China e pierdută dacă Taiwanul rezistă mai mult de o săptămână

Share

În ciuda tuturor amenințărilor debitate de China, cu privire la vizita lui Nancy Pelosi, analiștii militari consideră că Beijingul are o problemă.

Regimul comunist ar trebui să ia în calcul unitatea occidentală și eșecurile militare rusești, înainte de a începe ceva regretabil.

Invazia rusă în Ucraina a alimentat îngrijorarea cu privire la planurile Chinei pentru Taiwan, pe care a amenințat în mod repetat că îl va invada.

Conflictul este socotit din start, din motive logice, a fi asimetric, dat fiind forțele disproporționate care s-ar înfrunta. Dar Taiwanul are tehnologie militară de vârf, la nivel global.

Până la invazia Rusiei în Ucraina, China avea în plan o invazie amfibie a insulei, de genul blitz-ului rusesc.

Războiul din Ucraina a modificat însă evaluările Beijingului și ale Armatei Populare de Eliberare a Chinei (APL), cu privire la capacitatea sa de a efectua rapid o invazie amfibie.

Înainte de conflictul din Ucraina, unii lideri militari și experți chinezi au raportat că Beijingul ar putea obține o victorie rapidă asupra Taiwanului, datorită superiorității militare, a lipsei de voință a taiwanezilor de a lupta și a penetrării repetate a spionajului chinez în armata, guvernul, instituțiile financiare și infrastructura critică a Taiwanului.

Această opinie, conform căreia China va întâmpina o rezistență limitată, ce îi va permite o victorie în maximum o săptămână, seamănă cu evaluările incorecte ale Rusiei, înainte de invazia în Ucraina, ce au dus la părerea că aceasta ar putea fi cucerită în câteva zile.

APL a luat în calcul și alte opțiuni militare, cum ar fi o blocadă a Taiwanului. Beijingul ar putea ordona armatei să se angajeze într-o „operațiune militară semnificativă”, „rapidă, letală și cu elementul surpriză”, pentru a captura de exemplu insule-cheie din strâmtoarea Taiwan.

Chinezii ar trebui să traverseze 100 de mile de ocean pentru a ajunge pe insulă, dar nici ajungerea la insulă, nici înaintarea pe teren n-ar fi lipsite de mari pierderi.

În afară de confruntările cu avioanele de patrulare și de supraveghere, în ultimii doi ani, avioanele chineze au efectuat zboruri de rutină, în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului, ori ADIZ, și au existat numeroase interceptări pe mare.

În plus, China a continuat să își extindă bazele de-a lungul strâmtorii, pentru a sprijini aceste operațiuni, inclusiv baza de vânătoare de la Longtian, cea mai apropiată de capitala Taipei a Taiwanului, scrie Adina Mutăr, pentru Newsweek.

Aceasta a reintrat recent în funcțiune, după o extindere îndelungată. Luni, artileria chineză trăgea cu muniție reală in stramtoarea Taiwan, numită de occidentali Formosa, in provincia Fujian, în cazul unui exercițiu militar.

După cum arată rapoartele serviciilor secrete occidentale, armata chineză și-a scurtat termenele de mobilizare și timpii operațiunile militare inițiale.

Doar o invazie rapidă ar permite Chinei să minimizeze posibilitatea unei intervenții americane și străine, dacă aceasta ar duce la decapitarea și controlul capitalei.

Însă SUA i-au instruit pe soldații taiwanezi să învețe din succesul Ucrainei în respingerea forțelor ruse, ca un model de contracarare a unui atac al Chinei, au declarat foști și actuali oficiali americani, pentru Politico.

Deși Statele Unite nu au relații diplomatice oficiale cu Taiwanul, cele două guverne au menținut legături strânse în materie de securitate, în temeiul Legii privind relațiile cu Taiwanul, din 1979.

Washingtonul sprijină de mult timp capacitatea de autoapărare a Taiwanului, prin vânzări de arme și printr-o relație militară strânsă – cele două forțe se antrenează împreună, iar cadeții taiwanezi studiază la academiile militare de elită din SUA.

Din 2010, Taipeiul a cheltuit peste 23 de miliarde de dolari pe arme americane, în principal arme convenționale de mari dimensiuni, precum avioanele de luptă F-16 și obuzierele autopropulsate M109A6.

Însă în ultimii ani Washingtonul a îndemnat Taipeiul să cumpere diferite tipuri de arme destinate unui război asimetric – mai mici, mai mobile, greu de localizat și de contracarat de către un inamic mai mare.

Taiwanul a investit în sisteme mai mobile și mai eficiente din punct de vedere al costurilor, cum ar fi Stinger și Javelin, precum și mine marine și rachete antinavă de coastă, elicopterele MH-60R Seahawk, concepute pentru vânătoarea de submarine – o vânzare care, potrivit experților, americanii nu ar fi făcut-o înainte de invazia din Ucraina.

Luni, oficialii de la Taipei au avertizat China că racheta supersonică de croazieră Yun Feng, produsă pe plan intern, este capabilă să ajungă la Beijing.

Conform analizelor militare strategice, Taiwanul ar fi capabil să reziste ofensivei chineze mai mult de o săptămână, ceea ce ar însemna că pe termen lung Beijingul va pierde dn punct de vedere strategic, economic și politic.

Share