Ciocniri intre manifestantii pro si anti-Mubarak in Cairo si Alexandria

Share

In cursul noptii trecute, protestantii anti-Mubarak au fost atacati de manifestanti violenti pro-Mubarak, care spuneau ca ei nu sunt pentru Mubarak, ci pentru stabilitate.

foto: USA Today – At least 100 reported injured in Cairo clashes

fotoinfo: “The worst of the fighting is taking place just outside the famous Egyptian Museum, Al-Jazeera reports. The network says its correspondents report that the army is letting pro-Mubarak supporters through barracides around Tahrir Square.”

Ciudat este ca, asemeni celor din toate situatiile tensionate de dupa 21 decembrie 1989, din Romania, provocate de catre Regimul Iliescu, pentru a se legitima, si aici cei care striga ca sunt pentru stabilitate provoaca destabilizari, cei care spun ca vor liniste provoaca o mare neliniste.

Si cascadorii purtatori de bate, condusi de Dan Iosif, in 28-29 ianuarie 1990, ca si minerii in 18 februarie 1990, 13-15 iunie 1990, 25 septembrie 1991 si in doua randuri in debutul anului 1999 tot la fel spuneau: ca ei sunt doritori de liniste si stabilitate. Si obtineau exact inversul: scandal si instabilitate.

Daca pana acum demonstratiile anti-Mubarak au fost nonviolente, acum ciocnirea dintre majoritatea anti si factiunile diversioniste pro-Mubarak duce la violente in Cairo si Alexandria.

Exista interventii punctuale ale politistilor asupra manifestantilor, cu jeturi de apa si gaze lacrimogene. Pe de alta parte, se aud impuscaturi (egiptenii sunt inarmati, este de mirare ca nu a iesit macel pana acum si e o dovada ca avem motive sa-i respectam pe acesti oameni), cocktail-urile Molotov zboara prin aer si situatia devine mereu mai tensionata.

Manifestantii pro-Mubarak au aparut inclusiv calare pe cai! Calaretii pro-Mubarak intra in multime, in incursiuni violente in cursul carora iau ostatici barbati, femei si copii.

In paralel cu mesajul oficial al Armatei, ca nu va interveni asupra manifestantilor pro-Mubarak, a aparut o relatare, conform careia in paralel generalii ar fi trimis in secret urmatorul mesaj catre Hosni Mubarak: “In 1975 te-am iubit. Nu-ti forta norocul, pentru ca vei impartasi soarta lui Ceausescu din Romania”.

citeste si: Violence in Egypt as foes, supporters of Hosni Mubarak clash (Los Angeles Times)

Un scenariu de genul celui din Romania pare a fi incercat acum, intr-un oarecare mod, de catre adeptii Regimului Mubarak. Pentru a-l intelege insa trebuie explicate niste lucruri. Cu o crestere economica de 7%, indicatorii economici clasici par neputinciosi in fata motivelor a ceea ce se petrece in Egipt.

Probabil ca ar fi potriviti niste indicatori economici pe clase sociale. O superclasa, un Stratus egiptean extrem de bogat si prosper detine in acest moment fraiele politice si economice ale tarii.

citeste si: Cairo: A Cambridge student reports from Tahrir Square (BBC News)

In fruntea acestui establishment putred, mana-n mana cu Statele Unite, se afla Hosni Mubarak, un dictator de dreapta care aminteste de despotii din statele central sau sud-americane aflate sub protectoratul american pentru decenii intregi, precum Anastasio Somoza din Nicaragua, Fulgencio Batista din Cuba sau Juan Perón din Argentina.

Majoritatea foarte saraca a populatiei egiptene nu are bani sa cumpere faina alba, ci numai neagra, mult mai ieftina, aliment esential in Egiptul oamenilor obisnuiti, in vreme ce clasa bogata traieste in opulenta, la standarde occidentale.

citeste si: Factbox: World reaction to Egypt’s Mubarak quitting in September (Reuters)

Cand Mubarak a anuntat ca se retrage din fruntea statului peste opt luni, dupa ce va organiza alegerile prezidentiale, egiptenii au inteles ca in acest timp el va avea grija (dupa modelul FSN-ului romanesc, de exemplu, insa tragand de timp, in timp ce Iliescu s-a grabit cat a putut) sa aranjeze ploile clasei privilegiate si sa se asigure ca el si ai lui sunt in siguranta.

In Romania, capitalistii comunisti ai dictaturii de tip nord-coreean conduse de Ceausescu au devenit capitalistii mafioti ai sistemului in care traim astazi. In Egipt, Mubarak incearca sa faca si sa desfaca lucrurile intr-un mod asemanator, dar are nevoie de un rastimp de opt luni.

Spre deosebire de FSN, care a uneltit ani in sir si a pregatit scenarii, Mubarak, dupa parerea mea, a fost complet luat prin surprindere: economia duduia si nimic nu anunta o asemenea evolutie, asa ca are nevoie de timp pentru un exit cat mai avantajos.

Delay-ul pe care si l-a luat Mubarak i-a infuriat foarte tare pe egiptenii simpli si a dus la o radicalizare a manifestantilor, pe fondul careia Mubarak (al carui adjunct este seful serviciilor secrete) a inceput sa provoace diversiuni, pentru a haotiza situatia si a profita de acest balamuc stimulat.

Deja se pune problema ca opozitia sa-i spuna lui Mubarak “acum trebuie sa pleci”, asa cum i s-a spus in anul 1986 lui Ferdinand Marcos in Filipine. Cred ca, daca Mubarak nu pleaca de la putere in urmatoarele zile, va curge sange, iar situatia actuala va parea o joaca de copii.

Share