home MASS MEDIA Coruperea si cartelizarea mass-media (H.R. Patapievici pentru EvZ

Coruperea si cartelizarea mass-media (H.R. Patapievici pentru EvZ

Share

E limpede că aceste trei evenimente fac sistem: fără cartelarea oligarhilor şi în absenţa coruperii din interior a presei, formidabilul succes mediatic al coaliţiei anti-Băsescu nu ar fi fost cu putinţă.

Pe de altă parte, între cele trei evenimente există o deosebire importantă: coruperea din interior a presei şi cartelarea oligarhilor sunt fenomene de sistem; coaliţia anti-Băsescu este conjuncturală.

Ceea ce înseamnă că transformarea presei în instrument al oligarhilor cu consimţământul cointeresat al jurnaliştilor şi cartelarea oligarhilor în vederea subordonării statului şi sustragerii oricărui control public vor continua să existe şi în absenţa ţintei „Băsescu”.

Ţinta „Băsescu” i-a coagulat, pentru că erijarea lui Traian Băsescu în adversar al „sistemului ticăloşit”, din care provenea, reprezenta o anomalie care trebuia curmată; iar acţiunea sa împotriva lor le-a justificat acestora nu doar ura, ci şi construcţia cartelului, şi opţiunea pentru a acţiona prin coruperea din interior a presei, şi ideea mobilizării publice a urii, şi iniţiativele mai puţin vizibile legate de introducerea aceluiaşi tip de corupţie ca în presă şi în justiţie (un fenomen care, dacă nu va fi ferm contracarat prin numirea ori alegerea unor magistraţi necorupţi în poziţii-cheie, va deveni cu siguranţă evenimentul major al anului 2010).

Din punct de vedere politic, reacţia oligarhilor la ameninţarea „Băsescu” a fost inteligentă şi eficace. În cultura politică a răului, cartelul a inovat şi a creat precedenţă.

Victimele sunt, în mod previzibil, trei.

(a) Presa, care, în ansamblul ei, va suferi tratamentul pe care l-au suferit deja instrumentele de presă cele mai uzate şi compromise („Ziua”, „Gardianul”, „Cotidianul” etc.), călcarea în picioare şi, după stoarcerea ultimului dram de credibilitate, aruncarea la coş.

(b) Lumea politicii, a cărei maturizare prin competiţie democratică a fost blocată indefinit de acţiunea conjugată a oligarhilor care posedă partide (ori a baronilor care federează partide) şi a presei cartelate, care face selecţia politicienilor apţi să apară pe sticlă în funcţie de conformismul acestora şi de cotizaţia de consultanţă virată în cont.

(c) Relaţia normală dintre instituţii, care rămâne blocată în aranjamentele paraori non-constituţionale, aranjamente care inhibă orice evoluţie spre o societate decentă… citeste tot aici

Share