Faliment bugetar. Nu mai sunt bani de cofinanţare pe POR

Share

Scenarii cele mai sumbre, de faliment bugetar, ar putea să se materializeze mult mai rapid decât estimau cei mai pesimişti analişti. D eexemplu, oficialii guvernamentali discută pe faţă despre lipsa banilor de cofinanţare. Aceasta, pentru banii europeni pe POR (Programul Operaţional Regional).

Direct în prăpastie. Faliment bugetar din lăcomie

Declaraţia este de ieri şi îi aparţine preşedintelui interimar PNL, Raluca Turcan:

Într-un heirupism fără nici o ancoră economică, (PSD – n.n.) a început să împrăşite în stânga şi în dreapta cu măriri de salarii şi cu angajamente pentru măriri de pensii.

Aceşti bani trebuie să vină de undeva. Dar la Guvern nu sunt mai mulţi bani, pentru că nu au investiţii şi investitorii nu sunt motivaţi să creeze locuri de muncă.

Atunci, au mutat toată presiunea pe primării şi consilii judeţene. Aici, toate cheltuielile cu salariile trebuie să fie suportate din bugetele locale. În foarte multe localităţi, cheltuielile sunt peste nivelul veniturilor din instituţiile respective.

Blocaj fără precedent

Este un blocaj fără precedent şi, din punctul meu de vedere, este foarte posibil ca în trei luni această situaţie să explodeze. România să ajungă să se îndatoreze din ce în ce mai mult pe generaţiile viitoare.

Putem asista la o cădere a actualului Guvern. Obsesia împotriva Justiţiei şi iresponsabilitatea economică nu se poate să nu conducă în această direcţie, spre care se îndreaptă orbiţi.

, a spus Raluca Turcan.

Semne de faliment bugetar. Pe POR, nu mai sunt bani de cofinanţare

Dialog halucinant între mai mulţi oficiali guvernamentali şi lideri ai primarilor din România. Ironia face că AMR (Asociaţia Municipiilor din România) este condusă de pesedistul Robert Negoiţă. Acesta este primarul celui mai mare sector al Capitalei:

Pentru contractele finanţate, contractele de finanţare pe POR, mai daţi o ordonanţă pentru CO şi prefinanţarea din Trezorerie? Este foarte important, tocmai pentru că am văzut că v-aţi propus să atragem anul acesta bani europeni mulţi şi ne ajută foarte mult. Este esenţial.

La cerinţele edililor, Guvernul ridică din umeri. Asta şi pentru că acordarea acestor bani ar putea duce la depăşirea deficitului de 3% asumat de România. Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, omul lui Nicuşor Constantinescu şi Liviu Dragnea în Guvern, adevăratul prim-ministru:

Ministerul a iniţiat deja un proiect de act normativ cu privire la acordarea unor împrumuturi din Trezorerie. Singura, singurul impediment în acest moment este plafonul de împrumut de la nivel naţional. Care înţelegem că anul acesta a fost atins, este epuizat.

Şi, în aceste condiţii, primăriile nu-şi pot depune proiectele. Robert Negoiţă, preşedinte AMR, sare-n sus:

Păi şi noi nu mai luăm bani europeni acum? Cum dezvoltăm proiectele europene dacă nu ne ajutaţi cu cofinanţare şi prefinanţare.

Salvarea ar putea veni de la Ministerul de Finanţe. Viorel Ştefan, ministru:

E în studiu la direcţia de Trezorerie şi datorie publică şi sperăm să venim cu o veste bună.

Viorel Ştefan este cunoscut în Galaţi, unde e şeful filialei locale PSD. Lui gălăţenii îi datorează faptul că nu au un pod peste Dunăre. Care ar ajuta la dezvoltarea oraşului şi judeţului. Dar Viorel Ştefan e patronul Bacului peste Dunăre. Robert Negoiţă, preşedinte AMR, conchide în manieră tipic românească:

Doamne ajută.

Doamne-ajută! Poate scăpăm de voi repede, leprelor… până nu ajungem să măsurăm mărul cu centimetrul când îl mâncăm..

Share