Camelia Bogdan a câştigat la CEDO procesul contra statului român

Share

După ani de zile de suferinţă şi umilinţă, se face dreptate pentru excepţionalul magistrat român Camelia Bogdan.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că judecătoarei Camelia Bogdan i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil, în timpul procedurii de excludere din magistratură.

CEDO a decis că statul român i-a încălcat dreptul la apărare, când CSM și Inspecția Judiciară au decis excluderea din magistratură a Cameliei Bogdan.

În anul 2016, Inspecția Judiciară a sesizat CSM și a cerut excluderea Cameliei Bogdan din magistratură, pe motiv că aceasta era incompatibilă cu dosarul de corupție al lui Dan Voiculescu, din cauza unui curs pentru care fusese plătită de Ministerul Agriculturii, instituție constituită parte civilă în dosar.

“În ceea ce privește decizia nr. 495 din 25 aprilie 2017 a sesiunii plenare a CSM, Curtea constată că acest organism, deși și-a recunoscut oficial competența în materie, a refuzat să analizeze plângerile unui magistrat plasat într-o situație similară cu cea a reclamantei și că poziția ei a fost aprobată de Înalta Curte.

Curtea consideră că, în aceste circumstanțe, reclamantul nu poate fi condamnat, pentru că nu a adus în fața sesiunii plenare a CSM un litigiu, după cum a sugerat Guvernul.

Prin urmare, excepția preliminară de neepuizare a căilor de atac interne, ridicată de acestea din urmă, (a se vedea punctul 57 de mai sus) trebuie prin urmare respinsă.

În consecință, Curtea este de părere că reclamantul nu a putut beneficia de nici o formă de protecție judiciară, în legătură cu decizia de suspendare a notificării. Întrucât suspendarea reclamantului a fost o măsură temporară adoptată în cadrul procedurii disciplinare principale, Curtea consideră că aplicabilitatea acestor garanții în prezența cauza trebuie analizată și în lumina criteriilor stabilite de Curte în Micallef v. Malta ([GC], nr. 17056/06, * 87, CEDO 2009). În plus, în ceea ce privește aplicabilitatea, Curtea reamintește că criteriile Eskelinen sunt la fel de relevante pentru cazurile referitoare la dreptul de acces la o instanța că și pentru cele referitoare la celelalte garanții consacrate în această dispoziție.

În aceste condiții, Curtea consideră că a existat o încălcare a garanțiilor prevăzute la articolul 6 * 1 din Convenție”, se arată în decizia judecătorilor CEDO.

Statul român trebuie să-i plătească judecătoarea 8.000 de euro, 6.000 cu titlu de daune morale și alți 2.000 reprezentând cheltuieli de judecată.

Camelia Bogdan a reclamat la CEDO că i-au fost încălcate mai multe drepturi garantate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului: dreptul la un proces echitabil și dreptul la respectarea vieții private și de familie.

Totul a culminat cu decizia CSM de excludere din magistratură. Potrivit procedurii, judecătorul a fost suspendat din funcție. Pe 13 decembrie 2017, Înalta Curte a decis definitiv reprimirea Cameliei Bogdan în magistratură.

În februarie 2016, Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu în dosarul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), după ce televiziunile controlate de Dan Voiculescu, condamnat în cauza, au susținut că judecătoarea este incompatibilă deoarece a participat și predat la un seminar organizat de o asociație care era finanțată de Ministerul Agriculturii, parte vătămată în dosarul ICA.

În 16 aprilie 2016, inspectorii care au analizat cazul Cameliei Bogdan au decis să respingă sesizarea și au arătat că nu există nicio abatere disciplinară din partea judecătoarei. Decizia a fost însă infirmată de Lucian Netejoru, inspectorul șef al Inspecției Judiciare, care a decis să transmită sesizarea la Secția pentru judecători a CSM. În argumentația să, Netejoru arată că judecătoarea Camelia Bogdan ar fi încălcat articolul 99 din legea magistraților, articol potrivit căruia constituie abatere disciplinară încălcarea prevederilor legale referitoare la declarațiile de avere, declarațiile de interese, incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii.

Decizia a fost atacată cu recurs de Camelia Bogdan, la Completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție. În 13 decembrie, Înalta Curte a decis reprimirea Cameliei Bogdan în magistratură, printr-o decizie definitivă.

Într-un alt caz, Secția pentru judecători a CSM a decis pentru a două oară, pe 6 aprilie 2018, excluderea din magistratură a Cameliei Bogdan și suspendarea din funcție. Judecătorul a contestat decizia la Înalta Curte.

Camelia Bogdan, fosta judecătoare la Secția penală a Curții de Apel București, ar fi primit mai multe dosare spre judecare, în ianuarie 2016, care inițial fuseseră repartizate unui alt judecător, dar care intrase în concediu, scrie Agerpres.

După ce judecătorul titular a revenit din concediu, Camelia Bogdan ar fi păstrat un dosar, în care a dispus, în luna mai 2016, confiscarea unor sume de bani, printre cei vizați fiind și notarul Jan Andrei, soțul Laurei Andrei, șefa Tribunalului București.

Share