B1, sâmbătă, 21.00: “Ucraina, de la democraţie la haos”

Share

“Ucraina: De la democraţie la haos”, un documentar zguduitor, exclusiv pe B1 TV sâmbătă, de la ora 21:00

B1 TV prezintă sâmbătă, 15 martie, de la ora 21:00, documentarul de excepţie „Ucraina: De la democraţie la haos”, care tratează istoria recentă a ţării vecine şi lupta sa pentru democraţie.

Axându-se în principal pe ultimii 30 de ani, acest film remarcabil prezintă istoria unei națiuni, importanța sa geopolitică în Europa Centrală și lupa continuă pentru democrație.

Ruperea de fosta URSS din 1991, izbucnirea Revoluţiei Portocalii din 2004 şi venirea la conducerea ţării a preşedintelui Viktor Ianukovici, tocmai alungat de la putere de popor, sunt temele principale tratate în acest documentar care spune lucrurilor pe nume, fără menajamente.

Dominația exercitată de ruși asupra Ucrainei s-a repetat în istoria acestui stat secole la rând, până în anul 1991, când, în urma căderii Uniunii Sovietice, Ucraina și-a câștigat independența.

În 2004, odată cu Revoluția Portocalie, a dispărut regimul autoritar pro Rusia. Conduși de liderul opoziției Iulia Timoșenko și de aliatul acesteia Viktor Iușcenko, cetățenii au luat cu asalt străzile Ucrainei, în semn de protest față de alegerile măsluite. Curtea Supremă le-a dat câștig de cauză și Alianța Portocalie a preluat puterea, instituind un regim clar pro occidental și anti rusesc.

Ca urmare a Revoluției, nu puțini au fost cei care au prezis că vor avea loc multe mișcări ce vor aduce democrația în regiune, dar aceste presupuneri nu s-au adeverit niciodată. În 2010, când a fost ales președinte Viktor Ianukovici, cea mai mare țară din Europa Centrală a ajuns din nou sub sfera de influență a Rusiei, iar democrația imaginată a rămas un simplu vis.

Astăzi, Ucraina este un stat corupt, cu o infrastructură politică la pământ, creat astfel pentru a servi interesele lui Ianukovici și a oligarhilor săi, mai rău chiar decât era înaintea Revoluției Portocalii.

Documentarul prezintă imagini inedite cu Viktor Iușcenko, Iulia Timoșenko, Vladimir Putin,  Dmitri Medvedev ori Rinat Ahmetov și păreri avizate ale unor politicieni, profesori și jurnaliști ucrainieni.

„Ucraina: De la democraţie la haos” (o producție Franța, 2012) va fi difuzat în exclusivitate de B1 TV sâmbătă, de la ora 21:00, în emisiunea „Special B1”, realizată de Sabin Orcan. Fragmente puteți vedea în video din acest link

 

Share