CNA a amendat dur “Acces Direct”, emisiune abjectă de pe Antena 1

Share

A venit rândul “Acces Direct”. Noul CNA începe să acţioneze, sancţionând pe rând posturile de televiziune care încalcă Legea Audiovizualului.

Noua majoritate din CNA a decis să amendeze postul Antena 1, cu 30.000 de euro, pentru emisiunea “Acces Direct”. Este cea mai mare amendă din ultimii trei ani.
“Acces Direct” a fost sancționată cu 150.000 de lei, pentru edițiile emisiunii din 22 decembrie 2020, 8 ianuarie 2021 și 17 mai 2021, informează Pagina de Media. Printre emisiunile amendate se află și cea în care cei din platou nu au luat în serios amenințările aruncate la adresa unei femei – „Așa se iubesc ei”, zicea Sorin Ovidiu Bălan. Femeia avea să fie ucisă câteva luni mai târziu.
Cristina Pocora (șefa CNA), Valentin Jucan, Mircea Toma, Dorina Rusu, Oana Dincă și Ionel Palăr au votat această amendă. Inițial, Jucan a propus 50.000 de lei și mircea Toma 200.000 de lei (amenda maximă).
„Noi nu putem vorbi despre o relație de cauzalitate între ceea ce se s-a întâmplat în emisiuni, putem vorbi de complicitate și instigare la crimă. E ca și cum noi asistăm la spânzurătoare. Ce se întâmplă în emisiune este valorificarea unor stereotipuri care duc la moarte.
Tot formatul emisiunii este să exploateze tot ce este din senzațional. Amenințarea cu moartea e faptă penală, se petrece în studio. Modelul acestei emisiuni poate fi urmat de mai mulți oameni din țară”, a spus Mircea Toma.
„Nu tratați deloc serios și responsabil acest fenomen al violenței domestice. Invitații iau totul în râs, ba, mai mult, era sfătuit domnul agresor cum să facă, cum să procedeze, deși s-au prezentat fotografii cu femeia agresată, cu vânătăi.
Cumva, ea a fost privită cu scepticism. Toată construcția emisiunii nu a făcut decât să facă să dea vina pe victimă. Au fost 17 reclamații pentru această ediție. La celălalt caz, au fost 112 reclamații! Totul e o glumă.
Sunt personaje, e iubire. Și ajungem în situația în care o femeie și copilul ei ajung victime și apoi asistăm la un monolog, în care toată lumea e vinovată, doar că noi, la televizor, întărim un stereotip ca violență e din dragoste”, a declarat Cristina Pocora.
„Această emisiune nu are ce să caute la un post așa cum este Antena 1”, a spus și Valentin Jucan.
Alina Pop, secretar de stat în Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a fost una dintre persoanele care au sesizat emisiunea, cu cazul unei femei amenințate cu moartea și, ulterior, ucisă cinci luni mai târziu. Emisiunea a strâns 17 reclamații.
Share