Ţara lui “Asta e”

Share

4 iulie 2012. Borfaşii naţionali, ajunşi la putere de câteva luni printr-un context de împrejurări nenorocit, după cinci ani de presiuni continue, tot mai mari, asupra statului de drept, leagă fedeleş Curtea Constituţională, ejectează Avocatul Poporului şi-l înlocuiesc cu un aparatcik notoriu, trimit la plimbare ilegal preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, apoi suspendă preşedintele din funcţie şi anunţă referendum pentru demiterea acestuia.

Ce face românul de pe stradă? Oftează resemnat, cu ochii-n gol, şi constată: “Asta e…”.

Referendum pentru demiterea preşedintelui. Autocare, autobuze, microbuze şi alte genuri de buze cu necunoscuţi călători umblă prin ţară, votând cu toate mâinile şi picioarele. Cursă contra cronometru pentru obţinerea cvorumului de 50%. Se votează pe un milion, pe o masă la restaurant, pe un vin bun de ţară la bodegă, pe o iahnie de fasole cu cârnaţi, pe o tombolă, pe orice. Parcă nu e vot, parcă-i chermeză populară.

Ce face oare pe stradă românul nostru? Oftează iar, priveşte-n gol şi zice: “Asta e…”.

Alegeri legislative. Chermeza populară continuă şi la acest scrutin, dar parcă mai sotto voce, că procurorii au încep să întrebe de bineţe pe membrii grupului infracţional care a fraudat la referendum. “Chermezaşii” ies majoritari. Supermajoritari. E supermajoritatea aia, cea care n-a fost de un sfert de veac, monstruozitatea, foetus-ul ultim născut fără piele, numai ochi, oase şi muşchi, cu arterele şi venele jucând pe dânsul de scârbos ce e, de-l alungă femeile cu ciobul de tămâiat, strigând “Piei, Satană!”.

Şi ce face oare atunci românul nostru tipic? Oftează, desigur, priveşte iar în acelaşi gol în care a mai privit şi spune: “Asta e…”.

Cătălin Voicu transpirat, gata-gata să fie ales ministru de Interne, votând cu ambele măini ca să nu ajungă la bulău.
Cătălin Voicu transpirat, gata-gata să fie ales ministru de Interne, votând cu ambele măini ca să nu ajungă la bulău. Borfaşul din grupul infracţional cu puciul.

Măi, tată, măi! “Ăştia”, monstruozitatea, supermajoritatea, scot din puşcării micii infractorii, profitând de o greşeală a fostei puteri şi a preşedintelui la redactarea noilor coduri. Că în medie în şase luni de la eliberare 70% – 80% dintre aceşti mici infractori se vor întoarce unde le e locul, asta e altă gâscă în altă traistă.

Traista care ne interesează pe noi e: ce face atunci românul nostru tipic? Băi neneie, dar chiar nu te prinzi odată, Dumnezeule mare, pe mâna cui daşi ţara? Ce face, carevasăzică, românul tipic? Oftează şi spune: “Asta e…”.

De la 1 aprilie (ce ironie, nu?), “ăştia” bagă acciză suplimentară la carburanţi. Încep să se vadă şi efectele “taxei pe stâlp”. O să ne cocoşeze preţurile. O să coste fiecare inspiraţie cât petul de apă minerală şi fiecare pet de apă minerală cât sticla de bere, iar berea o să fie scumpă ca vinul, vinul ca whisky-ul, de o să ajungem să ne lipim la vară cu burţile de asfaltul fierbinte, cu stomacul strâns şurub pe şira spinării, ca pe vremea foametei din ’49.

Ce va face atunci românul? Oare cât va dura până când va renunţa la “Asta e…” şi va trece la “Aşa nu se mai poate!”?

Share