home EVENIMENT Balena Albastră vorbeşte limba serviciilor secrete ruse

Balena Albastră vorbeşte limba serviciilor secrete ruse

Share

Jocului sinistru Balena Albastră ar putea fi o iniţiativă a serviciilor secrete ruse. Aşa susţine un jurnalist basarabean, Pavel Păduraru, care detaliază subiectul.

Jurnalistul Pavel Păduraru prezintă date și fapte relevante despre istoria acestui joc și mai ales despre creatorii lui. Presa rusă scrie că numai în Rusia participă la joc 200 mii de tineri.

„Grupurile morții” s-au răspândit în Ucraina, Belarus, Azerbaidjan, Letonia și Kazahstan. Acum, au ajuns în România, Bulgaria și Polonia.

Balena Albastră, o calamitate socială

Jocul morții trezește multiple semne de întrebare în privința originii sale. Dar și a neputinței (sau nedorinței!) autorităților de a-l opri.

Din Federația Rusă, „Balena albastră” a ajuns la Chișinău prin regiunea separatistă de la Tiraspol. Numărul adevărat al victimelor nu este cunoscut de nimeni. Oficial, se spune că în Rusia s-ar fi sinucis 130 de „balene”.

Dar această cifră este mult prea exagerată chiar și în percepția celor mai vehemenți critici ai jocului morții. De fapt, ceva similar se întâmplă și în Republica Moldova.

Câte balene pe malurile Nistrului?

Oficial, sunt cel mult cinci presupuse „balene” pe ambele maluri ale Nistrului Dar “unele mass-media anunță că jocul a condus la suicid deja zeci de adolescenți în Republica Moldova”, scrie Pavel Păduraru.

Culmea e că lucrurile stagnează, în timp ce organizatorii jocului pot fi deconspirați chiar și de către specialiști în programare sau jurnaliști, în cazul în care organizatorii jocului morții nu ar fi, din întâmplare, reprezentanți ai serviciilor secrete. Jurnalistul amintește că Rusia încearcă de câțiva ani să înăsprească controlul asupra spațiului informațional, pentru ca autoritățile să poată interzice accesarea unor site-uri și să aibă acces la mesajele private ale cetățenilor.

În ceea ce privește Republica Moldova, întâmplările recente legate de „Balena albastră” i-au făcut pe parlamentari să sugereze că a venit timpul ca legislatorii să adopte Legea „Big Brother”, care permite monitorizarea utilizatorilor de Internet și care anterior a provocat o serie de nemulţumiri în rândul societăţii civile.

Citeşte şi
PSD face propagandă de cea mai joasă speţă, trimiţând, ca argument, copiii la înaintare, ca
Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, recunoaşte indirect, într-o declaraţie făcută la tv, că bugetul pensiilor
Dumitru Iliescu, consilier de taină al preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, lansează tema conspirativistă a intervenţiei
Publicaţia de invetigaţii RISE Project a publicat ancheta anunţat asupra lui Liviu Dragnea. Conform acesteia,
Presedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că "e bine că se discută despre serviciile secrete".
La momentul acestui succint CV, Sorin Roşca Stănescu era la începutul unei serii de fapte
Acest intertitlu din Armaghedonul Oligarhilor este menit să transmită un singur mesaj: că în a
Traian Băsescu a fost prezent în această seară la "Ultimul cuvânt", emisiunea lui Cătălin Striblea.
Corina Creţu ar fi fost combinată cu Colin Powell. I-ar fi făcut acestuia declaraţii de
Trebuie să tratăm cu atenţie, prudenţă şi multă suspiciune afirmaţiile lui Valer Marian. Este treaba
Share