Casa Albă avertizează că “nu mai are bani și aproape nu mai are timp” pentru a ajuta Ucraina, în războiul ei contra Rusiei.
Guvernul SUA a cheltuit deja 111 miliarde de dolari, în ajutor militar pentru Ucraina, și îndeamnă Congresul să aprobe fonduri suplimentare.
Casa Albă nu mai are bani şi timp pentru Ucraina
Casa Albă a declarat că “nu mai are bani și aproape că nu mai are timp” pentru a furniza mai multe arme Ucrainei, în timp ce aceasta încearcă să respingă invazia Rusiei, cu excepția cazului în care Congresul acționează pentru a aproba fonduri și sprijin suplimentar.
Avertismentul, emis într-o scrisoare adresată liderilor Congresului, a prezentat modul în care guvernul a epuizat deja aproximativ 111 miliarde de dolari alocate pentru ajutorul militar acordat Ucrainei.
“Vrem să fim clari: fără o acțiune a Congresului, până la sfârșitul anului vom rămâne fără resurse pentru a achiziționa mai multe arme și echipamente pentru Ucraina și pentru a furniza echipamente din stocurile militare americane”, a scris Shalanda Young, director al biroului de management și buget, în scrisoarea din care părți au fost publicate de The Hill, conform The Guardian.
Citeşte şi: Joe Biden: NATO e mai puternică decât a fost vreodată
Ultimul apel pentru bani vine după ce, în octombrie, Casa Albă a cerut Congresului să acționeze în legătură cu o cerere de finanțare suplimentară de 100 de miliarde de dolari, argumentând că aceasta “ajută securitatea noastră națională și sprijină aliații și partenerii noștri”.
Cererea a identificat securitatea frontierelor, aliații din Indo-Pacific, Israelul și Ucraina. Aproximativ 61 de miliarde de dolari sunt bani pentru Ucraina, unclusiv 30 de miliarde de dolari pentru a reface echipamentele departamentului de Apărare, trimise pentru a sprijini țara, după ce Rusia a invadat-o, în februarie 2022.
În scrisoarea adresată liderilor din Camera Reprezentanților și Senat, Young a afirmat că o neacordare de fonduri suplimentare ar “îngenunchea Ucraina pe câmpul de luptă, punând în pericol nu numai câștigurile obținute, ci și crescând probabilitatea unor victorii militare rusești”.
Citeşte şi: VIDEO Joe Biden şi Doctrina Internaţionalismului American
Young a adăugat că nu există “nici un vas magic de finanțare disponibil pentru a face față acestui moment. Nu mai avem bani – și aproape că nu mai avem timp”, a spus Young.
Pentagonul, a spus ea, a folosit 97% din cele 62,3 miliarde de dolari pe care i-a primit până la jumătatea lunii noiembrie.
Departamentul de Stat a epuizat toate cele 4,7 miliarde de dolari în asistență militară pe care le-a primit, inclusiv banii pentru asistență umanitară și asistență economică și de securitate civilă.
Problema este acum
“Nu mai avem bani pentru a sprijini Ucraina în această luptă. Aceasta nu este o problemă pentru anul viitor”, a adăugat ea.
“Momentul de a ajuta o Ucraină democratică să lupte împotriva agresiunii rusești este chiar acum. Este timpul ca Congresul să acționeze”, a avertozat Young.
Președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a declarat săptămâna trecută că este încrezător că finanțarea pentru Ucraina și Israel va fi aprobată.
Linii roşii
Dar el a spus că cele două ar trebui tratate separat, finanțarea pentru Ucraina fiind legată de schimbări în politica de frontieră a SUA – o linie roșie pentru mulți democrați.
“Bineînțeles, nu-i putem permite lui Vladimir Putin să mărșăluiască prin Europa. Și înțelegem necesitatea de a acorda asistență acolo”, a declarat Johnson, săptămâna trecută.
“Dacă va exista o asistență suplimentară pentru Ucraina – pe care majoritatea membrilor Congresului o consideră importantă – trebuie să lucrăm de asemenea la schimbarea propriei noastre politici de frontieră”, a explicat Johnson.
Producţie prea lentă
Ultimele presiuni pentru aprobarea unei finanțări suplimentare vin în contextul în care un proiect inedit al unui nou raport al Pentagonului privind industria de Apărare a fost dezvăluit pentru Politico.
Strategia industrială națională de Apărare, care urmează să fie publicată în următoarele săptămâni, de Pentagon, a avertizat că baza industrială de apărare a SUA “nu posedă capacitatea, capabilitatea, capacitatea de reacție sau rezistența necesară pentru a satisface întreaga gamă de nevoi de producție militară la viteză și la scară largă”.
Cele mai bune arme
Acesta a remarcat că SUA construiește cele mai bune arme din lume, dar nu le poate produce suficient de repede.
“Această nepotrivire prezintă un risc strategic în creștere, pe măsură ce Statele Unite se confruntă cu imperativele de susținere a operațiunilor de luptă active”, se arată în studiu.
Separat, în weekend, Wall Street Journal a relatat că SUA au furnizat Israelului 100 de bombe bunker buster, aproximativ 15.000 de bombe și 57.000 de obuze de artilerie, de când Israelul a fost atacat de Hamas, pe 7 octombrie.