Joi, preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a susţinut un discurs memorabil, din Biroul Oval. Vom explica de ce e acesta memorabil.
În istoria internaţionalismului american, doctrina aceasta are o semnificaţie care s-a schimbat în funcţie de paradigma în care s-a aflat lumea.
Joe Biden şi Doctrina Internaţionalismului American
Doctrina Monroe, enunţată în anul 1823, de preşedintele american James Monroe, este o poziție de politică externă a Statelor Unite care se opune colonialismului european în emisfera vestică.
Ea afirma că orice intervenție în afacerile politice ale Americilor, de către puterile străine, este un act potențial ostil împotriva Statelor Unite. Doctrina a fost esențială pentru marea strategie americană din secolul XX.
Președintele James Monroe a formulat pentru prima dată această doctrină pe 2 decembrie 1823, în timpul celui de-al șaptelea discurs anual despre starea Uniunii, adresat Congresului, deși nu va fi numită Doctrina Monroe până în anul 1850.
Citeşte şi: Joe Biden: NATO e mai puternică decât a fost vreodată
La acea vreme, aproape toate coloniile spaniole din Americi fie obținuseră independența, fie erau aproape de ea. SUA încă nu aveau forţa geopolitică să impună practic doctrina.
Monroe a afirmat că Lumea Nouă și Lumea Veche urmau să rămână sfere de influență distincte și separate și că, astfel, eforturile ulterioare ale puterilor europene, de a controla sau influența statele suverane din regiune, vor fi considerate o amenințare la adresa securității SUA.
În schimb, Statele Unite vor recunoaște și nu vor fi intervenit în coloniile europene existente și nici nu se vor fi amestecat în afacerile interne ale țărilor europene. Era o situaţie internaţională complet diferită de cea din secolul XX.
Citeşte şi: VIDEO Joe Biden, la Varşovia: „Doamnă preşedinte Sandu, suntem mândri astăzi să stăm alături de dvs.!”
Până în anul 1935, doctrina preeminentă în SUA a fost izolaţionismul. Primul război a început în condiţiile în care SUA nu au intervenit în afacerile europene, până la un anumit moment.
Apoi, au intervenit indirect, dar decisiv, datorită preşedintelui Woodrow Wilson, membru al Partidului Democrat, pe care îl putem considera un mare prieten al românilor şi fără de care România Mare nu ar fi putut exista.
SUA au revenit apoi la izolaţionismul lor tipic, în anii 20 şi până la jumătatea anilor 30. Începând cu anul 1933, când a fost ales preşedinte pentru un prim mandat Franklin Delano Roosevelt, membru al Partidului Democrat, lucrurile s-au schimbat.
New Deal
Programul electoral al lui FD Roosevelt, New Deal, venea într-un moment în care Marea Depresiune din 1920 – 1921, apoi Marea Criză din 1929 – 1933 făcuseră America să fie un stat sărac, corupt, dominat de mafii, în care omul simplu era extrem de pauper.
New Deal era un set de măsuri economice şi sociale, menite să echilibreze lucrurile, printr-un mix de protecţie socială, încurajare a mediului de business şi luptă anticorupţie.
Programul acesta a fost atât de eficace, că efectiv SUA au decolat în anii care au urmat. FDR a fost singurul preşedinte american care a condus SUA mai mult de opt ani, până la el.
Al doilea război
De la izolaţionismul feroce al predecesorului său, republicanul Herbert Hoover – un fel de Trump al acelor timpuri, FDR a schimbat politica externă a SUA, implementând practic internaţionalismul, în plin război.
Intrarea SUA în al doilea război a dus la scurtarea acestuia cu ani de zile şi la victoria aliaţilor contra Germaniei Naziste.
Practic, Doctrina Internaţionalismului American al secolului XX i se datorează, chiar dacă prima ei formă, aşa cum este cunoscută acum, este numită Doctrina Truman.
Doctrina Truman
Următorul preşedinte american, după moartea lui FDR, a fost Harry S. Truman, tot membru al Partidului Democrat. Este cel care a enunţat Doctrina Truman, extrem de importantă pentru noi, românii.
Truman a denunţat violent doctrina izolaţionismului american. Doctrina Truman este o doctrină de politică externă americană care promite “sprijinul american pentru democrații, împotriva amenințărilor autoritare”.
Își are originea în dezideratul de a limita expansiunea geopolitică sovietică, în timpul Războiului Rece. A fost enunțată în faţa Congresului, de către Harry Truman, pe 12 martie 1947, apoi dezvoltată pe 4 iulie 1948, când Truman s-a angajat să limiteze revoltele comuniste din Grecia și tendinţele URSS din Turcia.
În general, Doctrina Truman a presupus sprijinul american pentru alte națiuni amenințate de Moscova. Ea a devenit fundamentul politicii externe americane și a condus în 1949 la formarea NATO. Istoricii folosesc adesea discursul lui Truman în fața Congresului, din 12 martie 1947, pentru a data începutul Războiului Rece.
Ce spune Joe Biden acum
Statele Unite vor fi mai în siguranţă pentru generaţii dacă vor ajuta Israelul şi Ucraina în război, a statuat preşedintele american, într-un rar discurs din Biroul Oval al Casei Albe, conform Agerpres.
“Hamas şi Putin reprezintă ameninţări diferite, dar au acest lucru în comun: vor să nimicească complet o democraţie vecină”, a adăugat democratul.
Este exact un upgrade la enunţul lui Harry Truman din 1947 şi 1948, o updatare a acestuia la situaţia internaţională din lumea noastră de astăzi.
Prin aceasta, opinăm noi, Joe Biden, un mare prieten al românilor, va rămâne în galeria celor mai mari preşedinţi americani, care au schimbat faţa Americii şi a lumii, făcând-o mai bună, prosperă şi stabilă.