Blogerii militari ruşi nu văd nici o soluţie la rachetele HIMARS

Share

Sistemele de rachetă americane HIMARS sunt atât de bune, încât blogerii militari ruşi au ajuns la capătul răbdării. Ei nu găsesc o soluţie de contracarare.

Bloggerii care comentează evoluția războiului din Ucraina sunt deziluzionați de aruncarea în luptă, de către forțele armate ucrainene, a lansatoarelor multiple de rachete HIMARS, primite din partea Statelor Unite, vorbind în termeni sumbri despre cum va afecta această armă de ultimă generație evoluția conflictului.

Analistul militar și jurnalistul Chris Owen îl citează pe unul dintre aceștia, Dimitriev, care analizează pe canalul său de Telegram evoluția luptelor din ultimele săptămâni și impactul sistemelor HIMARS, asupra forțelor armate ruse.

„Ce spun primele săptămâni de utilizare a HIMARS în Ucraina? Faptul că nu se va mai putea scăpa din război cu fața curată. Au existat opțiuni când acest lucru ar fi fost posibil în martie, aprilie, mai”, spune acesta.

Potrivit acestuia, câștigurile teritoriale ale forțelor armate ruse și separatiștilor pro-ruși, care luptă alături de acestea, în regiunile Donețk și Lugansk, ar trebui să fie folosite ca un punct de sprijin timp de câțiva ani, „până la un nou război”.

Dimitriev susține că această perioadă ar trebui folosită pentru crearea unor noi structuri militare, în contextul marilor probleme de personal pe care le înregistrează forțele armate ale Moscovei, dar că ucrainenii nu vor oferi această posibilitate.

„Rachetele vor zbura peste linia de demarcație până în adâncime și, de asemenea, spre partea opusă.

Ucraina va deveni poligon de artilerie și va fi distrusă în anii de confruntare, partea de vest a Rusiei fiind și ea atacată”, mai speculează bloggerul militar rus.

El afirmă că, în momentul de față, rușii nu mai dispun de trupe care să împingă frontul spre vest, amintind de forța de un milion de ucraineni dotați cu arme occidentale, pe care Kievul s-ar pregăti să o arunce în luptă.

„În Donbas, Forțele Armate ale Federației Ruse au reușit să creeze un avantaj local, iar comandamentul rus a presupus că va fi posibil să deplaseze încet granița spre vest, de la oraș la oraș, dar acum Forțele Armate ale Ucrainei au un antidot – distrugerea depozitelor de muniţie”, explică acesta.

„Încerc să înțeleg ce poate opri scenariul negativ al evoluției situației – când Ucraina devine un câmp de război cu rachete, iar Rusia este blocată în pierderi și probleme socio-economice ulterioare, și nu mă pot gândi la nimic”, afirmă Dimitriev.

„Sincer să fiu, nu văd nici o soluție militară. Singurul lucru care poate reduce intensitatea [conflictului] este un fel de criză globală, cu crize în fiecare țară în parte, care să împingă războiul în plan secund”, conchide el.

Share