Ipoteză. Cum ar putea doborî Vova Putin Ţările Baltice

Share

Rândurile de mai jos sunt o ipoteză formulată de un jurnalist. BBC News informează că Lituania este foarte îngrijorată că Rusia ar putea acţiona acum. Acţiunea, pe fondul scăderii atenţiei, înaintea învestirii lui Donald Trump preşedinte al SUA, care are loc în ianuarie.

Context

De ani de zile, Ţările Baltice şi Polonia, state membre NATO, afirmă că sunt în pericol să fie atacate de Rusia. Spre iritarea noastră, a românilor, aceste verbe puternice s-au înteţit în ultimul timp. De parcă România ar fi mai protejată.

Îi lăsăm pe strategii şi analiştii militari să decidă şi să calculeze cine este în mai mare pericol. Să analizăm harta geopolitică a regiunii la care ne referim.

Războiul de gherilă geopolitică al lui Vladimir Putin

Ţările Baltice sunt mărginite la est de Raionul Moskovski din Federaţia Rusă. La sud-est, se află Belarus, aliat al Rusiei. Aparent, Belarus face joc dublu. Şi-a edificat o reţea de autostrăzi uimitoare pentru un stat autarhic.

Încearcă să joace rolul de interfaţă de comerţ între Rusia şi Europa Occidentală. “Pe la noi ajungeţi la ei foarte repede” – spun belaruşii. Dar nu e aşa de simplu.

Ipoteză. Strangulare geopolitică militară

Frontiera sudică a Lituaniei are o structură interesantă. Există o fâşie de vreo 100 de kilometri între Lituania şi Polonia. La sud-est se află Belarus. La nord-vest, ca o pâlnie, deschizându-se la Marea Baltică, este enclava rusească Kaliningrad.

Aşadar, la sud şi la nord de această frontieră polono – lituaniană este câte o frontieră triplă. La vest de Wizajny, în Polonia, şi la vest de Druskininkai, în Lituania. Ambele frontiere triple sunt cu Putin.

Geografic, cei aproximativ 100 de kilometri de graniţă directă Lituania – Polonia sunt singura legătură pe care o au statele baltice cu NATO. Este aşa-numitul Coridor Suwalki.

Analiştii militari cred că Putin ar putea forţa lucrurile, tăind această legătură pe uscat prin Coridorul Suwalki şi creîndu-şi un culoar de legătură între Kaliningrad şi prietena Belarus.

Cum am putea ajunge la al treilea război mondial

Odată creat acest coridor, Estonia, Letonia şi Lituania ar fi prizoniere. Logistica militară NATO, echipamentele specifice, piesele de artilerie, tancuri, TAB-urile NATO nu ar mai putea intra în cele trei state baltice, care ar fi izolate militar.

Operaţiunea Anaconda şi Culoarul Suwalki

Cel mai mare exerciţiu militar NATO de după terminarea Războiului Rece a avut loc în iunie anul acesta şi s-a numit Operaţiunea Anaconda. El s-a axat pe scenariul apărării Culoarului Suwalki în faţa mişcărilor de intimidare din enclava Kaliningrad şi Belarus.

Rusia ar putea lua ostatice Ţările Baltice mai rapid decât am putea să le apărăm.

, a admis pentru Die Zeit comandantul forţelor terestre NATO, generalul Ben Hodges.

Există similarităţi între Culoarul Suwalki şi prototipul său, Culoarul Fulda, care a fost până în 1989 unul dintre conceptele-cheie ale strategiei de apărare NATO în Europa, atrage atenţia GlobalSecurity.org.

Regiunea din jurul oraşului vest-german Fulda era aproape de graniţa cu Germania de Est comunistă, în care erau concentrate trupe sovietice gata să atace Vestul. Să nu uităm că Putin a fost ofiţer KGB în Germania de Est.

Atacarea de ruşi a acestei regiuni, cu nume asemănător celui al unei mâncări greceşti, ar putea fi realizată de Putin prin metode convenţionale sau cu omuleţi verzi. A cinncea coloană. Metode similare celor folosite în Crimeea şi Donbas.

Forţele NATO vor fi nevoite să se mişte foarte rapid pe teritoriul Ţărilor Baltice. Pentru a contracara forţele NATO, Rusia ar putea desfăşura trupe dinspre Regiunea Kaliningrad sau dinspre Belarus.

Trebuie înţeles că, din punct de vedere strategic-operaţional, armata belarusă este de facto o parte din forţele armate ruse. În pofida asigurărilor lui Alexandr Lukaşenko asupra suveranităţii Belarusului.

În orice situaţie de război, Armata Rusă şi cea belarusă ar avea avantajul timpului. Fiind cele ce vor iniţia agresiunea, ele îşi vor putea concentra puterea în Culoarul Suwalki.

Model de comportament

Ideea aceasta a strangulării şi izolării militare a Ţărilor Baltice se bazează pe analiza unui comportament geopolitic putinist. La sud-est de regiunea aceasta, se află România.

Lent, treptat, aceasta este de asemenea izolată. Marea Neagră a devenit lac rusesc, cu excepţi aapelor teritoriale româneşti şi a Ucrainei. La sud de Soci, este Georgia, conrolată de forţe politice rusofile.

Apoi urmează Turcia, al cărei sultan e în mare prietenie cu Putin. La sud de noi, este Bulgaria, unde tocmai a fost ales un preşedinte filorus, Rumen Radev.

La vest de Bulgaria este Serbia, controlată politic de asemenea de Rusia. Ca şi Ungaria, la vest de România. Apoi, cercul se închide cu Ucraina. Aşadar, Putin nu-şi atacă frontal “victima”, ci o împresoară.

Cazul Lituania

Ministrul de externe lituanian Linas Linkevicius a spus că este foarte îngrijorat pentru baltici. Momentul de tranziţie de la Administraţia Obama la cea a lui Donald Trump ar fi favorabil unui test rusesc.

Acest test ar fi menit să măsoare vigilenţa şi viteza de reacţie a NATO. În fapt, Putin dă teste peste teste forţelor NATO. Frontierele NATO sunt forţate des de avioanele şi vasele sale. Numai Dumnezeu şi sonarele NATO ştiu ce fac submarinele sale.

Nu trebuie să ne îndoim, dacă continuăm această ipoteză, că Putin nu va ezita să folosească testul efectiv. Astfel, credem că dacă el va consta în crearea unui coridor rusesc pe graniţa lituaniano-poloneză, nu va ezita să păstreze acest coridor odată edificat.

Enclava Kaliningrad poate deveni astfel o pâlnie de comunicare între Baltica şi Belarus. Forţa geostrategică a Rusiei în Europa va creşte şi mai mult şi va fi monedă de negociere între Putin şi rookie-ul de la Casa Albă Trump, după instalarea acestuia.

Share