CCR a decis că pensiile speciale pentru primari şi pentru ceilalţi aleşi locali este neconstituţională, după ce a admis sesizarea Guvernului. Decizia a fost luată de CCR în unanimitate. Judecătorii au constatat că legea nu e clară, că se instaurează astfel o inegalitate între aleși și că nu se precizează sursa de finanțare pentru aceste pensii speciale.
Pe 26 decembrie, Guvernul a sesizat CCR cu privire la unele aspecte ale Legii referitoare la pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de Consilii Județene — Legea de modificare și completare a Legii nr.393/2004, privind Statutul aleșilor locali.
Sesizarea avea în vedere încălcarea mai multor articole din Constituție, referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiți aleși locali, acordarea retroactivă a drepturilor speciale și neasigurarea finanțării pentru indemnizațiile nou create.
Guvernul arăta că, “în forma adoptată, există cel puțin 16.300 de potențiali beneficiari ai legii”, pentru care efortul bugetar în anul 2016 s-ar ridica la aproape 470 de milioane de lei. (…)
Deficitul bugetar rezultat este de 395 de milioane de lei, peste cel agreat de Parlament, agravând stabilitatea bugetară. Dar legea mai şi creează efecte retroactive: numărul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca și impactul asupra bugetului de stat.
Unii observatori au calculat că în total ar fi vorba despre peste 20.000 de beneficiari ai legii pe care a respins-o acum CCR.