home EVENIMENT, POLITICA Cel mai grav incident Rusia – NATO. Avion rusesc doborât VIDEO

Cel mai grav incident Rusia – NATO. Avion rusesc doborât VIDEO

Share

Armata Turcă NATO a doborât un Suhoi 24 rusesc lângă graniţa cu Siria, după ce ar fi violat în mod repetat spaţiul aerian turc şi a fost avertizat de mai multe ori să îl părăsească.

De la începutul implicării militare ruseşti în Siria, Rusia a violat de multe ori spaţiul aerian NATO.

La fel, de la începerea agresiunii cu omuleţi verzi în Ucraina şi a ocupării Crimeei, Moscova a încălcat sfidător, în mod repetat, spaţiul aerian al mai multor state NATO, ori s-a apropiat deliberat de acesta.

Ambii piloţi ruşi au fost văzuţi paraşutându-se din avion, după ce acesta a fost lovit de o rachetă aer-aer şi s-a prăbuşit în flăcări. Forţele rebele siriene care operau lângă graniţa turcă au anunţat că ambii piloţi sunt morţi şi că unul, cel puţin, a fost împuşcat în aer, după ce s-a paraşutat.

Comandamentul militar rusesc de la Moscova a confirmat că un pilot, cel puţin, este mort, onform agenţiei de presă RIA Novosti.

Conform unei declaraţii a Comandamentului Forţelor Armate Turce, un avion cu reacţie neidentificat a fost doborât de un avion turcesc NATO F-16, pentru că viola spaţiul aerian turc, în sudul provinciei Hatay.

Avionul a fost atacat conform regulilor militare turceşti de angajare în luptă, a informat declaraţia, după ce piloţii au fost avertizaţi de zece ori  în cinci minute că intraseră în spaţiul aerian turcesc.

Turcia a cerut rapid o întâlnire de consultare a aliaţilor NATO, pentru a discuta doborârea avionului Suhoi 24. Se presupune că aceasta va provoca mânia oficialilor de la Kremlin, care consideră că alianţa militară Occidentală îşi lărgeşte sfera sa tradiţională de influenţă.

Preşedintele rus Vladimir Putin a condamnat rapid, cu emfază, atacul. El a spus că Suhoiul 24 rusesc a fost doborât de o rachetă trasă de un F-16 turcesc şi a negat că avionul rusesc a intrat în spaţiul aerian al Turciei.

Share