home POLITICA Basescu: oferta maxima pentru UDMR e 8+2 judete

Basescu: oferta maxima pentru UDMR e 8+2 judete

Share

Presedintele Traian Basescu la emisiunea Evenimentul Zilei, pe B1 TV. Rezumatul celor mai importante lucruri spuse de seful statului, in continuare:

exclusivnews

• Oferta maxima a Cotrocenilor  pentru UDMR este: opt judete + inca doua judete cu statut special, Harghita si Covasna, care vor fi finantate european tot prin Guvern, in timp ce restul celor opt se vor putea duce direct la Bruxelles, sa obtina fonduri structurale. (in timp ce Realitatea TV se chinuia sa raspunda in direct, foc cu foc, la tot ce vorbea Basescu pe B1 TV, Antena 3 continua sa dezinformeze pe site cu asa-zisa propunere a lui Basescu, cu 8+1 judete)

Si daca nu se poate trece acum la noua organizare regionala, oricum urmatorul pas este ca se va face reorganizarea deconcentratelor, indiferent de organizarea administrativ-teritoaial.

Nu vor mai exista actualele inspectorate judetene de politie, directii de invatamant, directii sanitare etc. Vor creste locurile de munca in economia reala, in timp ce se vor pierde in administratie. Premierul Boc e hotarat ca, odata cu reorganizare, sa angajeze la aceste deconcentrate numai prin concurs.

La nivel de judet insa vor exista oficii judetene ale inspectoratelor, care vor fi aproximativ o treime din actualul inspectorat, directie etc.

• Prin referendum nu vom ajunge la nici un rezultat. In 10 judete vor fi pentru, in alte 10 judete contra reorganizarii, iar in altele 20 nu va fi prezenta la vot necesara pentru validarea referendumului.

Aparatul birocratic din deconcentrate consuma 20,54% din veniturile bugetare. Suntem al saselea stat al Europei, ca nivel de consum bugetar.

Sebastian Lazaroiu a venit si a spus ca isi da seama ca creeaza probleme Presedintiei, prin declaratiile sale in nume propriu, si a cerut sa plece de la Cotroceni.

Maghiarii au obtinut mult mai mult decat media europeana a drepturilor. Dupa 45 de ani de educatie sovina,era necesar sa se creeze un climat de incredere intre majoritari si minoritatea maghiara. Mai exista extremism, din pacate mai sunt jurnalisti si politicieni care se hranesc dintr-un discurs desantat.

Nu stiu daca va fi adoptata Legea Minoritatilor

Legea minoritatilor? Nu stiu daca va fi adoptata. Daca este forma actuala, nu va fi adoptata. Este o colectie de drepturi obtinute din toate legile: Justitie, Educatie, Cultura. Se poate face o asumare a raspunderii, daca se poate face odata cu o reorganizare administrativa. Suna ca un parteneriat politic.

Elena Udrea are dreptate

Elena Udrea are dreptate: Pasajul Basarab e in ilegalitate. Inca nu e terminat si, de aceea, nu putea primi documentele de la ISCR. Oprescu e un politician bun. Nu este un primar, pentru ca nu are viziune asupra Capitalei. El va inaugura Stadionul National Arena, pentru care a facut debutul Videanu si alte proiecte incepute de Videanu sau de mine. Nu poti sa-i reprosezi.

• Ce nu vad la el: niste proiecte credibile pe care sa le inceapa, sa le finanteze. Nu-l va pe Sorin oprescu un candidat credibil la Presedintie. E pe aceeasi linie cu Crin Antonescu. Nu are elemente de viziune politica. Joaca la pasul urmator.

Nu m-a impacat cu Dinu Patriciu. Nici o discutie, nici un contact. Masurile Guvernului probabil ca au fost apropiate de ce si-ar dori un liberal autentic, pentru ca pe dl. Patriciu nu pot sa-l suspectez ca nu e un liberal autentic.

In acest moment, UE nu acuza Romania de fraude, ci de neregularitati in cheltuirea banilor europeni. De exemplu: au spus ca fac trotuar, si-au dat seama ca e langa Dunare si au facut santuri pentru scurgere.

Nu am sustinere pentru parlament monocameral

Nu am sustinere pentru parlament monocameral. USL vrea parlament bicameral, dar suntem de acord cu 300 de parlamentari. Camera superioara – atributiuni de politica externa si administratie locala, vizate de adevaratul parlament, camera inferioara, ar urma sa fie formata din 60 de parlamentari alesi din cele opt regiuni. Restul de parlamentari, 240, alesi uninominal. UDMR e si el pentru Parlament bicameral. Pentru a materializa cumva rezultatele referendumului, va trebui sa ma flexibilizez.

In chestiunea licit-ilicit in Constitutie, nu mi se pare fireasca interventia si pronuntarea radicala pro-aceasta decizie a Statelor Unite.

Deocamdata nu avem motive sa ne teme cu bancile grecesti. Toate fluxurile de capital sunt supravegheata de BNR. Nici o banca nu a scos capital din Romania. BNR poate, intr-un asmenea caz, drenarea de capital din banci. Toate bancile comerciale din Romania au garantie depusa la Banca Nationala.

Dan Diaconescu e o caricatura de politician.

Regele Mihai a fost sluga la rusi

• Daca eram in situatia de sef al statului, as fi spus tot : “Soldati romani, va ordo, treceti Prutul”. Tot consideram ca abdicarea Regelui a fost un act de mare patriotism. Nu, a fost un act de tradare. Nu am nimic cu Casa Regala. Paul e parte a Casei Regale, oricat de dezmostenit ar fi. Pentru noi toti, Antonescu ramane responsabil de holocaustul evreilor si tiganilor. Nimeni nu spune ca Antonescu era prim-ministru si tara avea sef de stat, care a fost sluga la rusi si a abdicat.

Nu i-am propus lui Mugur Isarescu sa fie premier al Romaniei. Am discutat insa cu oameni de la BNR, altii decat Croitoru.

• (referitor la inculparea lui Iliescu pentru mineriade) Ca fost sef de stat, nici un sef de stat nu are circumstante legate de incalcarea legii si mai ales violenta fata de alte categorii de cetateni

«Președintele Traian Băsescu l-a atacat extrem de dur pe Regele Mihai, pe care l-a catalogat drept “slugă la ruşi”. “Mareşalul Antonescu este vinovat în istorie pentru pogromul împotriva evreilor, pentru deportarea lor în Transnistria. Uităm că România avea atunci un şef de stat. Antonescu era prim- ministru. Unuia îi dăm averile, pe altul îl facem criminal de război. De ce? Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi”, a spus preşedintele. În opinia sa, abdicarea Regelui a fost un “act de trădare al interesului naţional”» – EvZ

Share