home DIVERSE, SEISMOLOGIE CNE Cernavoda ar rezista la 8,5 pe Richter!

CNE Cernavoda ar rezista la 8,5 pe Richter!

Share

Centrala de la Cernavoda rezista si functioneaza bine la un seism cu o magnitudine de 8,5 pe scara Richter, a declarat vineri expertul in securitate nucleara Lucian Biro, care a caracterizat drept “incorecte” si fara “nicio legatura cu realitatea” articolele aparute in presa externa, in care uzina romaneasca era introdusa in randul celor mai nesigure cinci centrale nucleare din Europa.

foto: Romania libera: Conflict la CNE Cernavoda

fotoinfo: “centrala nucleara de la Cernavoda este pazita de flacari de pompieri voluntari. In plus, asigurarea utilajelor specifice si intretinerea lor cad in sarcina companiei. Aceasta suveica financiara pune in pericol securitatea obiectivului de interes national”

“Centrala a fost proiectata pentru gradul 8 pe scara Richter, dar analizele recente arata ca de fapt ea rezista si poate sa functioneze bine pana pe la 8,5, intrucat acum 20-30 de ani, cand s-au facut calculele de seismicitate si pentru proiectarea echipamentelor, s-au considerat factori mari de siguranta, datorita faptului ca programele de calcul nu erau suficient de evoluate in acea vreme”, a declarat Lucian Biro, seful Directiei Reactori Nucleari din CNCAN si director de Proiect pentru CNE Cernavoda, intr-un interviu acordat HotNews.

O agentie italiana de stiri a relatat recent ca Bruxelles a cerut un “upgrade” major al dispozitivelor de securitate la centrala de la Cernavoda care sa tina cont de faptul ca e amplasata intr-o zona seismica, dupa notificarea din partea Romaniei a proiectului de construire a doua noi reactoare.

Comisia ar fi cerut, de asemenea, dispozitive de protectie care sa-i permita sa reziste la un incident aviatic si chiar la un atac cu racheta. In acelasi timp, Radio Europa Libera a relatat ca centrala de la Cernavoda s-ar afla printre “cele mai nesigure” cinci centrale nucleare.

Share