home MASS MEDIA Cartianu declanșează sclavia finala la Adevărul

Cartianu declanșează sclavia finala la Adevărul

Share

Mesaj intern la Adevarul, dat de Grigore Cartianu (sursa: Reporter Virtual):

«Acest mesaj este destinat jurnaliştilor din redacţia ziarului «Adevărul». Ceilalţi, dacă l-au primit, să ne scuze sau să se amuze.

Fraţi rumâni, bucuraţi-vă, ziua cea mare a sosit!

Începând de luni, 15 august 2011, trecem la următoarea etapă a integrării print-web. În ceea ce vă priveşte, asta înseamnă că veţi participa intensiv şi la alimentarea cu informaţii a site-ului www.adevarul.ro, în mod direct, şi nu doar prin intermediul printului.

Vertical News

Premisa de la care plecăm este clară: după modelul chinezesc «o ţară, două sisteme», lucrăm pentru un ziar cu două interfeţe: print («Adevărul») şi web (www.adevarul.ro). Una fără alta nu se poate, aşa cum nu ieşim pe stradă încălţaţi cu un singur pantof!

~citeste sub mesajul lui Cartianu punctul de vedere al website-ului StareaPresei.ro~

Aşadar, de luni, 15 august, fiecare ziarist de la „Adevărul” are obligaţia de a posta pe www.adevarul.ro, în timp util, toate informaţiile importante din zona sa de responsabilitate. Majoritatea dintre voi ştiţi deja cum se procedează din punct de vedere tehnic, pentru că aţi fost instruiţi de colegii de la web. Cei care, din diverse motive (concedii, deplasări etc.), n-aţi făcut training trebuie să vă adresaţi de urgenţă lui Mălin Bot.

Pentru a fi siguri că veţi acorda atenţie acestei noi dimensiuni a meseriei de ziarist, am instituit o normă minimală de articole per om şi per secţie. Repet: minimală, nu şi maximală, căci nimeni nu poate pune stavilă entuziasmului vostru de a posta texte pe web.

Avem patru tipuri de normă, dintre care trei per om şi una per secţie.

Minimum/om

· Z = numărul de articole în fiecare zi

· S = numărul de articole pe săptămână (S = 5 * Z)

· L = numărul de articole pe lună (L = 20 * Z)

Minimum/secţie

· ZS = numărul de articole postate zilnic de o secţie

Important!

1. Dintre cei patru parametri, trei sunt obligatorii (S, L şi ZS), iar unul este facultativ-orientativ (Z). Asta înseamnă că un om poate avea o zi mai slabă, dar la nivelul săptămânii şi al lunii trebuie să intre în graficul minimal. De asemenea, parametrul ZS (norma zilnică pe secţie) ne asigură că nu toţi oamenii dintr-o secţie au o zi mai slabă!

2. Sunt luate în calcul doar zilele lucrătoare: 5 pe săptămână, 20 pe lună (aici am apelat la o convenţie, căci numărul de zile lucrătoare diferă de la o lună la alta). Evident, concediile nu se normează.

Norma minimală (pe departamente)

Sport:               Z = 4    S = 20  L = 80  ZS = 32

Internaţional:  Z = 4    S = 20  L = 80  ZS = 16

Politică:           Z = 3    S = 15  L = 60  ZS = 10

Financiar:        Z = 3    S = 15  L = 60  ZS = 15

Monden:          Z = 2    S = 10  L = 40  ZS = 10

Eveniment:      Z = 2    S = 10  L = 40  ZS = 8

Cultură:           Z = 2    S = 10  L = 40  ZS = 8

Social:              Z = 2    S = 10  L = 40  ZS = 6

Sănătate:         Z = 1    S = 5    L = 20  ZS = 5

Educaţie:         Z = 1    S = 5    L = 20  ZS = 4

Viaţa:               Z = 1    S = 5    L = 20  ZS = 3

Reporteri sp. :  Z = 0    S = 3    L = 15  ZS = 3

Publicistică:     Z = 0    S = 2    L = 10  ZS = 1

Foarte important!

În primele două săptămâni (15-28 august), pentru acomodare, norma minimală va fi la jumătate faţă de cea afişată mai sus.

Precizări

· Cunosc prima reacţie: nu sunteţi de acord cu grila, vi se pare că vă dezavantajează în raport cu alte secţii. Fiţi siguri că nu a fost «scoasă din burtă», ci a fost întocmită după criterii logice. Primesc orice reclamaţie, dar le arunc la coş pe toate cele încărcate de subiectivism.

· Puteţi apela la toate sursele de informare disponibile: propria documentare (e de bază!), agenţii de presă, comunicate, internet, televiziuni, site-uri, bloguri etc.

· Nu e obligatoriu ca textele postate pe web să fie despre subiecte diferite. Logic ar fi ca un subiect foarte bun (care stârneşte interesul cititorilor şi, prin urmare, face trafic) să fie «exploatat» prin două, trei, cinci, şapte sau chiar mai multe postări pe zi! Astfel, nu doar că depăşeşti orice normă, ci punctezi puternic şi la trafic (aritmetica nu minte!), şi la „impresia artistică” (editorii de la web vor aprecia dinamismul şi inteligenţa).

· Chiar dacă a fost instituită o normă, nu lucraţi „la normă”, adică postând ştiri proaste, fără interes! Dincolo de cantitate, va fi monitorizată calitatea textelor, a titlurilor, a fotografiilor sau filmuleţelor ataşate etc.).

· Cantitatea nu va scuza lipsa de calitate! E remarcabil că postezi zece ştiri pe zi, dar e grav dacă ratezi cel mai important subiect al zilei.

· Atenţie la gramatică! La print vă mai salvează editorul sau corectura, la web sunteţi singuri în bazin: ori înotaţi, ori vă înecaţi. Recomandare: mai citiţi o dată Codul de scriitură al ziarului «Adevărul», vă va fi de folos. În plus, cei care culegeţi textele cu multe greşeli aţi face bine să exersaţi operaţiunea asta până când veţi scrie curat. Nu sunt acceptate scuze de genul «mare lucru, am ‘mâncat’ şi eu o literă».

· Nu uitaţi: la net, viteza contează! Două minute pierdute, pe un subiect exploziv, te pot costa enorm.

· Puteţi posta de oriunde şi oricând! Din redacţie, de pe teren, de acasă, din tren… Ziua şi noaptea, în zile lucrătoare sau în weekend…

Ultimul cuvânt

Nu vă speriaţi de această noutate din viaţa voastră profesională! Dacă administraţi totul raţional şi inteligent, «joaca de-a webul» va deveni cea mai plăcută parte a meseriei voastre. Şi, probabil, cea care vă va da cele mai mari şanse de a practica jurnalismul până la adânci bătrâneţi.

Şi-am încălecat pe-o şa şi v-am spus povestea aşa.»

===

NOTA: Initiativa lui Cartianu are legatura cu realitatea asa cum am eu legatura cu planeta Pamant, dar contine carente dramatice in intelegerea de catre el a ce anume reprezinta exact presa si efectul asupra celor de la Adevarul va fi puternic resimtit.

A transforma o redactie intr-o fabrica de stiri cu norma minima obligatorie este o mare eroare profesionala si va duce la tendinta jurnalistilor de la Adevarul de a produce pe banda rulanta stiri de linie, ca sa indeplineasca norma, in loc sa urmareasca subiectele importante.

Pe de alta parte, deschide cale libera arbitrariului. Unii dintre cei care vor proceda astfel vor fi promovati si remarcati “pentru productivitate”, iar altii, care au “produs” ca si aceia din prima categorie, vor fi concediati sau terorizati pentru ca au scris prostii, in functie de relatiile fiecaruia in parte si de cat de lingau este acesta cu sefii.

Tonul lui Cartianu dovedeste clar ca acesta stie foarte bine ce face si o face constient, pentru a-si împila subordonatii, cu cinism si luciditate. Este inca o dovada de grosolanie din partea lui, care il pune exact acolo unde ii este locul.

Nu trebuie trecut cu vederea nici ca exista o legatura evidenta intre declaratia lui Peter Imre, despre faptul ca intre jurnalisti si producatorii de rosii nu exista nici o diferenta, si initiativa samavolnica a lui Grigore Cartianu.

Peter Imre crede ca jurnalisti produc articole identice, la norma, ca tigarile pe care le manageriza inainte sa vina la Adevarul Holding. Cartianu, constient de greseala lui Imre, o foloseste oportunist ca vehicul pentru exploatarea subordonatilor.

Care, pentru faptul ca lucreaza si online, practic pentru o alta publicatie, ar trebui sa primeasca bani in plus. Iar a lucra pentru un website este o munca la fel de dificila, cu specificul sau.

Daca faci si teren, si birou, scrii si pentru print, si pentru online si Cartianu iti da aceiasi bani sau o suma putin marita, atunci aceasta este bataie de joc. Exploatare. Sclavie. Plantatia lui Patriciu.

Share