home ECONOMIE, POLITICA BNR intervine puternic pentru a sprijini economia

BNR intervine puternic pentru a sprijini economia

Share

BNR a decis, într-o şedinţă de politică monetară de urgenţă, reducerea dobânzii cheie cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5%, la 2%, începând cu data de 23 martie 2020.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

„În dată de 20 martie 2020, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României s-a întrunit într-o şedinţă de urgenţă şi a adoptat un pachet de măsuri menit să atenueze impactul situaţiei generate de epidemia de coronavirus asupra populaţiei şi companiilor româneşti.

În actualul context intern şi internaţional şi în baza informaţiilor şi analizelor privind evoluţiile macroeconomice şi financiare în continuă schimbare, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât următoarele: reducerea ratei dobânzii de politica monetară cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5 la sută, la 2,0 la sută începând cu data de 23 martie 2020; îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilitaţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politica monetară la a0,5 puncte procentuale de la un punct procentual.

Astfel, începând cu 23 martie 2020, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menţine la 1,50 la sută, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) se reduce la 2,50 la sută, de la 3,50 la sută. Pe acest fond, este de aşteptat că principalele cotaţii ROBOR să cunoască o ajustare descendenta semnificativă”, se precizează într-un comunicat al BNR remis vineri.

Totodată, CA al BNR a hotărât furnizarea de lichiditate instituţiilor de credit prin intermediul operaţiunilor repo (operaţiuni reversibile cu titluri de stat) în vederea asigurării funcţionării fluente a pieţei monetare şi a altor segmente ale pieţei financiare.

O altă decizie vizează cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piaţă secundară în vederea consolidării lichidităţii structurale din sistemul bancar care să contribuie la finanţarea în bune condiţii a economiei reale şi a sectorului public.

Pe de altă parte, în document se precizează că banca centrală ar putea reduce rata rezervelor minime obligatorii, dacă situaţia o impune. De asemenea, în şedinţa de vineri a CA al BNR s-a mai decis suspendarea calendarului anunţat al şedinţelor de politica monetară cu precizarea că acestea vor avea loc de câte ori va fi necesar.

„În funcţie de evoluţia situaţiei, Consiliul de administraţie este pregătit să decidă şi reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi a celei aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit. Având în vedere gradul ridicat de incertitudine al evoluţiilor economice şi financiare, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât, totodată, suspendarea calendarului şedinţelor de politica monetară anunţat anterior, urmând că şedinţele pe probleme de politica monetară să aibă loc ori de câte ori va fi necesar.

Consiliul de Administraţie al BNR urmăreşte cu atenţie evoluţia situaţiei, deciziile sale având ca obiectiv asigurarea stabilităţii macroeconomice şi buna funcţionare a sistemului bancar, a pieţelor financiare în folosul populaţiei şi companiilor româneşti”, menţionează sursa citată.

Dobânda de politica monetară nu a mai fost modificată din luna mai a anului 2018.

Citeşte şi
Leonardo Badea (BNR): Activitatea instituțiilor financiare a intrat în era digitală

Prezent astăzi la conferința Europeană a Serviciilor Financiare (European Conference on Financial Services - ECFS 2020) organizată la Brașov...

Leonardo Badea (BNR): Rata de adoptare a tehnologiilor fintech în domeniul financiar a ajuns la 64%, la nivel global

Rata de adoptare a tehnologiilor fintech în domeniul financiar a ajuns, la nivel global, la Read more

Leonardo Badea (BNR): Tehnologia 5G ar putea fi declicul de dezvoltare a economiei

Încetinirea creşterii economice şi a producţiei industriale este normală, în perioada actuală, consideră Leonardo Badea, Read more

Rădulescu (BNR), despre cum i-a stricat Crăciunul Orlando cu OUG 114

Eugen Rădulescu, directorul Direcției Stabilitate financiară din BNR, a povestit, la seminarul ”Şcoala de vară Read more

Eugen Rădulescu (BNR): Nu cred că avem resurse să rezistăm încă 18 luni

Directorul Direcției de Stabilitate din BNR, Eugen Rădulescu, nu crede că România are resurse ca Read more

Inflaţia încălzeşte conductele de comunicare dintre coaliţie şi BNR

Inflaţia devine un subiect foarte interesant pentru coaliţia de guvernare, care încearcă să dea vina Read more

Creştere economică pe consum. Guvernul sărbătoreşte. BNR avertizează: nu e bine!

Comisia Europeană a anunţat recent o creştere economică record a României. Însă Banca Naţională avertizează Read more

Eugen Nicolăescu, propus de PNL viceguvernator în locul lui Bogdan Olteanu

PNL l-a propus pe Eugen Nicolăescu pentru postul de viceguvernator al BNR, inormează surse politice. Read more

Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR, reţinut de DNA

DNA continuă să facă senzaţie cu arestări-surpriză. Este acum rândul viceguvernatorului BNR, Bogdan Olteanu, care Read more

Scandalul creditelor. Cine este vinovatul?

Scandalul creditelor în franci elveţieni este numai la început, pentru că francul elveţian nu va reveni Read more

Share