiv procurorul general până pe 22
Mihai Şora vorbeşte despre impactul noii ordonanţe de urgenţă prin care se modifică din nou
Surse jurnalistice au declarat că şedinţa Cabinetului Dăncilă, care trebuia să aibă loc miercuri sau
Modificările la Codurile Penale pregătite de coaliţia puşcăriabililor PSD-ALDE vor consacra România ca fiind ţara
Liviu Dragnea ar putea sc[pa de condamnarea din Dosarul Referendumul prin modific[rile la Codurile Penale.
Florin Iordache preşedintele comisiei speciale care mutilează Legile Justiţiei 303, 304 şi 317, se jură
Statele GRECO împotriva corupţiei au făcut public raportul privind corupţia din România. Experţii europeni arată
Consiliul Europei critică modificările aduse de coaliţia PSD-ALDE la legile 303, 304 şi 317. Instituţia
Organizaţia civică Corupţia Ucide îi cheamă mâine pe bucureşteni să protesteze la Piaţa Victoriei. Ora
Share