Criteriile lui Cîţu. Fără penali, fără conflicte de interese şi profesionişti

Share

Prim-ministrul Cîţu îşi prezintă criteriile de guvernare, pe selecţia personalului. Dacă este aşa, urmează o reformă profundă.

Premierul Florin Cîţu a declarat că, la numirea secretarilor de stat și a președinților de agenții guvernamentale, va ține cont de mai multe criterii de moralitate și competență, respectiv „fără penali în funcții publice, fără conflicte de interese și profesioniști”, astfel încât cel numit să fie „omul potrivit la locul potrivit”.

„Nu se schimbă foarte mult faţă de anul trecut, prioritățile rămân aceleași, investițiile, investițiile sunt prioritare. Bineînțeles, în continuare avem cheltuielile pentru Sănătate, pe care trebuie să le facem în contexul acestei pandemii, dar este momentul să începem să facem și reforma. (…)

M-am uitat peste costuri, peste modul în care sunt banii administrați în Administrația Publică, trebuie să facem un sistem public eficient și profesional, nu mai putem să mergem înainte astfel. Și aici va porni, și vreau să fie foarte clar, pornim de la Guvern, de la oamenii pe care-i numim în Guvern.

Și vă spun clar și ferm, secretarii de stat, președinții de agenții, e adevărat, sunt numiri pe care le facem acum și sunt numiri politice, dar în același timp va trebui să fie omul potrivit la locul potrivit, fără penali în funcții publice, fără conflicte de interese și profesioniști.

Sunt trei criterii de la care nu abdic atunci când vor fi numiți acești oameni”, a declarat Florin Cîţu, la Europa FM, întrebat pe ce se va baza filozofia privind alcătuirea bugetului pe anul 2021.

Premierul a afirmat că este un Guvern pe care îl girează și, în aceste condiții, va trebui să fie „populat de profesioniști”.

„Este o declarație fermă și un lucru de la care nu dau înapoi. (…) Profesionalism, pentru că vreau acest lucru de la toată administrația publică și, dacă vreau de la toată administrația publică, pornim cu Guvernul”, a completat Cîţu.

Șeful Executivului a subliniat, în context, că resursele care vor fi alocate către companiile de stat, în special cele care au înregistrat pierderi, vor fi condiționate de un plan de reformă.

„Trebuie să vedem un plan prin care aceste companii pot să arate profit, pentru că dacă nu arată profit, nu prea văd de ce am bagă bani în aceste companii la nesfârșit. (…) Aștept soluții de la miniștrii de resort, care trebuie să vină cu plan de reformă.

Și al treilea lucru pe care l-am cerut, o prioritizare a investițiilor. (…) Nu are sens să începem 1.000 de proiecte și să nu facem nici unul, trebuie să prioritizăm și să începem proiecte pe care să le și terminăm, trebuie să alocăm resurse acolo unde avem cea mai mare probabilitate de a face un proiect, un proiect important pentru România”, a afirmat Cîţu.

Share