home POLITICA, SPORT OLIMPIADA BEIJING: Cuibul de Pasare infloreste pentru istoria Chinei

OLIMPIADA BEIJING: Cuibul de Pasare infloreste pentru istoria Chinei

Share

Una-i una si-alta-i alta.

Faptul ca China nu respecta drepturile omului este un lucru asupra caruia voi reveni cu insistenta in continuare.

Beijingul trebuie sa inteleaga ca, in pofida faptului ca natiunea chineza este o mare natiune a lumii (cu traditie culturala si tehnologica milenara, dar si cu o detenta economica extraordinara in ultimii ani, despre care de asemenea vom vorbi pe larg), este obligat sa respecte drepturile fundamentale ale omului.

Aceasta nu ne impiedica insa a remarca un spectacol absolut grandios, de mare bun gust si rafinament, asa cum vom consemna ce fac olimpicii romani (in masura in care concediul ne va permite acest lucru). Pe de alta parte, ma intriga tipul de sensibilitate pe care il manifesta chinezii.

Sunt sensibili si, in acelasi timp, reci. Am impresia ca totul este foarte construit si calculat la milimetru si pentru mine sensibilitatea trebuie sa fie asociata cu un nivel ridicat de empatie, cu cat mai intensa, cu atat mai de efect. Chinezii se adreseaza, in spectacolele lor (am vazut doua si la Graz) intelectului si nu transmit deloc emotie.

In imagine avem fenomenalul moment de inceput, cu cei 2008 tobosari, care au facut o demonstratie de forta, eleganta, rafinament pe terenului stadionului supranumit “Bird’s Nest”, adica Cuib de Pasare, dupa care a urmat o trecere in revista fabuloasa a ceea ce reprezinta China pentru istoria culturii si civilizatiei, in general.

Problema este ca chinezii nu se dovedesc atat de buni la fotografie, precum au fost organizatorii austrieci si elvetieni in cazul Euro 2008. Pe de alta parte, este adevarat ca partea formidabila a spectacolului de pe Bird’s Nest a fost data de miscare, ori aceasta ar fi putut fi surprinsa de o inregistrare video, inexistenta in acest moment.

Un ultim cuvant pentru ceea ce stiu ca sa afla dincolo de acest magnific show. Asa sunt chinezii si coreenii: un asemenea spectacol presupune mase mari de oameni antrenati luni de zile, care traiesc ca sclavii si sunt niste furnici intr-un mecanism monstruos, pentru care noi, romanii, dupa cele intamplate pentru gloria falsa a Tovarasului, nu prea avem nici mare simpatie, nici tragere de inima.

Subliniez: la cateva zeci de kilometri de acest stadion superb disidentilor li se smulg dintii si unghiile. Sa nu uitam aceasta si sa ne bucuram la cote maxime de manifestarea sportiva.

Citeşte şi
Gala aniversara Kings On Ice ce va avea loc la sfarsitul lunii martie va reuni
Locuitorii trăiesc mai bine de jumătate de an sub amenințarea unei avalanșe devastatoare. Viața fiecărui
Iata intro-ul dat vineri, 21 noiembrie, de catre Evenimentul Zilei, la un articol care se
Vicepreședintele SUA, Mike Pence, a promis miercuri Coreii de Nord un răspuns zdrobitor în caz
China vrea să coopereze cu Rusia pentru a contribui la aplanarea situației din jurul Coreei
25 YEARS AFTER TIANANMEN ASK PRESIDENT XI JINPING TO IMPLEMENT CHINA’S CONSTITUTION ! The “Chinese
o scoică pentru linişltea lor Să recapitulăm: în toamna trecută, Victor
"La stânga, la stânga!" "Da, la stânga, acolo, încolo să vă
- Acela e Herăstrăul, cel mai mare parc al nostru...- Minunat!
Un nume, Mang, a devenit simbol al turpitudinii româneşti în câteva ore. Pe vremea lui
Share