Coridorul Suwalki ar putea fi următoarea provocare marca Rusia

Share

Trupele NATO și Rusia se pot întâlni în Coridorul Suwalki, aflat la granița dintre sudul Lituaniei şi nord-estul Poloniei.

StareaPresei.ro a scris despre această posibilitate, avută în vedere de experţii NATO, încă de scum şase ani:

Ipoteză. Cum ar putea doborî Vova Putin Ţările Baltice

Printr-o posibilă capturare a Culoarului Suwalki, Rusia ar putea tăia legătura terestră dintre Ţările Baltice şi UE, explică Politico, conform Ziare.com.

coridorul suwalki

Aşa cum se observă, Coridorul Suwalki este poziţionat strategic. Ţinutul Suwalki a fost disputat de conţii şi ducii poloni şi lituanieni din Evul Mediu, acesta trecând de la unii la alţii.

În joc a mai fost şi Prusia, pentru că teritoriul de la est de Coridorul Suwalki este fosta Prusie Orientală, care din anul 1947, când capitala sa se numea Konigsberg, a fost ocupată de URSS şi transformată în Enclava Kaliningrad, situată la Marea Baltică, între Lituania şi Polonia.

În prezent, Rusia lui Putin asmute polonezii contra lituanienilor, şi viceversa. Lituanienilor, propaganda Rusiei le spune că Suwalkis a fost întotdeauna a Lituaniei, iar polonezilor că Suwalski a fost întotdeauna a Poloniei.

Prin mijlocul Ţinutului Suwalki, trece o frontieră lungă de 100 de kilometri, între cele două state UE. La nord-est, este oraşul lituanian Suwalki, la sud-est, oraşul polonez Bialistok. La est, este Belarus. Cea mai apropiată localitate din acest stat este oraşul Grodno. La vest, este Enclava Kaliningrad. Tensionat, nu?

Ritmic, printr-un acord NATO – Rusia, prin Coridorul Suwalki, adică prin “ţara nimănui”, aşa cum este orice fâşie, dintre oricare două state din lumea asta, apare un trafic de înzestrare militară şi aprovizionare civilă, înspre şi dinspre enclavă, al Rusiei.

Asemănător celui de mărfuri, prin teritoriul Lituaniei, care tocmai a fost blocat de Vilnius. Întrebarea pe care şi-o pun experţii NATO este: ce se întâmplă dacă odată, în timpul unui transfer logistic militar din acesta, prin Coridorul Suwalki, Rusia se opreşte şi nu mai pleacă de pe fâşie?

Răspunsul este simplu: indiferent ce va invoca Moscova – s-a spart cauciucul la un camion, ori “răspundem la blocada Lituaniei, pe cale ferată”, singura legătură terestră dintre Ţările Baltice şi restul Europei, via Polonia, este întreruptă. Un asemenea eveniment ar putea provoca o escaladare beligerantă la nivel global.

Atenţie. Am spus asta de mai mulţi ani. Frontiera de est a Lituaniei, Letoniei şi Estoniei este în mare pericol.

La est de Coridorul Suwalki, este oraşul Grodno, din care provine activistul şi jurnalistul belarus etnic polonez Andrzej Poczobut, fost corespondent Gazeta Wyborcza în Belarus.

După o serie de articole, în care descria activitatea dictatorului Aleksandr Lukaşenko, Poczobut a fost arestat, apoi trimis în arest la domiciliu, apoi condamnat.

Apoi expulzat în Lituania, în urma presiunilor Occidentului, împreună cu soţia şi copilul, unde se află şi acum. Poczobut continuă să fie corespondent Gazeta Wyborcza în Lituania. El vorbeşte constant despre cum lucrează propaganda rusă.

Poczobut explică felul în care Rusia încearcă să-i instige pe polonezi contra lituanienilor, pe letoni contra lituanienilor, pe estonieni contra letonilor, pentru a fragmenta unitatea UE şi NATO în zonă.

Lituania are frontieră cu Belarus şi Polonia. Letonia are frontieră cu Belarus şi Rusia. Estonia are frontieră cu Rusia. Este vorba despre Raionul Moskovski. La sud, este oraşul Pskov. Istoric, această zonă zbuciumată a fost dominată de Suedia, căreia i-a aparţinut. La războaiele dintre ţarii Rusiei şi Suediei medievale s-a referit recent Putin.

Dacă Duma de Stat anulează actul prin care URSS a recunoscut independenţa Lituaniei, începe. Urmează o perioadă de vară. Atenţia opiniei publice e scăzută.

Întrebarea este dacă, cu război în Ucraina, ofiţerii NATO vor mai pleca, aşa cum fac în fiecare vară, prin cele paradisuri tropicale, în concediu. Pentru că experţii NATO estimează că un alt moment critic, în care Rusia ar putea ataca, este în august, când relaxarea e maximă.

Întrebarea este dacă Rusia mai are forţa militară să facă acum o asemenea nefăcută. Ar fi ultima greşeală a sistemului care-l motorizează pe Vladimir Putin.

Share