Cât de periculos a fost atacul Rusiei la Centrala Nucleară Zaporoje?

Share

Trupele ruse au ocupat Centrala Nucleară Zaporoje, cea mai mare din Europa, după lupte aprige în apropierea instalației, care au atras condamnări internaționale și au stârnit temeri privind un potențial incident nuclear.

Aceste preocupări au fost rapid minimizate de experți, care au avertizat împotriva comparațiilor cu Centrala de la Cernobîl, unde a avut loc cel mai grav dezastru nuclear din lume, în 1986.

Centralele nucleare moderne sunt semnificativ mai sigure decât cele mai vechi, cum ar fi Cernobîl, au spus ei. Analiștii și-au exprimat totuși groaza că invazia violentă a Ucrainei, de către Rusia, a ajuns la instalațiile nucleare, o evoluție cu puține paralele recente.

Operatorul și autoritatea de reglementare a site-ului au comunicat că situația de pe teren este „extrem de tensionată și provocatoare”, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

„Nici o țară în afară de Rusia nu a tras vreodată asupra reactoarelor unei centrale atomice. Prima dată, prima dată în istorie”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o postare pe Facebook.

AIEA a cerut încetarea luptei în jurul instalației, iar liderii mondiali au criticat rapid mișcarea Rusiei.

Materialul radioactiv nu a fost eliberat din centrală, dar a fost un apel apropiat, a declarat Rafael Grossi, directorul general al AIEA, Christiane Amanpour, de la CNN.

În urma atacului rusesc, „a existat o mare alarmă, dacă integritatea fizică a instalației nucleare ar fi fost compromisă, cu… posibilul risc pe care asta îl presupune”, a spus Grossi.

Zaporoje este „o situație care este foarte greu de susținut, foarte fragilă”, în timp ce există o operațiune militară activă și forțe rusești în control. „Acest lucru este fără precedent”, a spus el. „Ape complet neexplorate”.

Ce s-a întâmplat la Centrala Nucleară Zaporoje

Vineri dimineața devreme, au apărut rapoarte despre un atac asupra instalației, cu un videoclip care arată rafale de focuri îndreptate aparent către uzina Zaporoje, înainte de zori.

„Armata rusă trage din toate părțile asupra Centralei Nucleare Zaporoje, cea mai mare centrală nucleară din Europa”, a scris ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, pe Twitter.

Un număr mare de tancuri și infanterie rusești „au străpuns blocul-post”, până la Enerhodar, la câțiva kilometri de Centrala Zaporoje, potrivit lui Grossi.

Un proiectil rusesc a lovit apoi o clădire din amplasamentul centralei, provocând un incendiu localizat, dar nici unul dintre reactoare nu se afla în apropiere și nu au fost afectați, a spus șeful AIEA.

Într-o postare de pe Facebook, de vineri dimineața, Zelenski a acuzat trupele ruse că au comis un atac terorist, trăgând în mod intenționat în centrala electrică — riscând viața a milioane de oameni.

„Tancurile rusești, echipate cu bombe termice, trag în blocurile atomice. Ei știu în ce trag. S-au pregătit pentru acest (atac)”, a spus Zelenski, în postare, adăugând că „băieții noștri păstrează centrala în siguranță”.

Într-o declarație, Inspectoratul de Reglementare Nucleară de Stat (SNRI) a confirmat că Centrala Nucleară Zaporoje, din sud-estul Ucrainei, a fost ocupată de forțele militare ruse, dar au spus că oficialii au rămas în contact cu conducerea centralei.

Cele șase reactoare ale centralei rămân intacte, deși clădirile auxiliare ale compartimentului pentru Unitatea de Reactor 1 au fost avariate, a spus SNRI, în declarația sa. Patru dintre unitățile rămase sunt răcite, în timp ce o unitate furnizează energie, se arată în comunicat.

Separat, operatorul de energie nucleară din Ucraina, Energoatom, a declarat că „clădirea administrativă și punctul de control al stației sunt sub controlul ocupanților”. Acesta a spus că personalul lucrează la unitățile de alimentare, pentru a asigura o funcționare stabilă.

Cât de periculos a fost atacul?

Oficialii ucraineni au tras rapid un semnal de alarmă, cu privire la potențialele implicații ale atacului. Ministrul de externe Dmytro Kuleba a spus că, „dacă (centrala) va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîl”, iar Zelenski a spus că un astfel de incident ar însemna „sfârșitul Europei”.

Experții s-au grăbit să sublinieze că nu cred că un reactor ar putea exploda, subliniind diferențele fundamentale dintre Cernobîl și Centrala Zaporoje.

AIEA a declarat că autoritățile ucrainene au raportat că nivelurile radiațiilor de fond sunt normale și că incendiul nu a afectat echipamentele esențiale. Fabrica nu a suferit nici o pagubă critică, în timpul atacului, a declarat pentru CNN Andrii Tuz, purtătorul de cuvânt al fabricii.

„Designul este mult diferit de cel al Reactorului de la Cernobîl, care nu avea o clădire de izolare și, prin urmare, nu există nici un risc real, în opinia mea, la centrală acum reactoarele au fost oprite în siguranță”, a scris Mark Wenman, un expert în materiale nucleare la Imperial College London, pentru Science Media Center (SMC).

Dezastrul de la Cernobîl a avut loc la o centrală care folosea reactoare RBMK, moderate cu grafit, din epoca sovietică. Dar instalația de la Zaporoje folosește un reactor cu apă presurizată, cunoscut sub numele de model VVER.

„Designul VVER este în mod inerent mai sigur și mai protejat decât sistemele RBMK, de la Cernobîl”, a explicat pe Twitter Jon Wolfsthal, consilier principal la Global Zero și fost director senior pentru Controlul Armelor și Neproliferare la Consiliul Național de Securitate.

Un reactor VVER nu poate să se „detoneze de la sine”, așa cum ar putea un reactor RBMK, a declarat Malcolm Grimston, cercetător senior onorific la Centrul Imperial pentru Politică și Tehnologie Energetică din Londra, pentru SMC.

Dar chiar dacă o explozie la un reactor era cel mai puțin probabilă, alte incidente ar putea avea loc, ca urmare a bombardamentelor sau a incendiilor de la fața locului.

„Sunt într-adevăr electricitatea și instalațiile sanitare, de care ești îngrijorat”, a declarat Joseph Cirincione, un distins cercetător de la Institutul Quincy pentru Responsabilitate Statală, pentru CNN.

Electricitatea la Uzina Fukushima, din Japonia, a fost întreruptă în timpul dezastrului nuclear de acolo, în 2011, în timp ce reactoarele în sine au rămas intacte. „Asta însemna că nu mai poți pompa apa de răcire prin reactoare sau prin iazurile de răcire”, a spus Cirincione.

“Nu cred că am ieșit încă din perioada cea mai grea a lucrurilor. Trebuie să ne asigurăm că rușii care preiau controlul știu ce fac”, a adăugat el.

Grossi, directorul general al AIEA, a declarat pentru CNN: „Ceea ce spun eu (Rusia) și tuturor este că cea mai mare reținere trebuie să fie exercitată în și în jurul acestui tip de instalație. Putem intra foarte rapid într-un dezastru și de aceea suntem atât de îngrijorați.”

Cât de sigure sunt instalațiile nucleare moderne?

Diferențele dintre standardele de proiectare și siguranță înseamnă că posibilitatea ca un reactor nuclear să explodeze și să provoace un dezastru nu este ceva care îi privește pe experții nucleari.

Ei au remarcat că amenințarea ar fi ceva mai mare dacă un reactor nuclear ar fi supus unui atac țintit și susținut, cu intenția de a provoca un incident nuclear, ceea ce nu a fost cazul în Zaporoje și ar avea puțin sens, având în vedere proximitatea marilor orașe ale Rusiei şi cea cu toate fabricile Ucrainei.

Vasul sub presiune al unui reactor modern „este foarte robust și poate rezista la daune considerabile, cauzate de fenomene precum cutremure și, într-o anumită măsură, impacturi cinetice”, a declarat Robin Grimes, profesor de fizica materialelor la Imperial College London, pentru SMC.

„Nu este conceput pentru a rezista” atacurilor cu arme explozive, a adăugat el. „Mi se pare puțin probabil ca un astfel de impact să aibă ca rezultat un eveniment nuclear asemănător Cernobîlului, (dar) acest lucru nu a fost niciodată testat și nu este imposibil”.

„Este, prin urmare, uluitor și nesăbuit până la extrem că au fost trase obuze în apropierea unei centrale nucleare”, a spus el. „Chiar dacă nu au vizat centrala nucleară, artileria este notoriu de inexactă în timp de război”.

sursa: CNN

Share