home POLITICA CHINA. DREPTURILE OMULUI: Demolarea caselor sub pretextul Jocurilor Olimpice

CHINA. DREPTURILE OMULUI: Demolarea caselor sub pretextul Jocurilor Olimpice

Share

Autoritatile chineze demoleaza case, sub pretextul ca se pregatesc pentru Olimpiada, informeaza Epoch Times.

Wang Lianmin, rezident in satul Yangshan, situat la aproximativ doua mile de Stadionul Olimpic, si-a vazut casa demolata pe 17 aprilie.

Ni Yulan si sotul ei au fost retinuti, pentru ca au incercat sa impiedice cu o zi inainte demolarea casei lor.

Pe 17 aprilie, Radio Free Asia (RFA) a facut publica povestea lui Wang Lianmin, un satean care locuia la nr. 53, in localitatea Yangshan.

Casa sa a fost distrusa de 100 de persoane, conduse de portarei de la Curtea Districtuala Chaoyang. Wang a fost si el retinut, din cauza incercarilor de a face fotografii, pentru a da in vileag ce se intampla. Sun Yongliang, a carui casa este una dintre cele doua ramase in picioare, a povestit reporterilor de la RFA ce s-a intamplat in acea zi:

“La ora 9:00 a.m., mai multe masini ale politiei au parcat in fata casei [lui Wang]. La scurt timp au aparut cateva camioane si ambulante. In total, peste 100 de persoane au venit de la o companie de mutari, de la Biroul pentru Intrari prin Efractie si de la Biroul pentru Management Urban.

Acestia au refuzat sa fie intervievati de un reporter francez in timp ce [oficialii] au confiscat casetele video si fotografiile facute de reporterii francezi si japonezi. Wang Lianmin l-a ajutat pe batranul sau tata sa mearga la Zhongnanhai pentru a face apel”. Se spune ca politia l-a arestat ulterior pe tatal sau, fost membru al Armatei Rosii.

Un reporter RFA l-a contactat pe Wang, de indata ce acesta a fost eliberat, in cursul dupa-amiezii. Wang a declarat ca politia planuia initial sa il retina, dar a fost eliberat, cu ajutorul unor colegi activisti.

El a adaugat: “Unitatea la care lucrez m-a preluat, dupa ce am fost obligat sa scriu o auto-critica, in care admiteam ca sunt incompetent legal si ca totul este din vina mea Mi-au pus catuse si nu am avut de ales”.

In prezent, regimul chinez a aranjat o casa temporara pentru familia sa. Dar nu s-au mutat inca acolo, deoarece casa nu este locuibila.

Share