BERCUL DE AUR: Buget mare, recitaluri mici, juriu bolsevic

Share

Editia aniversara de anul acesta a Cerbului de Aur, nr. 40, ar putea fi caracterizata astfel, intr-un cuvant si ceva, ba chiar doua: „O rusine”.

Bugetul alocat festivalului de catre Guvern este mai mare decat miza reprezentatiei, care se va termina cu niste recitaluri date de vedete mai slabe decat in foarte multi ani, iar in juriu intalnim cateva personaje care fac parte din miscarea bolsevica din muzica romaneasca, despre care am mai scris.

5,34 milioane de lei in coarnele Cerbului

Bugetul postului public de televiziune a fost suplimentat cu 5,34 milioane de lei (aproximativ 1,5 milioane de euro) pentru Festivalul din acest an. Am fi curiosi ce se intampla exact cu acesti bani, care, ca si in cazul Eurovision, sunt banii nostri, nu ai lor.

Am vrea sa vedem un desfasurator pe puncte, asa, un opis cu cati bani s-au dat si pe ce anume, dar nu credem ca acest lucru se va intampla vreodata, decat cel mult in vreun bilant facut de catre SRTV „patronului” ei, Parlamentul Romaniei.

Dupa luni de zile de secretomanie, in care nu am stiut nimic sigur, nici despre cum se vor desfasura calificarile cantaretilor romani, nici exact cate semifinale vom avea, nici exact cum se vor alege castigatorii (fapte asupra carora vom reveni), ce sa mai vorbim despre cantaretii invitati sa sustina (sau sa jos-tina) recitaluri, marile nume ale muzicienilor intergalactici sunt acum cunoscute.

Este vorba despre Los Vivancos, Natalia Rodriguez, Ruslana si Simply Red.

Paula Seling va fi parte dintr-o „seara-recital, cu artisti ce au devenit parte din istoria festivalului. Am fost foarte incantata de propunerea doamnei Liana Sandulescu, omul de baza al acestui eveniment, de a fi parte din acest show amplu”, asa cum spune artista pe blogul sau, facandu-se parte la un spectacol despre care vom continua sa scriem critic.

In prima seara, adica azi, „Iris si Directia 5 vor cânta 20 de slagare, împreuna cu Angela Similea, Aura Urziceanu, Doru Tufis, Paula Seling, Gabriel Cotabita, Nicola, Laurentiu Cazan, Monica Anghel, Luminita Anghel, Mircea Baniciu, Marcel Pavel, Nico, dar si [cu] regretatul Aurelian Andreescu, a carui voce va fi readusa la viata din arhiva de aur a TVR”, arata site-ul TVR, contrazicandu-se cu sine, pentru ca in program gasim ca asta-seara va fi prima semifinala. Necunoscute sunt caile Bercului.

Sa revenim la cele patru recitaluri. In prima seara, dupa remembering-ul montat de organizatori, recitalul va fi sustinut de Los Vivancos, care sunt „sapte frati, dansatori de flamenco si instrumentisti, ale caror show-uri sunt apreciate în întreaga lume. Spectacolele lor combina elemente de muzica, dans, arte martiale, teatru si acrobatii”, arata tot TVR.

Iata un exemplu de show Vivancos:

O combinatie de sunet, lumina si dans, care nu ma impresioneaza din cale-afara si care spaghettizeaza la greu dansul spaniol superb, numit flamenco. O versiune comerciala a ceea ce este intr-adevar aceasta nebunie, numita flamenco. Luati de comparati:

De produs la voce se produc celebrii gitanos espanoles numiti Alegrias, odata laureati Eurovision. Uitati-va la mamica din a doua parte a clipului ce poate sa faca. E mai tare decat toti zveltishorii Los Vivancos la un loc.

Natalia Rodrigues (o clipa, am crezut ca este fica marii cantarete portugheze Amalia Rodrigues, dar ce diferenta…) a fost miss Brazilia. Oricat am cautat-o cu un clip live, am gasit-o live doar cand pozeaza pentru FHM.

In rest, montaje si alte fonfleuri slabe. Anul viitor, eu zic sa invitam la Cerbul de Aur RBD, macar sa stim o treaba, ca ne ducem cat se poate de jos. Sau sa facem recital cu Nicoleta Luciu. Ori, mai bine, Laura Andresan, sa stim o chestie.

Despre Ruslana nu mai are sens sa spun nimic. O stim bine, a castigat Eurovision in anul 2004 cu o combinatie de manea si dans tribal, pentru care am numai dispret:

Mick Hucknal de la Simply Red, o trupa britanica foarte buna de pop, este tipul cu dintele tatuat, care ne-a incantat in anul 1989 cu aceasta piesa superba de soul-blues:

Iata insa ce informeaza Wikipedia aici despre Simply Red: „Mick Hucknall a anuntat ca grupul urmeaza sa se desfiinteze in anul 2010, dupa un turneu de adio, care va incepe in prima parte a anului 2009 si se va termina in anul 2010”.

„I’ve kind of decided that the 25 years is going to be enough, so I intend that the 2009 will be the last Simply Red tour”, a spus Mick, care de la o vreme este oaspetele lui Nicu Gheara, cum arata „Academia Catavencu”. Imi pare rau pentru aceasta notorie trupa, dar si mai rau pentru organizatorii Cerbului de Aur de anul acesta. Atat puteti, domnule Duma?

Cele doua etape care-s trei
Cu punctele napustindu-se-n vartejul ei
De cerboaica…

Ma scuzati, dar n-am gasit alta rima. Acum voi scrie cateva randuri despre unii membri ai juriului, cum am promis. 12 membri vor acorda puncte de la 1 la 12 fiecarui concurent. Nu se va putea acorda acelasi punctaj la mai multi participanti la concurs.

Bine, bine, dar ma ia vertijul, tineti pamantul, fetelor, ca ametesc! Puncte de la 1 la 12? Cum? 1-2-3-4….12? Sunt doua seri cu cate 12 participanti? Nu, sunt trei semifinale, asa cum vad pe Forumul lui Andrei Partos, care citeaza site-ul festivalului:

Etapa a doua – Semifinale – Cei 30 de concurenti alesi de catre juriul etapei de preselectie (si totusi, pana la urma sunt numai 24 de concurenti!) vor fi repartizati cate zece, in functie de necesitatile artistice ale spectacolului (s.n.), in trei semifinale, care vor fi organizate in cadrul unor spectacole transmise in direct pe postul TVR 1, in datele de 3, 4 si 5 septembrie 2008. (as fi preferat sa puna virgulele, in textul citat pe Forumul lui Partos, autorii sai de la TVR, ca nu-s castigat la loz in plic cu biciul, nici eu, nici cei de la Partos)

Primii trei concurenti clasati la finalul fiecareia dintre cele trei semifinale vor concura in etapa urmatoare. Etapa a treia – Finala – va avea loc in data de 6 septembrie 2008, in cadrul unui spectacol transmis în direct pe postul TVR 1. La aceasta etapa participa 9 concurenti, primii trei clasati la finalul fiecareia dintre cele trei semifinale.

Cu indreptatire, cel care a postat comentariul pe forumul amintit se intreaba:

vor da puncte de la 1 la 12 la 9 concurenti? punctajele consecutive, mai pe sarite sau ca la Eurovision, fara 9 si 11? (nu merge, ca, daca scoti 9 si 11, raman zece punctari disponibile la noua concurenti) sau pana in 6 septembrie poate se vor decide sa fie 12 concurenti in finala (4 din fiecare seara)?

Pe urma, acest regulament intra in contradictie cu ceea ce am prezentat mai sus, ca prima seara , azi, 3 septembrie, nu va fi nici un concurs, ci un remembering cu vedetele noastre din ultimele trei decenii. Deci, pana la urma cum ramane? Ca-n tren, trenul in gara, gara pe calea ferata, iar aceasta langa oras.

Iata care sunt membrii juriului finalei: Valeriu Lazarov, Dida Dragan, Victor Socaciu, Horia Oprescu, Eugen Doga (R. Moldova), Rolf Wetzel (Germania), Alfredo Disocco (Italia) si Marty Cintron (solistul trupei No Mercy).

Valeriu Lazarov este notoriul producator de televiziune, care a avut ideea geniala sa puna la cale minunata emisiune „Surprize, surprize. Reprize, reprize. Parbrize, parbrize”.

Eugen Doga este compozitorul basarabean care a scris coloana sonora a superbului film „Satra”, devenita intre timp notorie pe mapamond. Chapeau bas, monsieur Evgheni Doga!

Dida Dragan si Victor Socaciu sunt falitii nostri. Vechi. Si vor mai fi. Ar fi putut sa aiba bunul simt sa se retraga o vreme de prin jurii si altele asemenea. Din pacate, cererea noastra de a face acest lucru a fost, iata, intampinata de cei doi, si nu numai, cam in felul in care au intampinat comunisti ca Ion Iliescu, in anul 1990, rugamintea de a se retrage cativa ani din viata politica…

Share