Ce faci în timpul unui cutremur de pământ mare

Share

Niciodată nu o iei la fugă pe scări, să ieşi din bloc, ca şi cum acesta s-ar prăbuşi peste tine. Casa scărilor şi casa liftului sunt cele ce se prăbuşesc de regulă primele dintr-un imobil.

Ele sunt uneori prinse de restul construcţiei, pe verticală, cu nişte “mustăţi” sudate, care nu rezistă uneori la efortul necesar pentru a ţine blocul în integritatea sa.

Dacă blocul este construit pe sistemul cazematei, casa liftului e mai sigură, ca şi pereţii casei scărilor, în schimb scările tot sunt primele care se rup, dacă e să se rupă clădirea. Deci, cade peste tine un bloc de ciment de te face afiş…

• citeşte şi: A fost cutremur. 5,5 grade pe scala Richter

Nu o iei la fugă pe scări, să ieși din bloc  decât dacă ești sigur că atunci când a început cutremurul ești departe de orice ar putea să-ți cadă în cap. Este destul să-ţi pice-n cap ghiveciul lui tanti Maricica de la trei, blocul să rămână în picioare şi tu să o mierleşti prosteşte.

Temorul Daniel Iordăchioaie s-a speriat aşa de tare în 4 martie 1977, că a sărit pe geam din locuinţa sa, care era situată la un parter supraînălţat şi şi-a rupt ambele picioare. Imobilul nu a avut nimic.

Trebuie să ai asupra ta bagajul de supravieţuire (fluier, termos cu apă, trusă medicală de prin ajutor, telefoanele mobile, lanternă), astfel încât să poţi rezista dacă blocul se prăbuşeşte până când eşti salvat de sub dărâmături.

Fluierul îţi foloseşte să-ţi semnalezi prezenţa. Termosul cu apă e foarte util ca să te hidratezi. Trusa medicală este bună pentru pansarea eventualelor răni şi rezolvarea urgenţelor. Telefoanele mobile nici măcar nu trebuie să aibă cartelă. De pe orice aparat poţi suna la 112, apel de urgenţă. Ideal e ca telefonul mobil să aibă și un radio în FM, să te informezi ce se întâmplă.

Când începe seismul, stinge aparatele electrice – televizorul, calculatorul, lumina etc.. Oricum acestea se vor stinge la un seism puternic. Este bine să le închizi voluntar, pentru a evita un scurt-circuit.

Postează-te sub grindă ori sub un perete de rezistenţă, pe care trebuie să-l fi identificat din timp. Pentru aceasta, e necesară studierea anterioară atentă a planului de apartament. Teoretic, şi o cărămidă sărită din zid te poate omorî.

Dacă nu există grindă sau perete de rezistenţă, mai ales la clădirile vechi, alege să te postezi sub o masă solidă sau în unghiul drept al patului, de exemplu: dacă va cădea tavanul sau un perete peste acesta, în unghiul patului vei avea un spațiu de secțiune triunghiulară, în care poți supraviețui mult timp.

Share