home POLITICA Avocatul Poporului, rugat de societatea civilă să oprească Ordonanţa ICR

Avocatul Poporului, rugat de societatea civilă să oprească Ordonanţa ICR

Share

Catre AVOCATUL POPORULUI
Domnului Prof. Univ. Dr. Gheorghe IANCU

Stimate domnule Profesor,

Alianţa pentru o Românie Curată va solicita sa demarati de urgenţă procedurile pentru atacarea, la Curtea Constitutională, a OUG Nr.27 din 13.06.2012 privind unele măsuri in domeniul cultural, act emis de Guvernul României si publicat in Monitorul Oficial nr. 400 din 14 iunie 2012 prin care Institutul Cultural Roman a trecut din subordinea Administraţiei Prezidenţiale in cea a Senatului României.

stiri.com.ro

Explicatiile din motivarea Ordonantei de Urgenţă (vezi para 1 si urm) nu justifica caracterul de urgenta al acestei decizii si lipsa de consultare a actorilor principali din domeniu.

Pe scurt, nu sint indeplinite temeiurile prevăzute in articolul 115 (4) din Constitutie potrivit carora Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora.

Nu se intelege care este situatia extraordinară, dat fiind ca organizarea ICR este neschimbata de mai mulţi ani si putea fi modificată fara o ordonanta de urgenta daca aceasta era recomandarea Curtii de Conturi.

In plus, nu poate servi drept motivatie a ordonantei de urgenta paragraful 5 din aceasta decizie unde se argumenteaza ca trebuie respectat cadrul constitutional prin trecerea Institutului Cultural Roman sub control parlamentar deoarece aceasta masura este exact ceea ce propune ordonanta, deci cadrul constitutional viitor, nu cel prezent.

Evitarea regimului legislarii ordinare duce direct la incalcarea dispozitiilor legale in vigoare, respectiv consultarea cetatenilor si a comunitatii culturale (legea 52/2003 a transparentei decizionale), precum si la ocolirea fundamentarii acestei decizii (studiul de fundamentare cerut de articolul 33 din Legea 24/2000 privind Normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative).

Peste doua mii de personalitati considera abuziva aceasta ordonanta, printre care… citeşte tot aici

 

• Pentru a sustine demersul societatii civile, semnati aici

• Scrisoarea adresata Avocatului Poporului poate fi descarcata de aici

Share